WineStories

Op deze pagina vindt u grappige, interessante, soms ronduit taboedoorbrekende wijn-gerelateerde verhalen, die boeiende kost zijn voor elke wijnliefhebber.

WineTales: Nostalgie over wijn

17 June 2018

Ik geef het grif toe: startende wijnliefhebbers kunnen mij wel eens jaloers maken. Wat voor spannende avonturen beleeft een mens niet tijdens zijn eerst wijnjaren? Die eerste jaren, ik vond ze ronduit geweldig. Ik koester de herinneringen aan de opwinding van toen, die frisse vibe, dat onbevangen proeven van die eerste mooie wijnen. Vergelijk het met de eerste geslaagde seks. Of met prille emotie bij muziek. Terugdenken aan toen maakt me nostalgisch.

Read more

Podere Le Ripi, knappe wijnen en een koffietje in Montalcino

08 April 2018

De traditionele wijnmakers in Toscane vielen zowat van hun stoel toen ze van de plannen van Francesco Illy vernamen. Maar voor de gereputeerde koffiemeester was het meer dan zomaar een crazy idee: bonsaiwijngaarden op zijn wijndomein in Montalcino. Achteraf blijkt het allemaal nog zó gek niet…

Read more

WijnKriebel: Pluisje, het druifluisje

12 March 2018

Internationaal opsporingsbevel. Dactylosphaera vitifoliae, Phylloxera vastratrix of druifluis. Ongeveer 1 millimeter groot. Geel. Agressief en geslepen. Afkomst: Noordoost-Amerika. Criminele activiteit: seriemoordenaar, eet wortels van wijnstokken. Strafblad: luis vernietigde in de 19e en 20e eeuw een groot deel van de wijngaarden in de wereld. Slachtoffer: weerloze wijnstokken, alle bekende Europese druivenrassen. Bestrijding: geen, tenzij bescherming van de Europese druivenstokken door enting op Amerikaanse onderstammen. Status: nog actief.

Read more

WijnKriebel: Het Walhalla van de gesneuvelde wijnfles

23 December 2017

Met zijn duizenden komen ze uiteindelijk op een hoop te liggen. Willens nillens. Grand Cru Classé of Cru Bourgeois, landwijn of tafelwijn, met veel egards geschonken of achteloos opgezopen. Zoals een wijze Bourgondische fles het ooit zei: “Het Walhalla van de gesneuvelde wijnfles is de glascontainer”.

Read more

WijnKriebel: Het huwelijk van Sancerre en Crottin de Chavignol

28 October 2017

Het is een grote dag voor de streekproducten van de Loire. De klokken luiden oorverdovend en de zon schijnt als nooit tevoren. Twee wereldvermaarde ambassadeurs van de regio treden met elkaar in het huwelijk.

Read more

Wijnmaker Château Pétrus zoekt finesse bij Quinta da Boavista aan de Douro

16 September 2017

Wat bezielt de wijnmaker van Château Pétrus om na veertig jaar aan de absolute wereldtop een nieuwe uitdaging aan te gaan bij het icoondomein Boavista langs de Douro? Een verhaal van een verwoede, passionele zoektocht naar absolute finesse.

Read more

WijnKriebel: Een internationaal onderzoek naar wanpraktijken in wijnkelders

12 August 2017

Heel stilletjes in een donkere godvergeten wijnkelder: “En Bertok, leeft ‘m nog?” Een geheim team van zoete flessen Tokaj uit Hongarije onderzoekt een beschimmelde Saint-Émilion Grand Cru Classé.  Bertok heeft een stethoscoop bengelen rond zijn hals, op zijn hoofd staat een druipende kaars met lichtgevende vlam. “Te lang laten liggen. Ik had er voor gevreesd. Ze kopen en ze kopen maar. En dan laten ze die onschuldige wijn doodgaan. Misdadig.”

Read more

WijnKriebel: Burn-out bij rieslingdruiven

10 June 2017

Riesling wordt door wijnliefhebbers en wijntijdschriften de hemel in geprezen. Maar wie vraagt, wie drinkt die Riesling? Een internationale doorbraak van de bejubelde druif is bijlange niet in zicht. Het is een schizofrene situatie die zelfs de fierste rieslingstok aan zichzelf doet twijfelen.

Read more

WijnKriebels: Plankenkoorts bij wijnflessen

20 May 2017

Er hangt een vreemde spanning in de zaal. De flessen zijn ontkurkt en de spuwemmers staan klaar. “Bij Bacchus, mijn neus zit weer toe”, vloekt een jonge Saint-Estèphe uit Bordeaux: “Het zal weer niets worden vandaag”. Een zoete Sauternes sust: “Wind je toch zo niet op, man. Positief denken en relaxatie zijn de enige oplossingen. Als je panikeert, sla je helemaal dicht. Straks word je weer bitter en uitdrogend”.

Read more

WijnKriebels: De parels van mevrouw Laurent-Perrier

22 March 2017

Het is zondagmorgen, 9 uur. De butler neemt een fles champagne uit de koele kelder van het kasteel en brengt haar naar de keuken. Mevrouw Laurent-Perrier, zacht gewekt uit haar korte schoonheidsslaapje, geniet van het zacht tintelend zonnelicht dat door het donkere glas naar binnen schijnt.

Read more