Italiaanse lentedegustatie
Hamatus
Commanderij Vini Amici
Proeverij 2024
Het Wevershuis
Collioure en Banyuls overwegen om deel van wijngaarden te verplaatsen
Vino Vivace
Familie De Brouwer verkoopt iconisch restaurant en hotel Les Eleveurs
Nature-studie: klimaatverandering maakt 70% van wijnregio’s ongeschikt
Open-flessen-dagen Piëmonte
Belgische wijnproductie stijgt in 2023 met bijna 13% tot recordhoogte
Wijnbeleving met Anja
Restaurant - Wijnhandel De Windmolen
The Grapevine
Ruben Struyve wordt ‘Sommelier van het Jaar’, Joyce van Rennes ‘Winelady’
WineWise start met biertrainingen in kader van WSET-programma
Cité du Vin krijgt extra financiering via exclusieve wijnveiling van Sotheby’s
Eerste wijnbouwcongres voor Vlaams en Nederlands Limburg op 25 april
Star Wine List publiceert Top-100 van meest vermelde restaurantwijnen
Familie de Spoelberch heeft belang in Indiase Sula Vineyards verkocht
Château Margaux brengt voor het eerst een ‘tweede’ witte wijn op de markt
Export van Franse wijnen en gedistilleerde dranken daalde in 2023
Verkoop van Engelse mousserende wijnen stijgt spectaculair
Tien toprestaurants zetten Zwitserse wijn centraal tijdens Swiss Wine Week
Goessens Professionals in Wine
Parijse sterrestaurant La Tour d’Argent is anderhalf miljoen euro wijn ‘kwijt’
Grapeness. Universe of Wine
Taste by S
Cozy Wine Shop
A. Lehebel vertegenwoordigt België op Best Sommelier Europe & Africa 2024
nuvoleo
Topwijnmaker Abrie Beeslaar verlaat Kanonkop en gaat solo
Na recordjaar 2022, slinkt champagneverkoop in 2023 met 8%
Wijnstroom
Negentienjarige Elizio Masson staat als sommelier in het nieuwe Hof van Cleve
Primeur in Bordeaux: wijnmaker valt handelaars aan voor te lage prijzen
Topsommelier Tom Ieven van Hof van Cleve naar Colette-De Vijvers
Britse regering wil oude ‘pint’-maat voor wijnflessen in de markt zetten
Alice Bown Agency
Goodiebag van Golden Globes met 6 flessen van de duurste wijn ter wereld
Gentse gewasbeschermer ‘Evoca’ scoort in druivenstaat Californië
Iconische wijnmaker Miljenko Grgich overleden op 100-jarige leeftijd
Muziekproducer en wijnliefhebber Quincy Jones veilt wijnen bij Christie’s
Wijnhuis Vinas
Wijndomein Valke Vleug brengt eerste mousserende wijn op de markt
Artificiële Intelligentie analyseert Bordeauxwijn tot in het kleinste detail
Mouton Rothschild onthult vintage label 2021 van Japanse Chiharu Shiota
Mark Schiettekat is Vino’s Belgian Wine Personality of the Year 2023
Sommelier Dimi
Rémy Dermien kroont zich tot Belgisch Junior Champagne Sommelier 2023
Pura Passione
Studenten Ter Duinen veroveren Graham’s Port & Pairing Cup
André Van Der Elst verkozen tot Belgische Wijnambassadeur 2023
Jeno Del Turco van Le Chalet de la Forêt is beste sommelier van België
Star Wine List bekroont voor het eerst de beste Belgische wijnkaarten
Bruno Vanspauwen schrijft bevattelijk boek ‘Help, ik weet niets van wijn!’
Wereldwijde wijnproductie daalt tot laagste peil in zowat 60 jaar
Manon Schenck van ‘La Table de Manon’ is Lady Chef of the Year 2023
Billecart-Salmon investeert in domein Jérôme Bretaudeau in Loirevallei
Jean-Claude Van Damme lanceert met ‘Old Oak’ nieuw Iers whiskymerk
Star Wine List maakt finalisten bekend voor internationale gouden medailles
Vermeende fraudeurs gearresteerd na Pétrus-zwendel van € 95.000
Brad Pitt onthult met ‘Petite Fleur’ nieuwe cuvée van zijn champagnehuis
Wijnschrijver Kristel Balcaen legt ‘Wijnboek voor foodies’ in de rekken
MILA
Sommelier Gianluca Di Taranto wint prijs ‘Beste Sommelier’ op Copa Jerez
Wijnvat gemaakt van een eik uit de nieuwe torenspits van de Notre-Dame
Wijngoed Rhode
Château Phélan Ségur van havenbaas Van de Vyvere is 105 miljoen waard
Wijndomein Ruffus. Vignoble des Agaises
Wijndomein Hoogenhove
24 Belgische wijnen krijgen gouden medaille op concours beste wijnen
Koning Charles III en koningin Camilla bezoeken Château Smith Haut Lafitte
Wijndomein Cruysem
Wijn Import Kovino
De Proeverij
Les Jardins du Vin
Frankrijk verdringt Italië na negen jaar opnieuw als grootste wijnland
Champagneveteraan verkast als keldermeester naar Ferrari Trento
Grapeness wordt gloednieuw wijnatelier in Genk
Limburgse Wijnweek 2023 verkent Nederland en beetje België
Franse regering trekt 200 miljoen euro uit om overtollige wijn te vernietigen
Champagne De Sloovere verwijdert ‘coiffe’ om ecologische redenen
Ornellaia ziet na Axel Heinz nu ook wijnmaakster Olga Fusari vertrekken
Belgische bierfamilies cashen stevig op het Indiase Sula Vineyards
Stéphane Derenoncourt verkoopt zijn adviesbureau aan zijn drie partners
Frescobaldi koopt met Domaine Roy & fils in Oregon eerste domein in VS
Tweede editie van Wine Walk & Run op 27 augustus door het Hageland
Frankrijk voorspelt stabiele wijnoogst in 2023, Italië en Spanje kennen daling
Wijnhandel Artivin Zuid-Europese wijnen
Champagnemaker Jean-Pierre Fleury, pionier van de biodynamie, overleden
Wijnlegende Jean-Michel Cazes overleden op 88-jarige leeftijd
Colruyt start met Belgische biologische wijnbouw in Henegouwen
Britse wijnbouwers verhogen aanplant met drie kwart de afgelopen vijf jaar
Gault&Millau stelt Belgische wijngids voor en deelt awards uit
Pinot wine & food
Droesem
Ichigo Web & Wine
Wijnstudente Charlotte Naulaerts behaalt WSET Diploma in Wines
Toscaanse Frescobaldi verwerft het wijnlandgoed Poggio Verrano
English sparklings, it ‘s so fun!
TENTERDEN - Bubbels boordevol finesse, diepte en fraicheur, maar vooral met een hemels perfecte aciditeit. Topchampagne? No, think again! It’s British! Dat moeten we dus dringend gaan proeven.
WineTales - De geheimen van de wijnbewaring (1): de wijnen
Een wijnliefhebber zonder wijnopslagplaats is als een olifant zonder slurf of een kameel zonder bulten. Wijnfreaks stouwen hun kelders vol met de heerlijkste aroma’s. Honderden flessen gevuld met warme herinneringen en emoties, kostelijke wijnen vol hoop en verwachting.
Laibach, pinotage met punch
Wijnmaker en keldermeester François Van Zyl van het Zuid-Afrikaanse domein Laibach is ‘baie bly’. Met de wijnen van het millésime 2010 haalt hij onderscheiding na onderscheiding binnen. “Maar opgelet, alles wat ik op de wijnbouwschool geleerd heb, ben ik vergeten”, lacht hij breed.
WineTales - De rechtszaak tegen Pinotage
De rechtszaak tegen Pinotage bracht letterlijk de hele druivenwereld in beroering. Veel buitenlandse druivenrassen wisten van de aanklacht maar weinige geloofden dat het effectief tot een proces zou komen. Hoe zou dat mogelijk zijn met al die Pinotage-bewonderaars wereldwijd? De advocaten van de Big Five hebben hun stoutste trucs bovengehaald om Pinotage voor het tribunaal te krijgen. Hun missie: de verdwijning van Pinotage op Zuid-Afrikaanse bodem. De Big Five, de meest succesvolle druivenrassen ter wereld zijnde Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cabernet Sauvignon, Merlot en Shiraz, veroverden de laatste decennia een groot deel van de Zuid-Afrikaanse wijngaarden. Volgens hen maakt Pinotage Zuid-Afrika te schande.
WineTales - De geheimen van de wijnbewaring (2): de rijping
Wijnliefhebbers maken zich vaak zorgen over de geschiktheid van hun wijnopslagplaats. De wijnliteratuur schrijft ondubbelzinnige bewaringsregels voor. Voorzichtigheid is de moeder van de porseleinkast en we gaan dus voor een horizontale bewaring, een constante temperatuur tussen 11° en 13° Celsius, een vochtigheid > 70%, geen licht, geen geurtjes, geen trillingen, witte wijnen onderaan en rode wijnen boven.
WineTales - De ontdekking van de druif Assyrtiko
De Assyrtiko is een Griekse wijndruif. De witte vrucht zit ingewikkeld in een intrigerend verhaal dat tot op heden voor veel wijnliefhebbers verborgen bleef. Met dit schrijfsel mag dat veranderen. Griekse wijnen worden ondergewaardeerd. Ze halen zelden de media en met moeite de wijntijdschriften. Er scheelt iets met hun imago. Retsina is de associatie die mensen maken, dunne en geoxideerde wijn met wrange harssmaak. Vele originele en flitsende kwaliteitswijnen blijven zo uit het gezichtsveld. En dat is jammer. Agiorghitiko, Xinomavro en Malagousia zijn zonder twijfel excellente Griekse druiven. En tot nadere orde blijft het meest unieke druivenras uit Hellas voor mij de Assyrtiko.
WineTales - Het gala van de edele wijnen anno 2012
Het Gala van de edele wijnen gaat traditioneel door in de derde week van december. Honderden wijnjournalisten en wijnschrijvers lobbyen ieder jaar voor een uitnodiging tot deze megahappening. Slechts enkele witte raven zijn uitverkoren. Dit jaar koos het feestcomité voor een wijnverteller. Tot ieders verwondering werd uw eigenste dienaar aangeschreven. Pisa is de plaats van het vineuze gebeuren. Het is zeer uitzonderlijk dat een Italiaanse stad als gaststad wordt aangeduid. De laatste decennia was het al Bordeaux wat de klok sloeg. Wat is er dit jaar aan de hand? Wat maakt 2012 zo bijzonder?
WineTales - Het communiqué van de gecultiveerde wijngisten
Gistcellen van de soort Saccharomyces cerevisiae zien zich genoodzaakt tot een openbare stellingname. Aanleiding is de hedendaagse verheerlijking van wilde gisten. Het ondoordacht gebruik van wilde gisten betekent een onaanvaardbare achteruitgang in de kwaliteit van het wijn maken. We begrijpen niet dat mensen zich laten verleiden door dit gistenschorremorrie. Beschamend dat zogenaamd natuurlijke, endogene of autochtone gisten worden gezien als hét alternatief voor onze edele soort. Ernstige vragen hebben we ook bij het niet gebruiken van sulfiet. Dit vrij onschuldig product houdt nochtans wilde gisten en ander gespuis van het druivensap weg.
WineTales - Schrijven in de marge van wijnboeken
Ik hou ervan om in de marge van wijnboeken te schrijven. Mijn kasten puilen uit van chique wijnencyclopedieën, wijnboeken vol prentjes van druiven en streken, stapels wijntijdschriften en daartussen gepropt een paar wijnromans. Vroeger zag ik wijnencyclopedieën als opslagplaatsen van informatie, boeken om urenlang in te graven en te grasduinen. Nu zie ik ze als bastions van geroeste of gestolde wijnkennis, geschreven door mensen die veel kennis bezitten maar die kennis weinig toetsen of ontwikkelen. Boeken vol historisch gegroeide waardeoordelen ook, verborgen in romantische sfeerzetting. En waar is de verwondering gebleven?
Winetales - Een historiek van de wijnsymboliek
Geen drank, geen voedingsproduct, geen genotsmiddel spreekt zo tot de verbeelding als wijn. Gewone wijndrinkers kijken er van op, wijnliefhebbers zijn er door gebeten. Vele eeuwen menselijke beschaving gaven het vergiste druivensap een uitzonderlijke variatie aan betekenissen. Wijn werd zowel in de Egyptische, Griekse en Romeinse cultuur als in middeleeuws christelijke samenlevingen ervaren als een bijzondere drank vol symboliek. Deze inhoudelijke rijkdom prikkelt ook de hedendaagse mens. Met veel plezier slokt hij restanten van oeroude symbolen mee naar binnen.