Wijnmakerij Dappersveld-Woestijn wordt herdoopt tot Bruut Winery
De wijnen van Dappersveld-Woestijn gaan verder onder een nieuwe naam: Bruut Winery. De wijnmakerij werd enkele maanden geleden ook verhuisd naar een groter pand in Gooik. Dat meldt Het Nieuwsblad vandaag.
"We willen verder groeien en ook onze toeristische troeven meer gaan uitspelen", zegt wijnmaker Sam Dehandschutter, nu hij alleen de wijndomeinen verder runt.
Zijn compagnons de route van het eerste uur Eric Geyssens en zijn echtgenote Linda stopten met het maken van wijn om gezondheidsredenen.
"In 2013 staken Linda en Eric de eerste wijnranken in de grond en bouwden in de Zwarte Molenstraat in Elingen naast hun vierkantshoeve hun wijndomein Dappersveld uit", vertelt Sam.
"Het was een oude droom van Eric die in vervulling ging. In 2016 startte ik een wijndomein in het gehucht Woestijn in Gooik in de buurt van Het Krekelhof, de zaak van mijn ouders."
Al heel snel vonden beide wijnbouwers elkaar en zo was het gezamenlijk wijndomein Dappersveld-Woestijn geboren. "Omdat Eric in zijn schuur plaats had, installeerden we in Elingen onze wijnmakerij waar we de druiven persten, de wijnen lieten rijpen en waar we bottelden."
Maar Eric besliste omwille van zijn gezondheid te stoppen. De vierkantshoeve zette hij te koop. "Zo ga ik alleen verder", vertelt Sam. "De wijngaard van het Dappersveld blijft en staat los van de verkoop van de hoeve. Omdat op termijn onze oude wijnmakerij in de schuur van Eric toch te klein zou worden, ben ik op zoek gegaan naar een ruimere locatie, waar ik niet alleen wijn kan maken maar ook mensen kan ontvangen voor rondleidingen en proeverijen. Zo kunnen we onze wijngaard ook toeristisch helemaal op de kaart zetten. Die ruimte vond ik in een loods in de Senecostraat in Gooik."
Gemakkelijkere naam
"Nu we toch een doorstart maken, zocht ik meteen een nieuwe naam die gemakkelijker bekt dan zo’n dubbele benaming als Dappersveld-Woestijn", zegt Sam verder. "Het is Bruut Winery geworden. Bruut is de naam van onze mousserende wijn, die zowat 90 procent van onze productie uitmaakt".
In 2027 wordt de wijn gaard uitgebreid in Oplombeek in Gooik. Nu gaat een groot deel van de oogst naar de eigen familiezaken van de Dehandschutters: het Krekelhof in Gooik en de restaurants Sir Kwinten en Ferment in Lennik. "Als we Bruut op de kaart willen krijgen, moeten we ruimer kunnen gaan", betoogt Sam.
Info op www.bruutwinery.be
