2 jaar ENÙ Puurs – Proef de nieuwe jaargangen Etnawijnen van Terra Costantino
Cavahuis Freixenet zet personeel thuis wegens uitzonderlijk extreme droogte
Vlaams technologisch bedrijf Frolight beschermt wijngaarden tegen vorst
Hamatus
Commanderij Vini Amici
Proeverij 2024
Het Wevershuis
Collioure en Banyuls overwegen om deel van wijngaarden te verplaatsen
Vino Vivace
Familie De Brouwer verkoopt iconisch restaurant en hotel Les Eleveurs
Nature-studie: klimaatverandering maakt 70% van wijnregio’s ongeschikt
Open-flessen-dagen Piëmonte
Belgische wijnproductie stijgt in 2023 met bijna 13% tot recordhoogte
Wijnbeleving met Anja
Restaurant - Wijnhandel De Windmolen
The Grapevine
Ruben Struyve wordt ‘Sommelier van het Jaar’, Joyce van Rennes ‘Winelady’
WineWise start met biertrainingen in kader van WSET-programma
Cité du Vin krijgt extra financiering via exclusieve wijnveiling van Sotheby’s
Eerste wijnbouwcongres voor Vlaams en Nederlands Limburg op 25 april
Star Wine List publiceert Top-100 van meest vermelde restaurantwijnen
Familie de Spoelberch heeft belang in Indiase Sula Vineyards verkocht
Château Margaux brengt voor het eerst een ‘tweede’ witte wijn op de markt
Export van Franse wijnen en gedistilleerde dranken daalde in 2023
Verkoop van Engelse mousserende wijnen stijgt spectaculair
Tien toprestaurants zetten Zwitserse wijn centraal tijdens Swiss Wine Week
Goessens Professionals in Wine
Parijse sterrestaurant La Tour d’Argent is anderhalf miljoen euro wijn ‘kwijt’
Grapeness. Universe of Wine
Taste by S
Cozy Wine Shop
A. Lehebel vertegenwoordigt België op Best Sommelier Europe & Africa 2024
nuvoleo
Topwijnmaker Abrie Beeslaar verlaat Kanonkop en gaat solo
Na recordjaar 2022, slinkt champagneverkoop in 2023 met 8%
Wijnstroom
Negentienjarige Elizio Masson staat als sommelier in het nieuwe Hof van Cleve
Primeur in Bordeaux: wijnmaker valt handelaars aan voor te lage prijzen
Topsommelier Tom Ieven van Hof van Cleve naar Colette-De Vijvers
Britse regering wil oude ‘pint’-maat voor wijnflessen in de markt zetten
Alice Bown Agency
Goodiebag van Golden Globes met 6 flessen van de duurste wijn ter wereld
Gentse gewasbeschermer ‘Evoca’ scoort in druivenstaat Californië
Iconische wijnmaker Miljenko Grgich overleden op 100-jarige leeftijd
Muziekproducer en wijnliefhebber Quincy Jones veilt wijnen bij Christie’s
Wijnhuis Vinas
Wijndomein Valke Vleug brengt eerste mousserende wijn op de markt
Artificiële Intelligentie analyseert Bordeauxwijn tot in het kleinste detail
Mouton Rothschild onthult vintage label 2021 van Japanse Chiharu Shiota
Mark Schiettekat is Vino’s Belgian Wine Personality of the Year 2023
Sommelier Dimi
Rémy Dermien kroont zich tot Belgisch Junior Champagne Sommelier 2023
Pura Passione
Studenten Ter Duinen veroveren Graham’s Port & Pairing Cup
André Van Der Elst verkozen tot Belgische Wijnambassadeur 2023
Jeno Del Turco van Le Chalet de la Forêt is beste sommelier van België
Star Wine List bekroont voor het eerst de beste Belgische wijnkaarten
Bruno Vanspauwen schrijft bevattelijk boek ‘Help, ik weet niets van wijn!’
Wereldwijde wijnproductie daalt tot laagste peil in zowat 60 jaar
Manon Schenck van ‘La Table de Manon’ is Lady Chef of the Year 2023
Billecart-Salmon investeert in domein Jérôme Bretaudeau in Loirevallei
Jean-Claude Van Damme lanceert met ‘Old Oak’ nieuw Iers whiskymerk
Star Wine List maakt finalisten bekend voor internationale gouden medailles
Vermeende fraudeurs gearresteerd na Pétrus-zwendel van € 95.000
Brad Pitt onthult met ‘Petite Fleur’ nieuwe cuvée van zijn champagnehuis
Wijnschrijver Kristel Balcaen legt ‘Wijnboek voor foodies’ in de rekken
MILA
Sommelier Gianluca Di Taranto wint prijs ‘Beste Sommelier’ op Copa Jerez
Wijnvat gemaakt van een eik uit de nieuwe torenspits van de Notre-Dame
Wijngoed Rhode
Château Phélan Ségur van havenbaas Van de Vyvere is 105 miljoen waard
Wijndomein Ruffus. Vignoble des Agaises
Wijndomein Hoogenhove
24 Belgische wijnen krijgen gouden medaille op concours beste wijnen
Koning Charles III en koningin Camilla bezoeken Château Smith Haut Lafitte
Wijndomein Cruysem
Wijn Import Kovino
De Proeverij
Les Jardins du Vin
Frankrijk verdringt Italië na negen jaar opnieuw als grootste wijnland
Champagneveteraan verkast als keldermeester naar Ferrari Trento
Grapeness wordt gloednieuw wijnatelier in Genk
Limburgse Wijnweek 2023 verkent Nederland en beetje België
Franse regering trekt 200 miljoen euro uit om overtollige wijn te vernietigen
Champagne De Sloovere verwijdert ‘coiffe’ om ecologische redenen
Ornellaia ziet na Axel Heinz nu ook wijnmaakster Olga Fusari vertrekken
Belgische bierfamilies cashen stevig op het Indiase Sula Vineyards
Stéphane Derenoncourt verkoopt zijn adviesbureau aan zijn drie partners
Frescobaldi koopt met Domaine Roy & fils in Oregon eerste domein in VS
Tweede editie van Wine Walk & Run op 27 augustus door het Hageland
Frankrijk voorspelt stabiele wijnoogst in 2023, Italië en Spanje kennen daling
Wijnhandel Artivin Zuid-Europese wijnen
Champagnemaker Jean-Pierre Fleury, pionier van de biodynamie, overleden
Wijnlegende Jean-Michel Cazes overleden op 88-jarige leeftijd
Colruyt start met Belgische biologische wijnbouw in Henegouwen
Britse wijnbouwers verhogen aanplant met drie kwart de afgelopen vijf jaar
Gault&Millau stelt Belgische wijngids voor en deelt awards uit
Pinot wine & food
Droesem
Ichigo Web & Wine
WineTales - De beklimming van de Sagrantino
De Sagrantino is een nauwelijks gekende maar zeer beloftevolle blauwe kwaliteitsdruif. De wingerd groeit bijna uitsluitend in Umbrië, een prachtige wijnstreek in Midden-Italië. Als het beklimmen van de Mount-Everest de natte droom is van elke doorwinterde bergbeklimmer, dan is het drinken van de Sagrantinowijn de ultieme uitdaging voor de wijnliefhebber. Eenmaal in het wijnliefhebbersleven moet men deze massieve druif aan den lijve ervaren. Op 9 maart 2012 stonden we met zijn zevenen aan de voet van de machtige Sagrantino. De proeverij vond plaats aan een oude grenen abdijtafel in een moderne Vlaamse woonkamer. Een goed terroir voor een Sagrantinoproeverij.
WineTales - Natuurkurken hebben heimwee naar de tijd van vroeger
(Dit verhaal speelt zich af in de toekomst.)
Twee uur in de namiddag, het is koffietijd in het verzorgingstehuis. Willy heeft in zijn ene hand een kopje koffie, in zijn andere hand een speculaasje. “Gérard, het was een schone tijd hé, de tijd dat wij kurken nog in wijnflessen staken.” Gérard, een stokoude uitgedroogde kurk, staart grimmig door het vensterraam. “We zijn aan de kant geschoven, Willy, eruit gegooid. Binnenkort liggen we in het museum naast die oubollige houten stoppen waarmee Grieken en Romeinen hun amforen dichtmaakten. Ik hoor het de bezoekers al zeggen: “Onvoorstelbaar dat die mensen hun flessen met een stuk schors afsloten.” Die synthetische kurken en schroefdoppen hebben ons genekt, miljaarde nondedju.”
WineTales - De waarde van wijnquoteringen, wijnmedailles en topwijnen
Sommige wijnen zijn beter dan andere, dat weten God en klein Pierke. Maar wie neemt de netelige taak op zich om de intrinsieke kwaliteit van een wijn voor eens en altijd in een beoordeling vast te leggen? Wie heeft er zo’n fijngevoelige neus, zo’n uitzonderlijke wijnervaring dat die de consument met een eenvoudig teken, een letter, een cijfer op de weg naar de waarheid kan zetten? Wie is de Mozes die ondoorwaadbare wijnplassen splijt en het volk naar het beloofde wijnparadijs leidt? Wie is de onfeilbare paus in het rijk van de kwaliteitswijn? “Robert Parker”, juichen velen enthousiast en ze zwaaien met palmtakken. Parker rijdt Jeruzalem echter niet binnen op een bescheiden ezel maar op het grote witte paard van de wijncommercie.
WineTales - De psychologie van het wijnproeven
De man walst de wijn heen en weer door zijn gulzige mond. Hij zuigt slurpend lucht aan, eerst hevig en vervolgens beetje per beetje, zoals een goudvis met uitgestulpte lippen. Wonderlijke geuren en smaken ontdooien zijn door stress verkrampte lichaam langzaam. Hij maakt het stil vanbinnen. Zijn ogen sluiten zich in uiterste concentratie. In zijn geest defileren veldbloemen, sappige appels, citrusvruchten, de gistgeur van een wijnkelder, een zeevruchtenschotel aan de Bretoense kust, de schuimende zee. Hij slikt het vocht voorzichtig. De tijd valt even stil. Zijn ganse lijf tintelt. Hij opent de ogen verkwikt en op zijn gezicht verschijnt een brede glimlach.
WineTales - De Goddelijke voorbeschikking van terroirs en appellaties in de Franse wijnbouw
“Het zijn regelrecht communisten, die bureaucraten van het INAO. Door het bemoeizuchtige appellatiesysteem monopoliseren prestigieuze wijnregio’s het ganse Franse wijnlandschap. Ze eisen de beste druivenrassen voor zichzelf en maken verhaaltjes over uitzonderlijke terroirs. Het stempeltje Appellation d’Origine Controlé zou de kwaliteit voor de consument garanderen. Bullshit, de hele appellation controlé regelgeving is van in den beginne een protectionistische maatregel voor gevestigde wijnbouwers die schrik hebben dat collega’s uit andere streken van dezelfde druiven betere wijn maken voor een lagere prijs. Pure concurrentievervalsing. Les salauds!”
WineTales - Wilde druivelaars zijn kwaad op biologische wijnbouw
Vandaag staat een uitzonderlijk evenement op mijn programma. Het is een gesprek met een wilde druivelaar. U gelooft uw oren niet en dat is te begrijpen. Inderdaad, wijnjournalisten zijn er nooit in geslaagd een wilde stok te interviewen. Het is bekend dat wilde wingerds erg weigerachtig staan tegenover contact met mensen, bevreesd als ze zijn voor domesticatie. Waaraan heb ik dit verdiend? Geen flauw idee maar vorige zomer viel de uitnodiging pardoes in mijn brievenbus. In woorden met veel krulletjes stond te lezen: “Wilde druivelaar legt een verklaring af op woensdag 21 oktober om 15 uur. Locatie: Domaine de Vassal, nummer 14”. Deze uitzonderlijke kans mocht ik niet laten liggen. Op een mooie herfstdag vatte ik de reis aan naar Zuid-Frankrijk.
WineTales - De wijnbouw keert terug naar de natuur
De technologische revolutie in de 20e eeuw veranderde de praktijken in de wijnbouw indringend. De moderne cave wemelt van industrieel vervaardigde gisten, smaak- en kleurstabilisatoren, gesofisticeerde enzymencoctails en ingenieuze chemische snufjes om afwijkingen in de wijn te corrigeren. Wijnkelders van grote bedrijven lijken wel fabrieken. In de wijngaard behoren kunstmest en synthetische pesticiden tot de dagelijkse praktijk.
WineTales - De kroning van de Pineau de la Loire
De dageraad wordt wakker geschud door het kraaien van een schorre haan, de zomerse zon stuurt haar eerste stralen over de Loire. Een ijzige kreet snijdt door de weidse velden. Het is een noodkreet van een wijnbouwer. Hij staat radeloos en verstijfd aan de rand van zijn wijngaard. Hij staart. De wijngaard is leeg, helemaal leeg, geen wijnstok meer te bespeuren. In belendende percelen hetzelfde hallucinante scenario: alle wijnstokken zijn weg. Wijnboeren lopen als onthoofde kippen heen en weer door hun akkers. Vrouwen gooien de armen jammerend de lucht in. Waar eens wijnranken weelderig groeiden, gapen nu diepe putten in de schrale aarde.
WineTales - De schimmel Botrytis cinerea
Verborgen liggen ze daar, miljoenen schimmels in de wijngaard, dicht opeengepakt in een weefsel van microscopische schimmeldraden, zich beschermend tegen de winterse kou. Los op de vochtige grond of vastgehecht aan dode plantenresten wachten de onsympathieke griezelige wezens hun tijd af. Botrytis cinerea is hun Latijnse naam. Botrytis verwijst naar de vorm van de sporendrager, net een druiventros (botrus) met schimmelsporen in plaats van druiven. Cinerea duidt op het asachtig (cinis) laagje waarmee de schimmel groenten, vruchten of snijbloemen bedekt als hij ze met huid en haar opvreet.
WineTales - Het trage proeven van de schildpad op Megavino
Snel even walsen, neusje erin, slokje en zoef op naar het volgende glas. Megavino is het Brusselse Louvre van de wijn. Veel drukte en weinig tijd om lang stil te staan bij nieuwe geuren en smaken. Of toch? De expositiezaal van de Heizel is volgestouwd met kwaliteitswijnen uit de hele wereld. Het evenement is één indrukwekkend gewriemel van wijnen en mensen door elkaar, van blinkende paviljoenen, lonkende symposia, stapels kaasbollen, worst en geurige truffelolie. Een ideale omgeving voor Zoef, je weet wel, de snelle haas uit de Fabeltjeskrant. Zoveel mogelijk wijnen proeven in de voorziene tijd en niets missen van al dat lekkers, zoef zoef.