Vintage Heuvelland
Wijnkelder van miljardair Bill Koch haalt record van 25 miljoen op veiling
Jan Van Heesvelde (29) kroont zich in Wenen tot ‘Master Sommelier’
Il Salotto
Wines Out Of The Boxxx
Historische prijsdalingen kenmerken de Bordeaux 2024 Primeur-campagne
Bar-O-lo
Gault&Millau stelt 3de editie van zijn Belgische wijngids voor
Portugezen zijn met voorsprong de grootste wijndrinkers ter wereld
Bezoek en tasting
Business France
OENOGEA
BelBul is het nieuwe keurmerk voor Belgische schuimwijnen
Kaapsewijn
Château de Bousval
Cavamaker Freixenet schrapt kwart personeel na aanhoudende droogte
Cavino
Südtirol Wein / Vini Alto Adige
WineClub Hasselt
De Barriquadeurs
Agrimedia
Masterwines
Welke impact hebben Trump-tarieven op Amerikaanse wijnconsumenten?
Trump-tarieven kunnen prijzen doen stijgen, zegt EU-wijnorganisatie
Annabel De Vos (Ter Duinen) kroont zich tot Junior Champagne Sommelier
Sommelier Tom Ieven lanceert alcovrij drankje op basis van rood appelsap
VINOBLESSE
AsterX Dranken Borsbeek
In 2024 kende Belgische wijnbouw laagste opbrengt sinds 2017
Arne Braeckman van Gentse Wijnbar Ona is ‘Sommelier of the Year 2025’
Frankrijk produceert en drinkt voor het eerst meer witte dan rode wijn
Legendarische champagnemaker André Drappier overleden
Oostenrijks Wijnhuis
Likeur- en Wijnhandel De Moor
Luyck urban winery
Wijnmakerij Dappersveld-Woestijn wordt herdoopt tot Bruut Winery
Vlaamse wijnmaakster Kathleen Van den Berghe is Master of Wine
Wijndomein Valke Vleug
Vanessa Vaxelaire van het Château de Bioul is Winelady of the Year 2025
Medeoprichter en wijnmaker Pieter Raeymaekers gaat Vinetiq leiden
Libons
Vine Street
Wijnhandel Vinterra in Herentals stopt na komende eindejaarsdagen
OIV ziet wijnproductie in 2024 zakken naar laagste niveau sinds 1961
Franse kunstenaar Gérard Garouste illustreert Mouton-Rothschild 2022
Previno
Wijnschrijver Stefaan Soenen verkozen tot Belgische Wijnambassadeur 2024
Ciao Vino
Margaux Balemans kroont zich tot Beste Sommelier van België
Duitse wijnboeren verwachten kleinste druivenoogst sinds 2017
Lize Willems van ‘Ma Marraine’ in Tongeren nieuwe Lady Chef of the year
Fraudersbende opgerold die nepwijn voor 15.000 euro per fles verkocht
Wijnhandel Rabotvins vertrekt uit Gent en breidt zaak drastisch uit
LVMH neemt belang van 30 % in Franse start-up voor alcoholvrije bubbels
Gentse Wijnhandel Van den Bussche neemt conculega Alhambra over
Viniola
Davinum
TheWineShop.be
Brussels Airlines wint prestigieuze prijzen voor het wijnaanbod aan boord
Na rampzalige vorst oogst Wijndomein Schorpion dit jaar geen enkele druif
Cognac uit 1696 is de alleroudste, bevestigt Guinness World Records
Wetenschap kan wijndruiven zich laten aanpassen aan klimaatverandering
WineXplained
Robert Joseph bepleit multi-vintage blends en terugkeer naar traditie
Wijndomein Oud Conynsbergh
Lekker Oost-Vlaams
In 2024 verwacht Frankrijk 10 tot 16 procent minder oogstvolume
De Proeverij
Bubbels aan Zee Middelkerke
Blenheim Palace, geboorteplek van Churchill, broedt op eigen wijngaard
Pernod Ricard focust volkomen op spirits na verkoop van wijnportfolio
Dr. Ernst Loosen brengt drie nieuwe Rieslings uit op La Place de Bordeaux
Eerste editie Wijnfestival van de Lage Landen op 1 september in Beesd
Entre-Deux-Monts trakteert zich op nieuwe productiehal voor 20ste verjaardag
Gault&Millau komt met tweede editie van zijn Belgische Wijngids
Internationale ranking Star Wine List: Belgische restaurants scoren hoog
Engelse Chapel Down overweegt verkoop om groei te financieren
Rusland plant vergeldingstarief van 200% op Europese wijnimport
Druivenoogst bedreigd na zware hagelbui in Catalaanse Penedèsregio
The Wine Shop
Belgische wijnen veroveren de kaart van buitenlandse sterrenrestaurants
Koning Charles III benoemt Laurent-Perrier als Britse hofleverancier
Chinese fraudeur achter de tralies voor het bottelen van nep-Lafite en Petrus
Peter Doomen en Tom Ieven verkennen champagne en kaas in nieuw boek
WijnGraag
Ondernemers H.Essers investeren in nieuw wijndomein in Gors-Opleeuw
Cavahuis Freixenet zet personeel thuis wegens uitzonderlijk extreme droogte
Vlaams technologisch bedrijf Frolight beschermt wijngaarden tegen vorst
Hamatus
Commanderij Vini Amici
Cruisen over de zeven zeeën én tussen de allerbeste topwijnen
Het Wevershuis
Collioure en Banyuls overwegen om deel van wijngaarden te verplaatsen
Vino Vivace
Familie De Brouwer verkoopt iconisch restaurant en hotel Les Eleveurs
Nature-studie: klimaatverandering maakt 70% van wijnregio’s ongeschikt
Belgische wijnproductie stijgt in 2023 met bijna 13% tot recordhoogte
Wijnbeleving met Anja
Restaurant - Wijnhandel De Windmolen
The Grapevine
Winetales - Een historiek van de wijnsymboliek

Geen drank, geen voedingsproduct, geen genotsmiddel spreekt zo tot de verbeelding als wijn. Gewone wijndrinkers kijken er van op, wijnliefhebbers zijn er door gebeten. Vele eeuwen menselijke beschaving gaven het vergiste druivensap een uitzonderlijke variatie aan betekenissen. Wijn werd zowel in de Egyptische, Griekse en Romeinse cultuur als in middeleeuws christelijke samenlevingen ervaren als een bijzondere drank vol symboliek. Deze inhoudelijke rijkdom prikkelt ook de hedendaagse mens. Met veel plezier slokt hij restanten van oeroude symbolen mee naar binnen.
WineTales - De beklimming van de Sagrantino

De Sagrantino is een nauwelijks gekende maar zeer beloftevolle blauwe kwaliteitsdruif. De wingerd groeit bijna uitsluitend in Umbrië, een prachtige wijnstreek in Midden-Italië. Als het beklimmen van de Mount-Everest de natte droom is van elke doorwinterde bergbeklimmer, dan is het drinken van de Sagrantinowijn de ultieme uitdaging voor de wijnliefhebber. Eenmaal in het wijnliefhebbersleven moet men deze massieve druif aan den lijve ervaren. Op 9 maart 2012 stonden we met zijn zevenen aan de voet van de machtige Sagrantino. De proeverij vond plaats aan een oude grenen abdijtafel in een moderne Vlaamse woonkamer. Een goed terroir voor een Sagrantinoproeverij.
WineTales - Natuurkurken hebben heimwee naar de tijd van vroeger

(Dit verhaal speelt zich af in de toekomst.)
Twee uur in de namiddag, het is koffietijd in het verzorgingstehuis. Willy heeft in zijn ene hand een kopje koffie, in zijn andere hand een speculaasje. “Gérard, het was een schone tijd hé, de tijd dat wij kurken nog in wijnflessen staken.” Gérard, een stokoude uitgedroogde kurk, staart grimmig door het vensterraam. “We zijn aan de kant geschoven, Willy, eruit gegooid. Binnenkort liggen we in het museum naast die oubollige houten stoppen waarmee Grieken en Romeinen hun amforen dichtmaakten. Ik hoor het de bezoekers al zeggen: “Onvoorstelbaar dat die mensen hun flessen met een stuk schors afsloten.” Die synthetische kurken en schroefdoppen hebben ons genekt, miljaarde nondedju.”
WineTales - De waarde van wijnquoteringen, wijnmedailles en topwijnen

Sommige wijnen zijn beter dan andere, dat weten God en klein Pierke. Maar wie neemt de netelige taak op zich om de intrinsieke kwaliteit van een wijn voor eens en altijd in een beoordeling vast te leggen? Wie heeft er zo’n fijngevoelige neus, zo’n uitzonderlijke wijnervaring dat die de consument met een eenvoudig teken, een letter, een cijfer op de weg naar de waarheid kan zetten? Wie is de Mozes die ondoorwaadbare wijnplassen splijt en het volk naar het beloofde wijnparadijs leidt? Wie is de onfeilbare paus in het rijk van de kwaliteitswijn? “Robert Parker”, juichen velen enthousiast en ze zwaaien met palmtakken. Parker rijdt Jeruzalem echter niet binnen op een bescheiden ezel maar op het grote witte paard van de wijncommercie.
WineTales - De psychologie van het wijnproeven

De man walst de wijn heen en weer door zijn gulzige mond. Hij zuigt slurpend lucht aan, eerst hevig en vervolgens beetje per beetje, zoals een goudvis met uitgestulpte lippen. Wonderlijke geuren en smaken ontdooien zijn door stress verkrampte lichaam langzaam. Hij maakt het stil vanbinnen. Zijn ogen sluiten zich in uiterste concentratie. In zijn geest defileren veldbloemen, sappige appels, citrusvruchten, de gistgeur van een wijnkelder, een zeevruchtenschotel aan de Bretoense kust, de schuimende zee. Hij slikt het vocht voorzichtig. De tijd valt even stil. Zijn ganse lijf tintelt. Hij opent de ogen verkwikt en op zijn gezicht verschijnt een brede glimlach.
WineTales - De Goddelijke voorbeschikking van terroirs en appellaties in de Franse wijnbouw

“Het zijn regelrecht communisten, die bureaucraten van het INAO. Door het bemoeizuchtige appellatiesysteem monopoliseren prestigieuze wijnregio’s het ganse Franse wijnlandschap. Ze eisen de beste druivenrassen voor zichzelf en maken verhaaltjes over uitzonderlijke terroirs. Het stempeltje Appellation d’Origine Controlé zou de kwaliteit voor de consument garanderen. Bullshit, de hele appellation controlé regelgeving is van in den beginne een protectionistische maatregel voor gevestigde wijnbouwers die schrik hebben dat collega’s uit andere streken van dezelfde druiven betere wijn maken voor een lagere prijs. Pure concurrentievervalsing. Les salauds!”
WineTales - Wilde druivelaars zijn kwaad op biologische wijnbouw

Vandaag staat een uitzonderlijk evenement op mijn programma. Het is een gesprek met een wilde druivelaar. U gelooft uw oren niet en dat is te begrijpen. Inderdaad, wijnjournalisten zijn er nooit in geslaagd een wilde stok te interviewen. Het is bekend dat wilde wingerds erg weigerachtig staan tegenover contact met mensen, bevreesd als ze zijn voor domesticatie. Waaraan heb ik dit verdiend? Geen flauw idee maar vorige zomer viel de uitnodiging pardoes in mijn brievenbus. In woorden met veel krulletjes stond te lezen: “Wilde druivelaar legt een verklaring af op woensdag 21 oktober om 15 uur. Locatie: Domaine de Vassal, nummer 14”. Deze uitzonderlijke kans mocht ik niet laten liggen. Op een mooie herfstdag vatte ik de reis aan naar Zuid-Frankrijk.
WineTales - De wijnbouw keert terug naar de natuur

De technologische revolutie in de 20e eeuw veranderde de praktijken in de wijnbouw indringend. De moderne cave wemelt van industrieel vervaardigde gisten, smaak- en kleurstabilisatoren, gesofisticeerde enzymencoctails en ingenieuze chemische snufjes om afwijkingen in de wijn te corrigeren. Wijnkelders van grote bedrijven lijken wel fabrieken. In de wijngaard behoren kunstmest en synthetische pesticiden tot de dagelijkse praktijk.
WineTales - De kroning van de Pineau de la Loire

De dageraad wordt wakker geschud door het kraaien van een schorre haan, de zomerse zon stuurt haar eerste stralen over de Loire. Een ijzige kreet snijdt door de weidse velden. Het is een noodkreet van een wijnbouwer. Hij staat radeloos en verstijfd aan de rand van zijn wijngaard. Hij staart. De wijngaard is leeg, helemaal leeg, geen wijnstok meer te bespeuren. In belendende percelen hetzelfde hallucinante scenario: alle wijnstokken zijn weg. Wijnboeren lopen als onthoofde kippen heen en weer door hun akkers. Vrouwen gooien de armen jammerend de lucht in. Waar eens wijnranken weelderig groeiden, gapen nu diepe putten in de schrale aarde.
WineTales - De schimmel Botrytis cinerea

Verborgen liggen ze daar, miljoenen schimmels in de wijngaard, dicht opeengepakt in een weefsel van microscopische schimmeldraden, zich beschermend tegen de winterse kou. Los op de vochtige grond of vastgehecht aan dode plantenresten wachten de onsympathieke griezelige wezens hun tijd af. Botrytis cinerea is hun Latijnse naam. Botrytis verwijst naar de vorm van de sporendrager, net een druiventros (botrus) met schimmelsporen in plaats van druiven. Cinerea duidt op het asachtig (cinis) laagje waarmee de schimmel groenten, vruchten of snijbloemen bedekt als hij ze met huid en haar opvreet.