WineStories
In deze rubriek brengen we originele, interessante, soms grappige of taboedoorbrekende wijn-gerelateerde verhalen, die boeiende kost zijn voor elke wijnliefhebber.
Cruisen over de zeven zeeën én tussen de allerbeste topwijnen
De nieuwe wijn- en champagnemenu’s aan boord van de cruiseschepen MS Europa en MS Europa 2 zijn ronduit verbluffend en moeten de grootste epicuristen tevreden stellen. De keuze aan champagnes van de luxe cruisemaatschappij Hapag-Lloyd Cruises is meteen de grootste op de zeven zeeën.
La Beatrice Gaudio, eleganza in Piëmonte
In een uithoek van Piëmonte ligt het kleine wijndomein van Gaudio. Een sprankelende dame van dertig zwaait er de scepter en gooit hoge ogen met lokale druivenrassen. De grignolino bijvoorbeeld? Dit ondergewaardeerd pareltje al vaak gedronken?
Krug, très haute couture in de champagnekelder
160 tot 2.860 euro. Per fles. Dat zijn de prijskaartjes van de champagnes van het vermaarde huis Krug. Logisch, vindt de gloednieuwe ‘chef de cave’ Julie Cavil. ‘Het is regelrecht monnikenwerk om ons ultieme doel te realiseren: al het beste wat de champagne ons kan bieden samenbrengen in één fles.’ Met dank aan… ruwweg 6.000 proefnotities per jaar.
Filipa Pato, de lachende kruisvaarster van de Portugese bagadruif
De namen van de beste wijnregio’s in de wereld beginnen met een ‘B’, grapte een bevlogen wijnjournalist ooit. Barolo, Bordeaux, Bourgogne, Barossa Valley. ‘En dus reken ik er ook onze Portugese regio Bairrada bij’, proest wijnmaakster Filipa Pato het uit. Haar ‘Nossa’, gemaakt met de lokale bagadruif scoorde bij wijngoeroe Robert Parker een 96+. Het was de hoogste score voor een Portugese wijn ooit.
Podere Le Ripi, knappe wijnen en een koffietje in Montalcino
De traditionele wijnmakers in Toscane vielen zowat van hun stoel toen ze van de plannen van Francesco Illy vernamen. Maar voor de gereputeerde koffiemeester was het meer dan zomaar een crazy idee: bonsaiwijngaarden op zijn wijndomein in Montalcino. Achteraf blijkt het allemaal nog zó gek niet…
Wijnmaker Château Pétrus zoekt finesse bij Quinta da Boavista aan de Douro
Wat bezielt de wijnmaker van Château Pétrus om na veertig jaar aan de absolute wereldtop een nieuwe uitdaging aan te gaan bij het icoondomein Boavista langs de Douro? Een verhaal van een verwoede, passionele zoektocht naar absolute finesse.
Het fenomenale geheugen van de champagnetovenaar
Kiezen uit honderden smaakprofielen, wijnen blenden van tientallen wijngaarden, topchampagnes samenstellen… Het zit allemaal in het geheugen van de keldermeester. Maar wat als die man met pensioen gaat? Wie bewaart het grote geheim van een champagne? We doken ondergronds bij het champagnehuis Taittinger.
De Kleine Schorre, ... of Château Zeeland
Lange rijen perfect gesnoeide druivenranken, vol rijpe trossen auxerrois, pinot gris en blanc en rivanerdruiven. En dan in de verte een oude witte oerhollandse windmolen met draaiende wieken. Welkom in Château Zeeland.
Tony Smith, van oorlogsjournalist tot Portugese wijnboer
Hij was ooit financieel reporter, rende rond als oorlogsjournalist - onder andere tijdens de Joegoeslavische burgeroorlog, en werd haast toevallig wijnboer in Portugal. ‘It started as a joke, but it became very serious’. In korte tijd veroverde de Brit Tony Smith de top met zijn quinta’s.
Het wijnevangelie volgens Carlos Lucas
Wijnen maken die tot de wereldtop behoren, maar toch met beide voeten op de grond te blijven. De Portugese sterwijnmaker Carlos Lucas lukt het aardig. Hij maakt er zelfs zijn credo van: “Good wine, good people, no fuzz. That’s it’s all about”.