Vintage Heuvelland

Wijnkelder van miljardair Bill Koch haalt record van 25 miljoen op veiling

Jan Van Heesvelde (29) kroont zich in Wenen tot ‘Master Sommelier’

Il Salotto

Wines Out Of The Boxxx

Historische prijsdalingen kenmerken de Bordeaux 2024 Primeur-campagne

Bar-O-lo

Gault&Millau stelt 3de editie van zijn Belgische wijngids voor

Portugezen zijn met voorsprong de grootste wijndrinkers ter wereld

Bezoek en tasting

Business France

OENOGEA

BelBul is het nieuwe keurmerk voor Belgische schuimwijnen

Kaapsewijn

Château de Bousval

Cavamaker Freixenet schrapt kwart personeel na aanhoudende droogte

Cavino

Südtirol Wein / Vini Alto Adige

WineClub Hasselt

De Barriquadeurs

Agrimedia

Masterwines

Welke impact hebben Trump-tarieven op Amerikaanse wijnconsumenten?

Trump-tarieven kunnen prijzen doen stijgen, zegt EU-wijnorganisatie

Annabel De Vos (Ter Duinen) kroont zich tot Junior Champagne Sommelier

Sommelier Tom Ieven lanceert alcovrij drankje op basis van rood appelsap

VINOBLESSE

AsterX Dranken Borsbeek

In 2024 kende Belgische wijnbouw laagste opbrengt sinds 2017

Arne Braeckman van Gentse Wijnbar Ona is ‘Sommelier of the Year 2025’

Frankrijk produceert en drinkt voor het eerst meer witte dan rode wijn

Legendarische champagnemaker André Drappier overleden

Oostenrijks Wijnhuis

Likeur- en Wijnhandel De Moor

Luyck urban winery

Wijnmakerij Dappersveld-Woestijn wordt herdoopt tot Bruut Winery

Vlaamse wijnmaakster Kathleen Van den Berghe is Master of Wine

Wijndomein Valke Vleug

Vanessa Vaxelaire van het Château de Bioul is Winelady of the Year 2025

Medeoprichter en wijnmaker Pieter Raeymaekers gaat Vinetiq leiden

Libons

Vine Street

Wijnhandel Vinterra in Herentals stopt na komende eindejaarsdagen

OIV ziet wijnproductie in 2024 zakken naar laagste niveau sinds 1961

Franse kunstenaar Gérard Garouste illustreert Mouton-Rothschild 2022

Previno

Wijnschrijver Stefaan Soenen verkozen tot Belgische Wijnambassadeur 2024

Ciao Vino

Margaux Balemans kroont zich tot Beste Sommelier van België

Duitse wijnboeren verwachten kleinste druivenoogst sinds 2017

Lize Willems van ‘Ma Marraine’ in Tongeren nieuwe Lady Chef of the year

Fraudersbende opgerold die nepwijn voor 15.000 euro per fles verkocht

Wijnhandel Rabotvins vertrekt uit Gent en breidt zaak drastisch uit

LVMH neemt belang van 30 % in Franse start-up voor alcoholvrije bubbels

Gentse Wijnhandel Van den Bussche neemt conculega Alhambra over

Viniola

Davinum

TheWineShop.be

Brussels Airlines wint prestigieuze prijzen voor het wijnaanbod aan boord

Na rampzalige vorst oogst Wijndomein Schorpion dit jaar geen enkele druif

Cognac uit 1696 is de alleroudste, bevestigt Guinness World Records

Wetenschap kan wijndruiven zich laten aanpassen aan klimaatverandering

WineXplained

Robert Joseph bepleit multi-vintage blends en terugkeer naar traditie

Wijndomein Oud Conynsbergh

Lekker Oost-Vlaams

In 2024 verwacht Frankrijk 10 tot 16 procent minder oogstvolume

De Proeverij

Bubbels aan Zee Middelkerke

Blenheim Palace, geboorteplek van Churchill, broedt op eigen wijngaard

Pernod Ricard focust volkomen op spirits na verkoop van wijnportfolio

Dr. Ernst Loosen brengt drie nieuwe Rieslings uit op La Place de Bordeaux

Eerste editie Wijnfestival van de Lage Landen op 1 september in Beesd

Entre-Deux-Monts trakteert zich op nieuwe productiehal voor 20ste verjaardag

Gault&Millau komt met tweede editie van zijn Belgische Wijngids

Internationale ranking Star Wine List: Belgische restaurants scoren hoog

Engelse Chapel Down overweegt verkoop om groei te financieren

Rusland plant vergeldingstarief van 200% op Europese wijnimport

Druivenoogst bedreigd na zware hagelbui in Catalaanse Penedèsregio

The Wine Shop

Belgische wijnen veroveren de kaart van buitenlandse sterrenrestaurants

Koning Charles III benoemt Laurent-Perrier als Britse hofleverancier

Chinese fraudeur achter de tralies voor het bottelen van nep-Lafite en Petrus

Peter Doomen en Tom Ieven verkennen champagne en kaas in nieuw boek

WijnGraag

Ondernemers H.Essers investeren in nieuw wijndomein in Gors-Opleeuw

Cavahuis Freixenet zet personeel thuis wegens uitzonderlijk extreme droogte

Vlaams technologisch bedrijf Frolight beschermt wijngaarden tegen vorst

Hamatus

Commanderij Vini Amici

Cruisen over de zeven zeeën én tussen de allerbeste topwijnen

Het Wevershuis

Collioure en Banyuls overwegen om deel van wijngaarden te verplaatsen

Vino Vivace

Familie De Brouwer verkoopt iconisch restaurant en hotel Les Eleveurs

Nature-studie: klimaatverandering maakt 70% van wijnregio’s ongeschikt

Belgische wijnproductie stijgt in 2023 met bijna 13% tot recordhoogte

Wijnbeleving met Anja

Restaurant - Wijnhandel De Windmolen

The Grapevine

De Thienponts, wroeters van de wijn

09 November 2014

Incontournable zijn ze, de wijnmannen van de familie Thienpont. Sinds 1921 zijn de Thienponts aan de slag in Frankrijk, toen Georges Thienpont het Château Troplong Mondot in Saint-Emilion verwierf. Dat hij het in 1934 opnieuw van de hand moest doen in volle crisistijd, heeft niet belet dat de Thienponts ijverig verder bleven wroeten. De challenge, daar gaat het hen om. Niet de glitter en glamour.

Read more

English sparklings, it ‘s so fun!

18 October 2014

TENTERDEN - Bubbels boordevol finesse, diepte en fraicheur, maar vooral met een hemels perfecte aciditeit. Topchampagne? No, think again! It’s British! Dat moeten we dus dringend gaan proeven.

Read more

WineTales - De geheimen van de wijnbewaring (1): de wijnen

08 October 2014

Een wijnliefhebber zonder wijnopslagplaats is als een olifant zonder slurf of een kameel zonder bulten. Wijnfreaks stouwen hun kelders vol met de heerlijkste aroma’s. Honderden flessen gevuld met warme herinneringen en emoties, kostelijke wijnen vol hoop en verwachting.

Read more

Laibach, pinotage met punch

10 September 2014

Wijnmaker en keldermeester François Van Zyl van het Zuid-Afrikaanse domein Laibach is ‘baie bly’. Met de wijnen van het millésime 2010 haalt hij onderscheiding na onderscheiding binnen. “Maar opgelet, alles wat ik op de wijnbouwschool geleerd heb, ben ik vergeten”, lacht hij breed.

Read more

WineTales - De rechtszaak tegen Pinotage

02 June 2014

De rechtszaak tegen Pinotage bracht letterlijk de hele druivenwereld in beroering. Veel buitenlandse druivenrassen wisten van de aanklacht maar weinige geloofden dat het effectief tot een proces zou komen. Hoe zou dat mogelijk zijn met al die Pinotage-bewonderaars wereldwijd? De advocaten van de Big Five hebben hun stoutste trucs bovengehaald om Pinotage voor het tribunaal te krijgen. Hun missie: de verdwijning van Pinotage op Zuid-Afrikaanse bodem. De Big Five, de meest succesvolle druivenrassen ter wereld zijnde Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz, veroverden de laatste decennia een groot deel van de Zuid-Afrikaanse wijngaarden. Volgens hen maakt Pinotage Zuid-Afrika te schande.

Read more

WineTales - De geheimen van de wijnbewaring (2): de rijping

01 April 2014

Wijnliefhebbers maken zich vaak zorgen over de geschiktheid van hun wijnopslagplaats. De wijnliteratuur schrijft ondubbelzinnige bewaringsregels voor. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast en we gaan dus voor een horizontale bewaring, een constante temperatuur tussen 11° en 13° Celsius, een vochtigheid > 70%, geen licht, geen geurtjes, geen trillingen, witte wijnen onderaan en rode wijnen boven.

Read more

WineTales - De ontdekking van de druif Assyrtiko

01 March 2013

De Assyrtiko is een Griekse wijndruif. De witte vrucht zit ingewikkeld in een intrigerend verhaal dat tot op heden voor veel wijnliefhebbers verborgen bleef. Met dit schrijfsel mag dat veranderen. Griekse wijnen worden ondergewaardeerd. Ze halen zelden de media en met moeite de wijntijdschriften. Er scheelt iets met hun imago. Retsina is de associatie die mensen maken, dunne en geoxideerde wijn met wrange harssmaak. Vele originele en flitsende kwaliteitswijnen blijven zo uit het gezichtsveld. En dat is jammer. Agiorghitiko, Xinomavro en Malagousia zijn zonder twijfel excellente Griekse druiven. En tot nadere orde blijft het meest unieke druivenras uit Hellas voor mij de Assyrtiko.

Read more

WineTales - Het gala van de edele wijnen anno 2012

02 January 2013

Het Gala van de edele wijnen gaat traditioneel door in de derde week van december. Honderden wijnjournalisten en wijnschrijvers lobbyen ieder jaar voor een uitnodiging tot deze megahappening. Slechts enkele witte raven zijn uitverkoren. Dit jaar koos het feestcomité voor een wijnverteller. Tot ieders verwondering werd uw eigenste dienaar aangeschreven. Pisa is de plaats van het vineuze gebeuren. Het is zeer uitzonderlijk dat een Italiaanse stad als gaststad wordt aangeduid. De laatste decennia was het al Bordeaux wat de klok sloeg. Wat is er dit jaar aan de hand? Wat maakt 2012 zo bijzonder?

Read more

WineTales - Het communiqué van de gecultiveerde wijngisten

02 November 2012

Gistcellen van de soort Saccharomyces cerevisiae zien zich genoodzaakt tot een openbare stellingname. Aanleiding is de hedendaagse verheerlijking van wilde gisten. Het ondoordacht gebruik van wilde gisten betekent een onaanvaardbare achteruitgang in de kwaliteit van het wijn maken. We begrijpen niet dat mensen zich laten verleiden door dit gistenschorremorrie. Beschamend dat zogenaamd natuurlijke, endogene of autochtone gisten worden gezien als hét alternatief voor onze edele soort. Ernstige vragen hebben we ook bij het niet gebruiken van sulfiet. Dit vrij onschuldig product houdt nochtans wilde gisten en ander gespuis van het druivensap weg.

Read more

WineTales - Schrijven in de marge van wijnboeken

02 September 2012

Ik hou ervan om in de marge van wijnboeken te schrijven. Mijn kasten puilen uit van chique wijnencyclopedieën, wijnboeken vol prentjes van druiven en streken, stapels wijntijdschriften en daartussen gepropt een paar wijnromans. Vroeger zag ik wijnencyclopedieën als opslagplaatsen van informatie, boeken om urenlang in te graven en te grasduinen. Nu zie ik ze als bastions van geroeste of gestolde wijnkennis, geschreven door mensen die veel kennis bezitten maar die kennis weinig toetsen of ontwikkelen. Boeken vol historisch gegroeide waardeoordelen ook, verborgen in romantische sfeerzetting. En waar is de verwondering gebleven?

Read more