Vintage Heuvelland
Wijnkelder van miljardair Bill Koch haalt record van 25 miljoen op veiling
Jan Van Heesvelde (29) kroont zich in Wenen tot ‘Master Sommelier’
Il Salotto
Wines Out Of The Boxxx
Historische prijsdalingen kenmerken de Bordeaux 2024 Primeur-campagne
Bar-O-lo
Gault&Millau stelt 3de editie van zijn Belgische wijngids voor
Portugezen zijn met voorsprong de grootste wijndrinkers ter wereld
Bezoek en tasting
Business France
OENOGEA
BelBul is het nieuwe keurmerk voor Belgische schuimwijnen
Kaapsewijn
Château de Bousval
Cavamaker Freixenet schrapt kwart personeel na aanhoudende droogte
Cavino
Südtirol Wein / Vini Alto Adige
WineClub Hasselt
De Barriquadeurs
Agrimedia
Masterwines
Welke impact hebben Trump-tarieven op Amerikaanse wijnconsumenten?
Trump-tarieven kunnen prijzen doen stijgen, zegt EU-wijnorganisatie
Annabel De Vos (Ter Duinen) kroont zich tot Junior Champagne Sommelier
Sommelier Tom Ieven lanceert alcovrij drankje op basis van rood appelsap
VINOBLESSE
AsterX Dranken Borsbeek
In 2024 kende Belgische wijnbouw laagste opbrengt sinds 2017
Arne Braeckman van Gentse Wijnbar Ona is ‘Sommelier of the Year 2025’
Frankrijk produceert en drinkt voor het eerst meer witte dan rode wijn
Legendarische champagnemaker André Drappier overleden
Oostenrijks Wijnhuis
Likeur- en Wijnhandel De Moor
Luyck urban winery
Wijnmakerij Dappersveld-Woestijn wordt herdoopt tot Bruut Winery
Vlaamse wijnmaakster Kathleen Van den Berghe is Master of Wine
Wijndomein Valke Vleug
Vanessa Vaxelaire van het Château de Bioul is Winelady of the Year 2025
Medeoprichter en wijnmaker Pieter Raeymaekers gaat Vinetiq leiden
Libons
Vine Street
Wijnhandel Vinterra in Herentals stopt na komende eindejaarsdagen
OIV ziet wijnproductie in 2024 zakken naar laagste niveau sinds 1961
Franse kunstenaar Gérard Garouste illustreert Mouton-Rothschild 2022
Previno
Wijnschrijver Stefaan Soenen verkozen tot Belgische Wijnambassadeur 2024
Ciao Vino
Margaux Balemans kroont zich tot Beste Sommelier van België
Duitse wijnboeren verwachten kleinste druivenoogst sinds 2017
Lize Willems van ‘Ma Marraine’ in Tongeren nieuwe Lady Chef of the year
Fraudersbende opgerold die nepwijn voor 15.000 euro per fles verkocht
Wijnhandel Rabotvins vertrekt uit Gent en breidt zaak drastisch uit
LVMH neemt belang van 30 % in Franse start-up voor alcoholvrije bubbels
Gentse Wijnhandel Van den Bussche neemt conculega Alhambra over
Viniola
Davinum
TheWineShop.be
Brussels Airlines wint prestigieuze prijzen voor het wijnaanbod aan boord
Na rampzalige vorst oogst Wijndomein Schorpion dit jaar geen enkele druif
Cognac uit 1696 is de alleroudste, bevestigt Guinness World Records
Wetenschap kan wijndruiven zich laten aanpassen aan klimaatverandering
WineXplained
Robert Joseph bepleit multi-vintage blends en terugkeer naar traditie
Wijndomein Oud Conynsbergh
Lekker Oost-Vlaams
In 2024 verwacht Frankrijk 10 tot 16 procent minder oogstvolume
De Proeverij
Bubbels aan Zee Middelkerke
Blenheim Palace, geboorteplek van Churchill, broedt op eigen wijngaard
Pernod Ricard focust volkomen op spirits na verkoop van wijnportfolio
Dr. Ernst Loosen brengt drie nieuwe Rieslings uit op La Place de Bordeaux
Eerste editie Wijnfestival van de Lage Landen op 1 september in Beesd
Entre-Deux-Monts trakteert zich op nieuwe productiehal voor 20ste verjaardag
Gault&Millau komt met tweede editie van zijn Belgische Wijngids
Internationale ranking Star Wine List: Belgische restaurants scoren hoog
Engelse Chapel Down overweegt verkoop om groei te financieren
Rusland plant vergeldingstarief van 200% op Europese wijnimport
Druivenoogst bedreigd na zware hagelbui in Catalaanse Penedèsregio
The Wine Shop
Belgische wijnen veroveren de kaart van buitenlandse sterrenrestaurants
Koning Charles III benoemt Laurent-Perrier als Britse hofleverancier
Chinese fraudeur achter de tralies voor het bottelen van nep-Lafite en Petrus
Peter Doomen en Tom Ieven verkennen champagne en kaas in nieuw boek
WijnGraag
Ondernemers H.Essers investeren in nieuw wijndomein in Gors-Opleeuw
Cavahuis Freixenet zet personeel thuis wegens uitzonderlijk extreme droogte
Vlaams technologisch bedrijf Frolight beschermt wijngaarden tegen vorst
Hamatus
Commanderij Vini Amici
Cruisen over de zeven zeeën én tussen de allerbeste topwijnen
Het Wevershuis
Collioure en Banyuls overwegen om deel van wijngaarden te verplaatsen
Vino Vivace
Familie De Brouwer verkoopt iconisch restaurant en hotel Les Eleveurs
Nature-studie: klimaatverandering maakt 70% van wijnregio’s ongeschikt
Belgische wijnproductie stijgt in 2023 met bijna 13% tot recordhoogte
Wijnbeleving met Anja
Restaurant - Wijnhandel De Windmolen
The Grapevine
De Thienponts, wroeters van de wijn

Incontournable zijn ze, de wijnmannen van de familie Thienpont. Sinds 1921 zijn de Thienponts aan de slag in Frankrijk, toen Georges Thienpont het Château Troplong Mondot in Saint-Emilion verwierf. Dat hij het in 1934 opnieuw van de hand moest doen in volle crisistijd, heeft niet belet dat de Thienponts ijverig verder bleven wroeten. De challenge, daar gaat het hen om. Niet de glitter en glamour.
English sparklings, it ‘s so fun!

TENTERDEN - Bubbels boordevol finesse, diepte en fraicheur, maar vooral met een hemels perfecte aciditeit. Topchampagne? No, think again! It’s British! Dat moeten we dus dringend gaan proeven.
WineTales - De geheimen van de wijnbewaring (1): de wijnen

Een wijnliefhebber zonder wijnopslagplaats is als een olifant zonder slurf of een kameel zonder bulten. Wijnfreaks stouwen hun kelders vol met de heerlijkste aroma’s. Honderden flessen gevuld met warme herinneringen en emoties, kostelijke wijnen vol hoop en verwachting.
Laibach, pinotage met punch

Wijnmaker en keldermeester François Van Zyl van het Zuid-Afrikaanse domein Laibach is ‘baie bly’. Met de wijnen van het millésime 2010 haalt hij onderscheiding na onderscheiding binnen. “Maar opgelet, alles wat ik op de wijnbouwschool geleerd heb, ben ik vergeten”, lacht hij breed.
WineTales - De rechtszaak tegen Pinotage

De rechtszaak tegen Pinotage bracht letterlijk de hele druivenwereld in beroering. Veel buitenlandse druivenrassen wisten van de aanklacht maar weinige geloofden dat het effectief tot een proces zou komen. Hoe zou dat mogelijk zijn met al die Pinotage-bewonderaars wereldwijd? De advocaten van de Big Five hebben hun stoutste trucs bovengehaald om Pinotage voor het tribunaal te krijgen. Hun missie: de verdwijning van Pinotage op Zuid-Afrikaanse bodem. De Big Five, de meest succesvolle druivenrassen ter wereld zijnde Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz, veroverden de laatste decennia een groot deel van de Zuid-Afrikaanse wijngaarden. Volgens hen maakt Pinotage Zuid-Afrika te schande.
WineTales - De geheimen van de wijnbewaring (2): de rijping

Wijnliefhebbers maken zich vaak zorgen over de geschiktheid van hun wijnopslagplaats. De wijnliteratuur schrijft ondubbelzinnige bewaringsregels voor. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast en we gaan dus voor een horizontale bewaring, een constante temperatuur tussen 11° en 13° Celsius, een vochtigheid > 70%, geen licht, geen geurtjes, geen trillingen, witte wijnen onderaan en rode wijnen boven.
WineTales - De ontdekking van de druif Assyrtiko

De Assyrtiko is een Griekse wijndruif. De witte vrucht zit ingewikkeld in een intrigerend verhaal dat tot op heden voor veel wijnliefhebbers verborgen bleef. Met dit schrijfsel mag dat veranderen. Griekse wijnen worden ondergewaardeerd. Ze halen zelden de media en met moeite de wijntijdschriften. Er scheelt iets met hun imago. Retsina is de associatie die mensen maken, dunne en geoxideerde wijn met wrange harssmaak. Vele originele en flitsende kwaliteitswijnen blijven zo uit het gezichtsveld. En dat is jammer. Agiorghitiko, Xinomavro en Malagousia zijn zonder twijfel excellente Griekse druiven. En tot nadere orde blijft het meest unieke druivenras uit Hellas voor mij de Assyrtiko.
WineTales - Het gala van de edele wijnen anno 2012

Het Gala van de edele wijnen gaat traditioneel door in de derde week van december. Honderden wijnjournalisten en wijnschrijvers lobbyen ieder jaar voor een uitnodiging tot deze megahappening. Slechts enkele witte raven zijn uitverkoren. Dit jaar koos het feestcomité voor een wijnverteller. Tot ieders verwondering werd uw eigenste dienaar aangeschreven. Pisa is de plaats van het vineuze gebeuren. Het is zeer uitzonderlijk dat een Italiaanse stad als gaststad wordt aangeduid. De laatste decennia was het al Bordeaux wat de klok sloeg. Wat is er dit jaar aan de hand? Wat maakt 2012 zo bijzonder?
WineTales - Het communiqué van de gecultiveerde wijngisten

Gistcellen van de soort Saccharomyces cerevisiae zien zich genoodzaakt tot een openbare stellingname. Aanleiding is de hedendaagse verheerlijking van wilde gisten. Het ondoordacht gebruik van wilde gisten betekent een onaanvaardbare achteruitgang in de kwaliteit van het wijn maken. We begrijpen niet dat mensen zich laten verleiden door dit gistenschorremorrie. Beschamend dat zogenaamd natuurlijke, endogene of autochtone gisten worden gezien als hét alternatief voor onze edele soort. Ernstige vragen hebben we ook bij het niet gebruiken van sulfiet. Dit vrij onschuldig product houdt nochtans wilde gisten en ander gespuis van het druivensap weg.
WineTales - Schrijven in de marge van wijnboeken

Ik hou ervan om in de marge van wijnboeken te schrijven. Mijn kasten puilen uit van chique wijnencyclopedieën, wijnboeken vol prentjes van druiven en streken, stapels wijntijdschriften en daartussen gepropt een paar wijnromans. Vroeger zag ik wijnencyclopedieën als opslagplaatsen van informatie, boeken om urenlang in te graven en te grasduinen. Nu zie ik ze als bastions van geroeste of gestolde wijnkennis, geschreven door mensen die veel kennis bezitten maar die kennis weinig toetsen of ontwikkelen. Boeken vol historisch gegroeide waardeoordelen ook, verborgen in romantische sfeerzetting. En waar is de verwondering gebleven?