Wijnproductie in België wellicht voor het eerst boven de 2 miljoen liter

Lodewijk Waes, voorzitter van de vzw Belgische Wijnbouwers, verwacht dat de wijnproductie in ons land voor het eerst boven de 2 miljoen liter zal uitstijgen. Dat zei hij bij de verkiezing van de beste Belgische wijn in Brugge.

Vandaag worden in Brugge voor de 18de keer de beste Belgische wijnen gekozen. Na een moeilijk 2021 belooft 2022 opnieuw een topjaar te worden, dankzij de hete zomer. Dat bericht de VRT op zijn website.
Een jury van 60 sommeliers en wijnexperts zal 173 Belgische wijnen van 53 domeinen uit Vlaanderen en Wallonië proeven, waarna gouden, zilveren en bronzen medailles worden uitgereikt. De jaarlijkse wedstrijd Beste Belgische Wijn, georganiseerd door de Vereniging van Vlaamse Sommeliers, geldt als een kwaliteitslabel en moet de Belgische wijnen extra in de kijker zetten.

"Ik heb als voorzitter van de Belgische wijnbouwers de sector enorm zien groeien", vertelt Waes. "We zijn een jong wijnland, maar een zeer sterk groeiend wijnland. In 2015 hadden we 103 wijnbouwers terwijl we nu al aan 238 zitten. Welke andere sector kan dergelijke cijfers voorleggen?"