Peter Doomen en Tom Ieven verkennen champagne en kaas in nieuw boek
Primavera wijndegustaties @ Doppio ‘L’
WijnGraag
Ondernemers H.Essers investeren in nieuw wijndomein in Gors-Opleeuw
Cavahuis Freixenet zet personeel thuis wegens uitzonderlijk extreme droogte
Vlaams technologisch bedrijf Frolight beschermt wijngaarden tegen vorst
Hamatus
Commanderij Vini Amici
Proeverij 2024
Het Wevershuis
Collioure en Banyuls overwegen om deel van wijngaarden te verplaatsen
Vino Vivace
Familie De Brouwer verkoopt iconisch restaurant en hotel Les Eleveurs
Nature-studie: klimaatverandering maakt 70% van wijnregio’s ongeschikt
Open-flessen-dagen Piëmonte
Belgische wijnproductie stijgt in 2023 met bijna 13% tot recordhoogte
Wijnbeleving met Anja
Restaurant - Wijnhandel De Windmolen
The Grapevine
Ruben Struyve wordt ‘Sommelier van het Jaar’, Joyce van Rennes ‘Winelady’
WineWise start met biertrainingen in kader van WSET-programma
Cité du Vin krijgt extra financiering via exclusieve wijnveiling van Sotheby’s
Eerste wijnbouwcongres voor Vlaams en Nederlands Limburg op 25 april
Star Wine List publiceert Top-100 van meest vermelde restaurantwijnen
Familie de Spoelberch heeft belang in Indiase Sula Vineyards verkocht
Château Margaux brengt voor het eerst een ‘tweede’ witte wijn op de markt
Export van Franse wijnen en gedistilleerde dranken daalde in 2023
Verkoop van Engelse mousserende wijnen stijgt spectaculair
Tien toprestaurants zetten Zwitserse wijn centraal tijdens Swiss Wine Week
Goessens Professionals in Wine
Parijse sterrestaurant La Tour d’Argent is anderhalf miljoen euro wijn ‘kwijt’
Grapeness. Universe of Wine
Taste by S
Cozy Wine Shop
A. Lehebel vertegenwoordigt België op Best Sommelier Europe & Africa 2024
nuvoleo
Topwijnmaker Abrie Beeslaar verlaat Kanonkop en gaat solo
Na recordjaar 2022, slinkt champagneverkoop in 2023 met 8%
Wijnstroom
Negentienjarige Elizio Masson staat als sommelier in het nieuwe Hof van Cleve
Primeur in Bordeaux: wijnmaker valt handelaars aan voor te lage prijzen
Topsommelier Tom Ieven van Hof van Cleve naar Colette-De Vijvers
Britse regering wil oude ‘pint’-maat voor wijnflessen in de markt zetten
Alice Bown Agency
Goodiebag van Golden Globes met 6 flessen van de duurste wijn ter wereld
Gentse gewasbeschermer ‘Evoca’ scoort in druivenstaat Californië
Iconische wijnmaker Miljenko Grgich overleden op 100-jarige leeftijd
Muziekproducer en wijnliefhebber Quincy Jones veilt wijnen bij Christie’s
Wijnhuis Vinas
Wijndomein Valke Vleug brengt eerste mousserende wijn op de markt
Artificiële Intelligentie analyseert Bordeauxwijn tot in het kleinste detail
Mouton Rothschild onthult vintage label 2021 van Japanse Chiharu Shiota
Mark Schiettekat is Vino’s Belgian Wine Personality of the Year 2023
Sommelier Dimi
Rémy Dermien kroont zich tot Belgisch Junior Champagne Sommelier 2023
Pura Passione
Studenten Ter Duinen veroveren Graham’s Port & Pairing Cup
André Van Der Elst verkozen tot Belgische Wijnambassadeur 2023
Jeno Del Turco van Le Chalet de la Forêt is beste sommelier van België
Star Wine List bekroont voor het eerst de beste Belgische wijnkaarten
Bruno Vanspauwen schrijft bevattelijk boek ‘Help, ik weet niets van wijn!’
Wereldwijde wijnproductie daalt tot laagste peil in zowat 60 jaar
Manon Schenck van ‘La Table de Manon’ is Lady Chef of the Year 2023
Billecart-Salmon investeert in domein Jérôme Bretaudeau in Loirevallei
Jean-Claude Van Damme lanceert met ‘Old Oak’ nieuw Iers whiskymerk
Star Wine List maakt finalisten bekend voor internationale gouden medailles
Vermeende fraudeurs gearresteerd na Pétrus-zwendel van € 95.000
Brad Pitt onthult met ‘Petite Fleur’ nieuwe cuvée van zijn champagnehuis
Wijnschrijver Kristel Balcaen legt ‘Wijnboek voor foodies’ in de rekken
MILA
Sommelier Gianluca Di Taranto wint prijs ‘Beste Sommelier’ op Copa Jerez
Wijnvat gemaakt van een eik uit de nieuwe torenspits van de Notre-Dame
Wijngoed Rhode
Château Phélan Ségur van havenbaas Van de Vyvere is 105 miljoen waard
Wijndomein Ruffus. Vignoble des Agaises
Wijndomein Hoogenhove
24 Belgische wijnen krijgen gouden medaille op concours beste wijnen
Koning Charles III en koningin Camilla bezoeken Château Smith Haut Lafitte
Wijndomein Cruysem
Wijn Import Kovino
De Proeverij
Les Jardins du Vin
Frankrijk verdringt Italië na negen jaar opnieuw als grootste wijnland
Champagneveteraan verkast als keldermeester naar Ferrari Trento
Grapeness wordt gloednieuw wijnatelier in Genk
Limburgse Wijnweek 2023 verkent Nederland en beetje België
Franse regering trekt 200 miljoen euro uit om overtollige wijn te vernietigen
Champagne De Sloovere verwijdert ‘coiffe’ om ecologische redenen
Ornellaia ziet na Axel Heinz nu ook wijnmaakster Olga Fusari vertrekken
Belgische bierfamilies cashen stevig op het Indiase Sula Vineyards
Stéphane Derenoncourt verkoopt zijn adviesbureau aan zijn drie partners
Frescobaldi koopt met Domaine Roy & fils in Oregon eerste domein in VS
Tweede editie van Wine Walk & Run op 27 augustus door het Hageland
Frankrijk voorspelt stabiele wijnoogst in 2023, Italië en Spanje kennen daling
Wijnhandel Artivin Zuid-Europese wijnen
Champagnemaker Jean-Pierre Fleury, pionier van de biodynamie, overleden
Wijnlegende Jean-Michel Cazes overleden op 88-jarige leeftijd
Colruyt start met Belgische biologische wijnbouw in Henegouwen
Britse wijnbouwers verhogen aanplant met drie kwart de afgelopen vijf jaar
Gault&Millau stelt Belgische wijngids voor en deelt awards uit
WineTaes - Les geven over vinificatie in de kleuterklas: back to the basics
Na een spannende reis strandde de Ark van Noah op de berg Ararat. De berg is maar liefst 5000 meter hoog, het moet daar behoorlijk koud zijn geweest. De Ararat ligt aan de oostgrens van Turkije, vlakbij Transkaukasië, het gebied waar wijnbouw volgens historici begon. De uitgezonden duif keerde na een lange vlucht terug met een olijfblad in zijn snavel en zeven dagen later ontscheepte Noah de dieren. Het eerste werk van de oervader aan land, zo gaat het verhaal, is het aanplanten van een wijngaard. “Het is nooit te vroeg om een wijngaard te planten”, dacht de baardige oude man en hij vond de high altitude wijnbouw uit. De wereld zal het geweten hebben.
WineTales - Wie heeft de beste wijn?
Een Franse, een Italiaanse en een Zuid-Afrikaanse wijnhandelaar zitten op café. Vraagt de Fransman aan de Italiaan: “Giovanni, wat vind jij eigenlijk van Zuid-Afrikaanse wijn?” Giovanni: “Wel Jean, die wijn is zoet en zwoel door de verschroeiende Afrikaanse zon. Ik heb gehoord dat hij smaakt naar verbrande rubber, roestige nagels en poepzalf. Mijn persoonlijke mening is dat olifanten en zebra’s niet samengaan met druiven en wijn.” Sebastiaan, de Zuid-Afrikaan lacht zijn witte tanden bloot: “Weet je wat ik van Italiaanse wijn vind? Wel, hij is te zuur en te bitter. Zet Italiaanse wijnen in een blindproeverij naast Zuid-Afrikaanse wijnen. Wees er maar zeker van, die van ons zullen het meest charmeren.”
WineTales - Sherry op de rug van een stier
Het is zomer. Twee goeie vrienden trekken te voet door het Spaanse Zuidwesten. Ze bevinden zich in de vrije natuur van het prachtige Andalousië. Op een heuveltje nemen ze hun rugzak af, doodmoe van het stappen, en ze zetten zich even neer op een oude boomstronk. Het is heet maar een koel briesje van de nabije Atlantische oceaan verfrist. De vrienden zijn Jerez de la Frontera net voorbij en ze zien voor zich uitgestrekte en merkwaardig witte wijngaarden, precies krijt.
WineTales - De verborgen romance van Gouais Blanc en Pinot Noir
Jacob Druif, geboren te Opperdoes in 1757 en gehuwd met Guurtje Groot, is de stamvader van de Nederlandse familie Druif. Hij kreeg drie kinderen: Cornelis Druif, Grietje Druif en Teunis Druif. Druif Teunis trouwde met Diemertje Steen die tien kinderen baarde, acht jongens. En die kregen op hun beurt kinderen, allemaal Druiven. De stamboom van de familie is helemaal opgemaakt, tot de voorlopig laatste Druif. Of ze van wijn houden? De ene Druif al wat meer dan de andere. Families zijn boeiend, hun geschiedenissen, hun verhalen, hun wortels. En op een dag dacht ik, waarom niet eens de familie van de druiven van dichtbij bekijken? Misschien zijn daar ook verhalen te vinden. En jawel, je zal het merken.
WineTales - Het defilé van de blauwe Bordeauxdruiven
(Tromgeroffel)
“Beste deelnemers, waarde prominenten, dames en heren in de zaal. Van harte welkom op het defilé van de blauwe Bordeauxdruiven.” De Petit Verdot verzorgt dit jaar de presentatie, een beetje onwennig met de microfoon in zijn bovenste uitlopers. Het is een grote eer die hem te beurt valt. De tanninerijke druif met dikke schil vervult in Bordeaux slechts een kruidende en kleurende bijrol. Enkel in de warme jaren wordt hij helemaal rijp. De andere druivenrassen ontwikkelen dan op eigen houtje al veel kleurstoffen en rijpe tannine. Zo mag de Petit Verdot blij zijn dat hij af en toe mag meespelen voor een paar percenten.
WineTales - Seks met druiven en wijn: Dionysos, Bacchanten en wijnclubs
De bijzonder aantrekkelijke Dionysos bedrinkt zich ongegeneerd. De god van de wijn verspreidt zijn dronkenschap lustig om zich heen. Zijn opvoedsters, de demonen en iedereen die hij ontmoet, worden bezeten door een onbedwingbare drang om te drinken, veel te drinken. De zoete geur van de wijn van Dionysos bedwelmt hen onverbiddelijk. Meegesleurd door onbeteugeld genot trekt het dronken gezelschap zingend en dansend de wereld door. Ze hebben mee het verleidelijke vocht dat uitzonderlijke kracht bezit.
WineTales - Het derde druivenconcilie: het stijgende alcoholgehalte in de wijn
De Cabernet Sauvignon spreekt.
“Hooggeachte heren, in naam van de Broederschap der Druiven heet ik u welkom op dit uitzonderlijke concilie. De Broederschap verzamelt enkel op cruciale momenten in de geschiedenis wanneer de essentie van ons druivenbestaan op het spel staat. (plechtig) De wijn is onze Weg, onze Waarheid en ons Leven (alle in soutane geklede druiven maken een diepe buiging). Na het Concilie van Trier over de intrede van de kleine ijstijd en het Concilie van Parijs over de verwoestende druifluis verklaar ik vandaag het derde Concilie in Châteauneuf-du-Pape voor geopend. Geachte druiven hier verenigd, een diepgaande bezinning dringt zich op naar aanleiding van de verontrustend hoge alcoholniveaus die overal ter wereld in de wijn worden aangetroffen. Is dit het begin van het einde?”.
WineTales - Leven in duistere wijnkelders… “Hatsjie. Hatsjie. Hatsjie”
De fles Muscadet de Sèvre et Maine sur Lie van het fantastische wijnjaar 2005 is allergisch aan stof. En niet een klein beetje. Ze is gemaakt van de Melon de Bourgogne, een koudebestendige druif die groeit in het westelijke deel van de Loire dichtbij Nantes. Muscadet is een lichte, fragiele wijn die vaak wordt aangesterkt door een winters verblijf op de resten van de gisting, sur lie dus. De wijn wordt er krachtiger, voller en complexer van. Élevage sur lies werkt niet tegen stofallergie, spijtig voor de Muscadet. De fles had natuurlijk nooit vermoed dat ze in een stoffige kelder zou terechtkomen. De verwachting was gezellig samen met wat kilo’s mosselen een aantal uren afkoelen in een ijskast. Zelden heeft deze nochtans soms fijne, strakke en naar mineralen en zout smakende wijn de eer om in een wijnkelder te verdwijnen.
WineTales: Over bedreigde wijnschatten in de Alpen: het verhaal van de Gringet uit Ayze
Met het gevoel van een ontdekkingsreiziger trok ik in de zomer van 2010 richting Ayze. Ayze is een dorpje in de Haute-Savoie gelegen aan de voet van de Môle, een pittoreske 1863 meter hoge berg die al eeuwenlang waakt over één van de meest zeldzame druivenrassen in de wereld, de Gringet. Men vindt de druif nergens anders. Ik rijd door de prachtige vallei van de Arve. De Arve ontspringt in het Mont Blanc massief en snijdt twintig kilometer voor Ayze door de industriestad Cluses om zich vervolgens een weg te banen naar de Rhône. De twee rivieren vloeien samen nabij het meer van Genève.