Wijnproductie op laagste peil in meer dan halve eeuw

De wereldwijde wijnproductie bedraagt dit jaar naar schatting 246,7 miljoen hectoliter. Dat is het laagste niveau in meer dan 50 jaar.

Volgens de ramingen van de Organisation Internationale du Vin (OIV) in Parijs, is de productie van 2017 met 246,7 miljoen hectoliter 'historisch laag'. De wereldwijde productie daalde met 8,2% ten opzichte van vorig jaar.
Dat er zo weinig wijn is, komt grotendeels omdat de oogsten in de drie grootste wijnlanden tegenvielen door slecht weer. In Italië werd bijna een kwart minder geproduceerd dan vorig jaar (39,3 miljoen hectoliter), in Frankrijk bijna een vijfde minder (36,7 miljoen hectoliter) en in Spanje 15% minder (33,5 miljoen hectoliter). Slechts 4 landen in Europa produceerden meer wijn dan in 2016: Portugal, Roemenië, Hongarije en Oostenrijk.
De VS, de op drie na grootste wijnproducent ter wereld, hield de productie vrijwel stabiel op 23,3 miljoen hectoliter. Daarbij is evenwel geen rekening gehouden met bosbranden in Californië, waarbij ook domeinen in Napa Valley en Sonoma schade opliepen.