Belgische wijnen veroveren de kaart van buitenlandse sterrenrestaurants
Koning Charles III benoemt Laurent-Perrier als Britse hofleverancier
Chinese fraudeur achter de tralies voor het bottelen van nep-Lafite en Petrus
Peter Doomen en Tom Ieven verkennen champagne en kaas in nieuw boek
WijnGraag
Ondernemers H.Essers investeren in nieuw wijndomein in Gors-Opleeuw
Cavahuis Freixenet zet personeel thuis wegens uitzonderlijk extreme droogte
Vlaams technologisch bedrijf Frolight beschermt wijngaarden tegen vorst
Hamatus
Commanderij Vini Amici
Proeverij 2024
Het Wevershuis
Collioure en Banyuls overwegen om deel van wijngaarden te verplaatsen
Vino Vivace
Familie De Brouwer verkoopt iconisch restaurant en hotel Les Eleveurs
Nature-studie: klimaatverandering maakt 70% van wijnregio’s ongeschikt
Belgische wijnproductie stijgt in 2023 met bijna 13% tot recordhoogte
Wijnbeleving met Anja
Restaurant - Wijnhandel De Windmolen
The Grapevine
Ruben Struyve wordt ‘Sommelier van het Jaar’, Joyce van Rennes ‘Winelady’
WineWise start met biertrainingen in kader van WSET-programma
Cité du Vin krijgt extra financiering via exclusieve wijnveiling van Sotheby’s
Eerste wijnbouwcongres voor Vlaams en Nederlands Limburg op 25 april
Star Wine List publiceert Top-100 van meest vermelde restaurantwijnen
Familie de Spoelberch heeft belang in Indiase Sula Vineyards verkocht
Château Margaux brengt voor het eerst een ‘tweede’ witte wijn op de markt
Export van Franse wijnen en gedistilleerde dranken daalde in 2023
Verkoop van Engelse mousserende wijnen stijgt spectaculair
Tien toprestaurants zetten Zwitserse wijn centraal tijdens Swiss Wine Week
Goessens Professionals in Wine
Parijse sterrestaurant La Tour d’Argent is anderhalf miljoen euro wijn ‘kwijt’
Grapeness. Universe of Wine
Taste by S
Cozy Wine Shop
A. Lehebel vertegenwoordigt België op Best Sommelier Europe & Africa 2024
nuvoleo
Topwijnmaker Abrie Beeslaar verlaat Kanonkop en gaat solo
Na recordjaar 2022, slinkt champagneverkoop in 2023 met 8%
Wijnstroom
Negentienjarige Elizio Masson staat als sommelier in het nieuwe Hof van Cleve
Primeur in Bordeaux: wijnmaker valt handelaars aan voor te lage prijzen
Topsommelier Tom Ieven van Hof van Cleve naar Colette-De Vijvers
Britse regering wil oude ‘pint’-maat voor wijnflessen in de markt zetten
Alice Bown Agency
Goodiebag van Golden Globes met 6 flessen van de duurste wijn ter wereld
Gentse gewasbeschermer ‘Evoca’ scoort in druivenstaat Californië
Iconische wijnmaker Miljenko Grgich overleden op 100-jarige leeftijd
Muziekproducer en wijnliefhebber Quincy Jones veilt wijnen bij Christie’s
Wijnhuis Vinas
Wijndomein Valke Vleug brengt eerste mousserende wijn op de markt
Artificiële Intelligentie analyseert Bordeauxwijn tot in het kleinste detail
Mouton Rothschild onthult vintage label 2021 van Japanse Chiharu Shiota
Mark Schiettekat is Vino’s Belgian Wine Personality of the Year 2023
Sommelier Dimi
Rémy Dermien kroont zich tot Belgisch Junior Champagne Sommelier 2023
Pura Passione
Studenten Ter Duinen veroveren Graham’s Port & Pairing Cup
André Van Der Elst verkozen tot Belgische Wijnambassadeur 2023
Jeno Del Turco van Le Chalet de la Forêt is beste sommelier van België
Star Wine List bekroont voor het eerst de beste Belgische wijnkaarten
Bruno Vanspauwen schrijft bevattelijk boek ‘Help, ik weet niets van wijn!’
Wereldwijde wijnproductie daalt tot laagste peil in zowat 60 jaar
Manon Schenck van ‘La Table de Manon’ is Lady Chef of the Year 2023
Billecart-Salmon investeert in domein Jérôme Bretaudeau in Loirevallei
Jean-Claude Van Damme lanceert met ‘Old Oak’ nieuw Iers whiskymerk
Star Wine List maakt finalisten bekend voor internationale gouden medailles
Vermeende fraudeurs gearresteerd na Pétrus-zwendel van € 95.000
Brad Pitt onthult met ‘Petite Fleur’ nieuwe cuvée van zijn champagnehuis
Wijnschrijver Kristel Balcaen legt ‘Wijnboek voor foodies’ in de rekken
MILA
Sommelier Gianluca Di Taranto wint prijs ‘Beste Sommelier’ op Copa Jerez
Wijnvat gemaakt van een eik uit de nieuwe torenspits van de Notre-Dame
Wijngoed Rhode
Château Phélan Ségur van havenbaas Van de Vyvere is 105 miljoen waard
Wijndomein Ruffus. Vignoble des Agaises
Wijndomein Hoogenhove
24 Belgische wijnen krijgen gouden medaille op concours beste wijnen
Koning Charles III en koningin Camilla bezoeken Château Smith Haut Lafitte
Wijndomein Cruysem
Wijn Import Kovino
De Proeverij
Les Jardins du Vin
Frankrijk verdringt Italië na negen jaar opnieuw als grootste wijnland
Champagneveteraan verkast als keldermeester naar Ferrari Trento
Grapeness wordt gloednieuw wijnatelier in Genk
Limburgse Wijnweek 2023 verkent Nederland en beetje België
Franse regering trekt 200 miljoen euro uit om overtollige wijn te vernietigen
Champagne De Sloovere verwijdert ‘coiffe’ om ecologische redenen
Ornellaia ziet na Axel Heinz nu ook wijnmaakster Olga Fusari vertrekken
Belgische bierfamilies cashen stevig op het Indiase Sula Vineyards
Stéphane Derenoncourt verkoopt zijn adviesbureau aan zijn drie partners
Frescobaldi koopt met Domaine Roy & fils in Oregon eerste domein in VS
Tweede editie van Wine Walk & Run op 27 augustus door het Hageland
Frankrijk voorspelt stabiele wijnoogst in 2023, Italië en Spanje kennen daling
Wijnhandel Artivin Zuid-Europese wijnen
Champagnemaker Jean-Pierre Fleury, pionier van de biodynamie, overleden
Wijnlegende Jean-Michel Cazes overleden op 88-jarige leeftijd
Colruyt start met Belgische biologische wijnbouw in Henegouwen
Britse wijnbouwers verhogen aanplant met drie kwart de afgelopen vijf jaar
La Beatrice Gaudio, eleganza in Piëmonte
In een uithoek van Piëmonte ligt het kleine wijndomein van Gaudio. Een sprankelende dame van dertig zwaait er de scepter en gooit hoge ogen met lokale druivenrassen. De grignolino bijvoorbeeld? Dit ondergewaardeerd pareltje al vaak gedronken?
Krug, très haute couture in de champagnekelder
160 tot 2.860 euro. Per fles. Dat zijn de prijskaartjes van de champagnes van het vermaarde huis Krug. Logisch, vindt de gloednieuwe ‘chef de cave’ Julie Cavil. ‘Het is regelrecht monnikenwerk om ons ultieme doel te realiseren: al het beste wat de champagne ons kan bieden samenbrengen in één fles.’ Met dank aan… ruwweg 6.000 proefnotities per jaar.
Filipa Pato, de lachende kruisvaarster van de Portugese bagadruif
De namen van de beste wijnregio’s in de wereld beginnen met een ‘B’, grapte een bevlogen wijnjournalist ooit. Barolo, Bordeaux, Bourgogne, Barossa Valley. ‘En dus reken ik er ook onze Portugese regio Bairrada bij’, proest wijnmaakster Filipa Pato het uit. Haar ‘Nossa’, gemaakt met de lokale bagadruif scoorde bij wijngoeroe Robert Parker een 96+. Het was de hoogste score voor een Portugese wijn ooit.
Podere Le Ripi, knappe wijnen en een koffietje in Montalcino
De traditionele wijnmakers in Toscane vielen zowat van hun stoel toen ze van de plannen van Francesco Illy vernamen. Maar voor de gereputeerde koffiemeester was het meer dan zomaar een crazy idee: bonsaiwijngaarden op zijn wijndomein in Montalcino. Achteraf blijkt het allemaal nog zó gek niet…
Wijnmaker Château Pétrus zoekt finesse bij Quinta da Boavista aan de Douro
Wat bezielt de wijnmaker van Château Pétrus om na veertig jaar aan de absolute wereldtop een nieuwe uitdaging aan te gaan bij het icoondomein Boavista langs de Douro? Een verhaal van een verwoede, passionele zoektocht naar absolute finesse.
Het fenomenale geheugen van de champagnetovenaar
Kiezen uit honderden smaakprofielen, wijnen blenden van tientallen wijngaarden, topchampagnes samenstellen… Het zit allemaal in het geheugen van de keldermeester. Maar wat als die man met pensioen gaat? Wie bewaart het grote geheim van een champagne? We doken ondergronds bij het champagnehuis Taittinger.
De Kleine Schorre, ... of Château Zeeland
Lange rijen perfect gesnoeide druivenranken, vol rijpe trossen auxerrois, pinot gris en blanc en rivanerdruiven. En dan in de verte een oude witte oerhollandse windmolen met draaiende wieken. Welkom in Château Zeeland.
Tony Smith, van oorlogsjournalist tot Portugese wijnboer
Hij was ooit financieel reporter, rende rond als oorlogsjournalist - onder andere tijdens de Joegoeslavische burgeroorlog, en werd haast toevallig wijnboer in Portugal. ‘It started as a joke, but it became very serious’. In korte tijd veroverde de Brit Tony Smith de top met zijn quinta’s.
Het wijnevangelie volgens Carlos Lucas
Wijnen maken die tot de wereldtop behoren, maar toch met beide voeten op de grond te blijven. De Portugese sterwijnmaker Carlos Lucas lukt het aardig. Hij maakt er zelfs zijn credo van: “Good wine, good people, no fuzz. That’s it’s all about”.
De Thienponts, wroeters van de wijn
Incontournable zijn ze, de wijnmannen van de familie Thienpont. Sinds 1921 zijn de Thienponts aan de slag in Frankrijk, toen Georges Thienpont het Château Troplong Mondot in Saint-Emilion verwierf. Dat hij het in 1934 opnieuw van de hand moest doen in volle crisistijd, heeft niet belet dat de Thienponts ijverig verder bleven wroeten. De challenge, daar gaat het hen om. Niet de glitter en glamour.