WineNews

Artificiële Intelligentie analyseert Bordeauxwijn tot in het kleinste detail

06 December 2023

Artificiële Intelligentie (AI) kan met 100% nauwkeurigheid vaststellen van welk landgoed Bordeauxwijnen afkomstig zijn. Een machine learning-algoritme heeft het vermogen aangetoond om de precieze oorsprong van Bordeauxwijnen te identificeren door hun chemische samenstelling te analyseren. Onderzoekers omschrijven het algoritme als een ‘100% betrouwbaar model’ dat gebruikt zou kunnen worden om ook namaak van topwijnen te bestrijden.

Read more

Mouton Rothschild onthult vintage label 2021 van Japanse Chiharu Shiota

02 December 2023

Château Mouton Rothschild heeft het labelontwerp vrijgegeven voor de jaargang 2021 – de volgende die in fles wordt uitgebracht – en veilinghuis Christie’s biedt een eenmalige liefdadigheidspartij van de wijn aan in verschillende formaten, waaronder een ‘nebukadnezar’ van 15 liter.

Read more

Mark Schiettekat is Vino’s Belgian Wine Personality of the Year 2023

01 December 2023

Het wijnmagazine Vino heeft Mark Schiettekat uitgeroepen tot Belgian Wine Personality of the Year 2023.

Read more

Rémy Dermien kroont zich tot Belgisch Junior Champagne Sommelier 2023

24 November 2023

Rémy Dermien (17 jaar), student aan de hotelschool Ilon Saint-Jacques in Namen, heeft zich op de Champagnewedstrijd voor Belgische hotelscholen gekroond tot beste Junior Champagne Sommelier 2023 voor België.

Read more

Studenten Ter Duinen veroveren Graham’s Port & Pairing Cup

22 November 2023

Twee studenten van hotelschool Ter Duinen, sommelier Guillaume Danneels en slager Ferre Van Hove, veroverden de Graham’s Port & Pairing Cup op de Gentse Horeca Expo met hun ‘Roulade van fazant’ in combinatie met Graham’s 20 Year Old Tawny Port.

Read more

André Van Der Elst verkozen tot Belgische Wijnambassadeur 2023

20 November 2023

De vzw Belgische Wijnbouwers heeft André Van Der Elst verkozen tot Ambassadeurs van de Belgische Wijn van 2023. Met deze prijs eert de sectorvereniging jaarlijks een persoon of instantie die zich het voorbije jaar bijzonder heeft ingezet voor de Belgische wijnbouw.

Read more

Jeno Del Turco van Le Chalet de la Forêt is beste sommelier van België

14 November 2023

Jeno Del Turco van het tweesterrenrestaurant Le Chalet de la Forêt in Ukkel is verkozen tot beste sommelier van België. Margaux Balemans werd tweede, Charlotte Crul derde.

Read more

Star Wine List bekroont voor het eerst de beste Belgische wijnkaarten

13 November 2023

Star Wine List of the Year bekroonde zopas het allerbeste van de Belgische wijnkaarten, waarbij Restaurant Sans Cravate in Brugge drie gouden medailles wint, waaronder de hoofdprijs, en Convento in Leuven twee gouden medailles in de wacht sleept.

Read more

Bruno Vanspauwen schrijft bevattelijk boek ‘Help, ik weet niets van wijn!’

08 November 2023

Bruno Vanspauwen schrijft al ruim 25 jaar over wijn voor diverse media. In die tijd reisde hij de hele wijnwereld rond en schreef hij vijf boeken over wijn. Het idee voor dit boek kreeg hij toen zijn twee dochters zich voor wijn begonnen te interesseren.

Read more

Wereldwijde wijnproductie daalt tot laagste peil in zowat 60 jaar

07 November 2023

De wereldwijde wijnproductie zal dit jaar wellicht uitkomen op het laagste niveau in zestig jaar. Dat komt door schrale oogsten in het zuidelijk halfrond en slecht weer in Europa. Dat leren cijfers van de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV).

Read more