Wine Lady Kristel Balcaen wint internationale wijnprijzen in Londen

De Gentse wijnschrijfster en wijndocente Kristel Balcaen mocht eerder deze week in Londen twee fel gegeerde internationale wijnprijzen mee naar huis nemen.

Elk voorjaar worden in de historische Guildhall in Londen de diploma's van het Wine and Spirit Education Trust (WSET) uitgereikt. Daarvoor reizen honderden wijnprofessionals en -liefhebbers van over de hele wereld af naar het Verenigd Koninkrijk. WSET Level 4 is het hoogste niveau van de internationaal erkende topopleiding voor wijnprofessionals. Wereldwijd zijn er zo’n 12.000 mensen die het ooit behaald hebben. 

Hoogste score in Europa

Kristel Balcaen werkte de opleiding af in een sneltempo van 17 maanden en behaalde de hoogste score in heel Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Een indrukwekkende prestatie, die haar de International Wine & Spirit Competition Trophy oplevert, een studiebeurs voor het Master of Wine programma. Als kers op de taart won ze ook de Peter Hampson Memorial Prize voor de beste resultaten in de module ‘Wine Production’. Die bezorgt haar een mooie reisbeurs om een wijnregio naar keuze te verkennen.

Balcaen (48) is lang geen onbekende in de wijnwereld. Ze geeft wijnlessen en workshops, schrijft voor verschillende publicaties, creëert wijncontent op sociale media en haar eerste boek over food- en wijnpairing verschijnt in oktober. In 2017 werd ze Champagne-ambassadeur voor België, vice-laureaat in de Europese finale, en in 2018 werd ze verkozen tot Wine Lady of the Year. Nu krijgt ze ook ruimere internationale erkenning met deze WSET awards. 

WineWise

Het Belgische bedrijf WineWise is nu 20 jaar geaccrediteerd om het 'WSET Level 4 Diploma in Wines' te organiseren in de Benelux. In deze 20 jaar volgden ruim 600 studenten deze professionele topcursus bij WineWise en behaalden zo’n 245 studenten al de DipWSET titel.

In het verleden zijn cursisten van WineWise trouwens al meerdere keren in de prijzen gevallen. Zo wonnen zowel Peter Arijs als Stijn Verleyen de WSET Royal Tokaji Prize voor hun uitzonderlijke resultaten en proefvermogen. Vorig jaar werden twee wijndames bekroond: Barbora Peterikova ontving de WSET Steven Spurrier Académie du Vin award, en Louise Doucet de WSET Moët & Chandon prijs. Ook sommelier Lendl Mijnhijmer behaalde de WSET McNie Tasting Trophy als beste proever wereldwijd. 

"We zijn ongelooflijk trots op al onze afgestudeerden," zegt Sybille Troubleyn van WineWise, "want een WSET-opleiding vereist veel inzet, toewijding en motivatie. Het is fijn om te zien dat Kristels harde werk op deze manier beloond wordt, en dat ze als één van onze lesgevers deze opgedane kennis en ervaring kan doorgeven aan de volgende generatie cursisten."

Master of Wine

Het wordt alleszins een druk najaar voor Balcaen. Naast het verschijnen van haar eerste boek en haar verdere professionele activiteiten hoopt ze in de herfst aan de opleiding tot Master of Wine te kunnen beginnen. "Ik moet wel eerst nog toegelaten worden én slagen voor de ingangsexamens”, zegt ze met een nerveus lachje, maar blinkende ogen. “En dan begint het pas. Het is een zwaar en veeleisend traject, waarin slechts een 500-tal mensen ooit geslaagd zijn. Momenteel zijn er nog maar vier Masters of Wine in België, en enkele kandidaten in de running voor wie ik enthousiast supporter.”

Kristel Balcaen / foto WSET