Vintage Heuvelland

Wijnkelder van miljardair Bill Koch haalt record van 25 miljoen op veiling

Jan Van Heesvelde (29) kroont zich in Wenen tot ‘Master Sommelier’

Il Salotto

Wines Out Of The Boxxx

Historische prijsdalingen kenmerken de Bordeaux 2024 Primeur-campagne

Bar-O-lo

Gault&Millau stelt 3de editie van zijn Belgische wijngids voor

Portugezen zijn met voorsprong de grootste wijndrinkers ter wereld

Bezoek en tasting

Business France

OENOGEA

BelBul is het nieuwe keurmerk voor Belgische schuimwijnen

Kaapsewijn

Château de Bousval

Cavamaker Freixenet schrapt kwart personeel na aanhoudende droogte

Cavino

Südtirol Wein / Vini Alto Adige

WineClub Hasselt

De Barriquadeurs

Agrimedia

Masterwines

Welke impact hebben Trump-tarieven op Amerikaanse wijnconsumenten?

Trump-tarieven kunnen prijzen doen stijgen, zegt EU-wijnorganisatie

Annabel De Vos (Ter Duinen) kroont zich tot Junior Champagne Sommelier

Sommelier Tom Ieven lanceert alcovrij drankje op basis van rood appelsap

VINOBLESSE

AsterX Dranken Borsbeek

In 2024 kende Belgische wijnbouw laagste opbrengt sinds 2017

Arne Braeckman van Gentse Wijnbar Ona is ‘Sommelier of the Year 2025’

Frankrijk produceert en drinkt voor het eerst meer witte dan rode wijn

Legendarische champagnemaker André Drappier overleden

Oostenrijks Wijnhuis

Likeur- en Wijnhandel De Moor

Luyck urban winery

Wijnmakerij Dappersveld-Woestijn wordt herdoopt tot Bruut Winery

Vlaamse wijnmaakster Kathleen Van den Berghe is Master of Wine

Wijndomein Valke Vleug

Vanessa Vaxelaire van het Château de Bioul is Winelady of the Year 2025

Medeoprichter en wijnmaker Pieter Raeymaekers gaat Vinetiq leiden

Libons

Vine Street

Wijnhandel Vinterra in Herentals stopt na komende eindejaarsdagen

OIV ziet wijnproductie in 2024 zakken naar laagste niveau sinds 1961

Franse kunstenaar Gérard Garouste illustreert Mouton-Rothschild 2022

Previno

Wijnschrijver Stefaan Soenen verkozen tot Belgische Wijnambassadeur 2024

Ciao Vino

Margaux Balemans kroont zich tot Beste Sommelier van België

Duitse wijnboeren verwachten kleinste druivenoogst sinds 2017

Lize Willems van ‘Ma Marraine’ in Tongeren nieuwe Lady Chef of the year

Fraudersbende opgerold die nepwijn voor 15.000 euro per fles verkocht

Wijnhandel Rabotvins vertrekt uit Gent en breidt zaak drastisch uit

LVMH neemt belang van 30 % in Franse start-up voor alcoholvrije bubbels

Gentse Wijnhandel Van den Bussche neemt conculega Alhambra over

Viniola

Davinum

TheWineShop.be

Brussels Airlines wint prestigieuze prijzen voor het wijnaanbod aan boord

Na rampzalige vorst oogst Wijndomein Schorpion dit jaar geen enkele druif

Cognac uit 1696 is de alleroudste, bevestigt Guinness World Records

Wetenschap kan wijndruiven zich laten aanpassen aan klimaatverandering

WineXplained

Robert Joseph bepleit multi-vintage blends en terugkeer naar traditie

Wijndomein Oud Conynsbergh

Lekker Oost-Vlaams

In 2024 verwacht Frankrijk 10 tot 16 procent minder oogstvolume

De Proeverij

Bubbels aan Zee Middelkerke

Blenheim Palace, geboorteplek van Churchill, broedt op eigen wijngaard

Pernod Ricard focust volkomen op spirits na verkoop van wijnportfolio

Dr. Ernst Loosen brengt drie nieuwe Rieslings uit op La Place de Bordeaux

Eerste editie Wijnfestival van de Lage Landen op 1 september in Beesd

Entre-Deux-Monts trakteert zich op nieuwe productiehal voor 20ste verjaardag

Gault&Millau komt met tweede editie van zijn Belgische Wijngids

Internationale ranking Star Wine List: Belgische restaurants scoren hoog

Engelse Chapel Down overweegt verkoop om groei te financieren

Rusland plant vergeldingstarief van 200% op Europese wijnimport

Druivenoogst bedreigd na zware hagelbui in Catalaanse Penedèsregio

The Wine Shop

Belgische wijnen veroveren de kaart van buitenlandse sterrenrestaurants

Koning Charles III benoemt Laurent-Perrier als Britse hofleverancier

Chinese fraudeur achter de tralies voor het bottelen van nep-Lafite en Petrus

Peter Doomen en Tom Ieven verkennen champagne en kaas in nieuw boek

WijnGraag

Ondernemers H.Essers investeren in nieuw wijndomein in Gors-Opleeuw

Cavahuis Freixenet zet personeel thuis wegens uitzonderlijk extreme droogte

Vlaams technologisch bedrijf Frolight beschermt wijngaarden tegen vorst

Hamatus

Commanderij Vini Amici

Cruisen over de zeven zeeën én tussen de allerbeste topwijnen

Het Wevershuis

Collioure en Banyuls overwegen om deel van wijngaarden te verplaatsen

Vino Vivace

Familie De Brouwer verkoopt iconisch restaurant en hotel Les Eleveurs

Nature-studie: klimaatverandering maakt 70% van wijnregio’s ongeschikt

Belgische wijnproductie stijgt in 2023 met bijna 13% tot recordhoogte

Wijnbeleving met Anja

Restaurant - Wijnhandel De Windmolen

The Grapevine

Winetales - Een historiek van de wijnsymboliek

02 August 2012

Geen drank, geen voedingsproduct, geen genotsmiddel spreekt zo tot de verbeelding als wijn. Gewone wijndrinkers kijken er van op, wijnliefhebbers zijn er door gebeten. Vele eeuwen menselijke beschaving gaven het vergiste druivensap een uitzonderlijke variatie aan betekenissen. Wijn werd zowel in de Egyptische, Griekse en Romeinse cultuur als in middeleeuws christelijke samenlevingen ervaren als een bijzondere drank vol symboliek. Deze inhoudelijke rijkdom prikkelt ook de hedendaagse mens. Met veel plezier slokt hij restanten van oeroude symbolen mee naar binnen.

Read more

WineTales - De beklimming van de Sagrantino

02 July 2012

De Sagrantino is een nauwelijks gekende maar zeer beloftevolle blauwe kwaliteitsdruif. De wingerd groeit bijna uitsluitend in Umbrië, een prachtige wijnstreek in Midden-Italië. Als het beklimmen van de Mount-Everest de natte droom is van elke doorwinterde bergbeklimmer, dan is het drinken van de Sagrantinowijn de ultieme uitdaging voor de wijnliefhebber. Eenmaal in het wijnliefhebbersleven moet men deze massieve druif aan den lijve ervaren. Op 9 maart 2012 stonden we met zijn zevenen aan de voet van de machtige Sagrantino. De proeverij vond plaats aan een oude grenen abdijtafel in een moderne Vlaamse woonkamer. Een goed terroir voor een Sagrantinoproeverij.

Read more

WineTales - Natuurkurken hebben heimwee naar de tijd van vroeger

02 June 2012

(Dit verhaal speelt zich af in de toekomst.)
Twee uur in de namiddag, het is koffietijd in het verzorgingstehuis. Willy heeft in zijn ene hand een kopje koffie, in zijn andere hand een speculaasje. “Gérard, het was een schone tijd hé, de tijd dat wij kurken nog in wijnflessen staken.” Gérard, een stokoude uitgedroogde kurk, staart grimmig door het vensterraam. “We zijn aan de kant geschoven, Willy, eruit gegooid. Binnenkort liggen we in het museum naast die oubollige houten stoppen waarmee Grieken en Romeinen hun amforen dichtmaakten. Ik hoor het de bezoekers al zeggen: “Onvoorstelbaar dat die mensen hun flessen met een stuk schors afsloten.” Die synthetische kurken en schroefdoppen hebben ons genekt, miljaarde nondedju.”

Read more

WineTales - De waarde van wijnquoteringen, wijnmedailles en topwijnen

02 May 2012

Sommige wijnen zijn beter dan andere, dat weten God en klein Pierke. Maar wie neemt de netelige taak op zich om de intrinsieke kwaliteit van een wijn voor eens en altijd in een beoordeling vast te leggen? Wie heeft er zo’n fijngevoelige neus, zo’n uitzonderlijke wijnervaring dat die de consument met een eenvoudig teken, een letter, een cijfer op de weg naar de waarheid kan zetten? Wie is de Mozes die ondoorwaadbare wijnplassen splijt en het volk naar het beloofde wijnparadijs leidt? Wie is de onfeilbare paus in het rijk van de kwaliteitswijn? “Robert Parker”, juichen velen enthousiast en ze zwaaien met palmtakken. Parker rijdt Jeruzalem echter niet binnen op een bescheiden ezel maar op het grote witte paard van de wijncommercie.

Read more

WineTales - De psychologie van het wijnproeven

02 April 2012

De man walst de wijn heen en weer door zijn gulzige mond. Hij zuigt slurpend lucht aan, eerst hevig en vervolgens beetje per beetje, zoals een goudvis met uitgestulpte lippen. Wonderlijke geuren en smaken ontdooien zijn door stress verkrampte lichaam langzaam. Hij maakt het stil vanbinnen. Zijn ogen sluiten zich in uiterste concentratie. In zijn geest defileren veldbloemen, sappige appels, citrusvruchten, de gistgeur van een wijnkelder, een zeevruchtenschotel aan de Bretoense kust, de schuimende zee. Hij slikt het vocht voorzichtig. De tijd valt even stil. Zijn ganse lijf tintelt. Hij opent de ogen verkwikt en op zijn gezicht verschijnt een brede glimlach.

Read more

WineTales - De Goddelijke voorbeschikking van terroirs en appellaties in de Franse wijnbouw

02 March 2012

“Het zijn regelrecht communisten, die bureaucraten van het INAO. Door het bemoeizuchtige appellatiesysteem monopoliseren prestigieuze wijnregio’s het ganse Franse wijnlandschap. Ze eisen de beste druivenrassen voor zichzelf en maken verhaaltjes over uitzonderlijke terroirs. Het stempeltje Appellation d’Origine Controlé zou de kwaliteit voor de consument garanderen. Bullshit, de hele appellation controlé regelgeving is van in den beginne een protectionistische maatregel voor gevestigde wijnbouwers die schrik hebben dat collega’s uit andere streken van dezelfde druiven betere wijn maken voor een lagere prijs. Pure concurrentievervalsing. Les salauds!”

Read more

WineTales - Wilde druivelaars zijn kwaad op biologische wijnbouw

02 February 2012

Vandaag staat een uitzonderlijk evenement op mijn programma. Het is een gesprek met een wilde druivelaar. U gelooft uw oren niet en dat is te begrijpen. Inderdaad, wijnjournalisten zijn er nooit in geslaagd een wilde stok te interviewen. Het is bekend dat wilde wingerds erg weigerachtig staan tegenover contact met mensen, bevreesd als ze zijn voor domesticatie. Waaraan heb ik dit verdiend? Geen flauw idee maar vorige zomer viel de uitnodiging pardoes in mijn brievenbus. In woorden met veel krulletjes stond te lezen: “Wilde druivelaar legt een verklaring af op woensdag 21 oktober om 15 uur. Locatie: Domaine de Vassal, nummer 14”. Deze uitzonderlijke kans mocht ik niet laten liggen. Op een mooie herfstdag vatte ik de reis aan naar Zuid-Frankrijk.

Read more

WineTales - De wijnbouw keert terug naar de natuur

02 January 2012

De technologische revolutie in de 20e eeuw veranderde de praktijken in de wijnbouw indringend. De moderne cave wemelt van industrieel vervaardigde gisten, smaak- en kleurstabilisatoren, gesofisticeerde enzymencoctails en ingenieuze chemische snufjes om afwijkingen in de wijn te corrigeren. Wijnkelders van grote bedrijven lijken wel fabrieken. In de wijngaard behoren kunstmest en synthetische pesticiden tot de dagelijkse praktijk.

Read more

WineTales - De kroning van de Pineau de la Loire

02 December 2011

De dageraad wordt wakker geschud door het kraaien van een schorre haan, de zomerse zon stuurt haar eerste stralen over de Loire. Een ijzige kreet snijdt door de weidse velden. Het is een noodkreet van een wijnbouwer. Hij staat radeloos en verstijfd aan de rand van zijn wijngaard. Hij staart. De wijngaard is leeg, helemaal leeg, geen wijnstok meer te bespeuren. In belendende percelen hetzelfde hallucinante scenario: alle wijnstokken zijn weg. Wijnboeren lopen als onthoofde kippen heen en weer door hun akkers. Vrouwen gooien de armen jammerend de lucht in. Waar eens wijnranken weelderig groeiden, gapen nu diepe putten in de schrale aarde.

Read more

WineTales - De schimmel Botrytis cinerea

02 November 2011

Verborgen liggen ze daar, miljoenen schimmels in de wijngaard, dicht opeengepakt in een weefsel van microscopische schimmeldraden, zich beschermend tegen de winterse kou. Los op de vochtige grond of vastgehecht aan dode plantenresten wachten de onsympathieke griezelige wezens hun tijd af. Botrytis cinerea is hun Latijnse naam. Botrytis verwijst naar de vorm van de sporendrager, net een druiventros (botrus) met schimmelsporen in plaats van druiven. Cinerea duidt op het asachtig (cinis) laagje waarmee de schimmel groenten, vruchten of snijbloemen bedekt als hij ze met huid en haar opvreet.

Read more