Wijnvat gemaakt van een eik uit de nieuwe torenspits van de Notre-Dame

Tijdens de veiling van de Hospices de Beaune wordt traditioneel een ‘bijzonder stuk’ verkocht ten behoeve van een liefdadigheidsvereniging. Dat wordt deze keer gemaakt van eikenhout dat werd gebruikt bij de reconstructie van de nieuwe torenspits van de Notre-Dame de Paris.

“Ik had nog een stuk eikenhout over”, legde Bernard d’Harcourt, mededirecteur van de Vibraye Forestry Group uit tijdens een persconferentie in Beaune. Na de kathedraalbrand in 2019 schonk de boswachter tien bomen voor de wederopbouw. Maar een van de 220 jaar oude eiken werd slechts gedeeltelijk gebruikt. “Ik dacht, daar zouden we een wijnvat van kunnen maken en ik heb het idee voorgelegd aan de Hospices de Beaune”, voegde hij eraan toe.
“15,5 meter van deze eik werd gebruikt om de pijl van de toren opnieuw op te bouwen en de rest, ongeveer 4 meter, was precies wat nodig was voor een barrique”, legde Antoine de Thoury van de kuiperij Cadus uit.
De barrique heeft een inhoud van 228 liter, oftewel 288 flessen van 75 cl. Het vertegenwoordigt traditioneel het hoogtepunt van de Hospices-verkoop, die kopers van over de hele wereld trekt en zal plaatsvinden op 19 november. Vorig jaar werd dergelijke 'stuk' verkocht voor 810.000 euro, een nieuw record.

De verwoestende brand van de Notre-Dame in Parijs in 2019.