Wijnmaker iconische Pesquera overleden

Alejandro Fernandez, de wijnmaker die een revolutie teweegbracht in de Spaanse regio Ribera del Duero met iconische wijn Pesquera, is overleden op 22 mei in Santander. Hij werd 88. Dat meldt het magazine WineSpectator op zijn website.

"Het overlijden van onze vriend en mentor Alejandro Fernández is ook het voorbijgaan van een tijdperk dat het verleden naar de toekomst overbrugt", zeggen Steve Metzler en Almudena de Llaguno, oprichters van het importbedrijf Classical Wines. "De wijnen van Alejandro waren zo onderscheidend en onnavolgbaar dat er geen substituut voor kon zijn, waardoor de ogen van de wereld niet alleen voor Ribera del Duero, maar ook voor de Tempranillo-variëteit zelf werden geopend."

Fernandez, geboren in 1933, stopte op zijn veertiende met school om in de landbouw te gaan werken. Na een periode in het leger werd hij timmerman en daarna monteur. Hij bedacht en produceerde gereedschappen om de teelt van bieten en andere gewassen te verbeteren. Zijn passie voor wijn groeide en in 1972 leende Fernandez geld van zijn bedrijf om een ​​wijnmakerij op te richten, waarbij hij de wijn noemde naar zijn geboorteplaats, Pesquera.

Met de hulp van Teófilo Reyes, een oenoloog die samenwerkte met de plaatselijke wijncoöperatie, realiseerde Fernandez zijn visie door druiven te planten en een nieuwe bodega te vestigen in een 16e-eeuws gebouw. Samen produceerden Fernandez en Reyes in 1975 de eerste commerciële vintage van Pesquera.
Fernandez maakte de vroege jaargangen van Pesquera met behulp van een oude stenen lagar fermentatiebak, een antieke houten verticale pers en gebruikte Amerikaanse eikenhouten vaten. Maar hij had al een doel om krachtige, diep geconcentreerde wijnen te ontwikkelen uit tempranillo, de tinto del pais in Ribera.

Aan het begin van de jaren tachtig had Pesquera de officiële Spaanse wijnorganisaties gedwongen aandacht te schenken aan de regio, en Ribera kreeg in 1982 de officiële status van Denominación de Origen. Halverwege de jaren tachtig exporteerde de bodega wijnen naar de Verenigde Staten en kreeg ze aandacht, inclusief een hoofdartikel uit 1987 in Wine Spectator.

Andere wijnboeren, aangemoedigd door het succes van Pesquera, begonnen wijnen in een vergelijkbare stijl te maken; zelfs Vega Sicilia nam aantekeningen naar het voorbeeld van Fernandez en richtte een nieuwe wijnmakerij op genaamd Alion om het soort rijke rode wijnen te maken die Pesquera als pionier had ontwikkeld.