Wijnmaker gezocht voor ‘Château Alden Biesen’

De stad Bilzen is op zoek naar een ervaren wijnbouwer die vlakbij het domein van Alden Biesen een wijngaard wil opstarten. Aanbod: 4 hectaren goede Haspengouwse leem. Een eerste stap richting ‘Château Alden Biesen’? De krant Het Belang van Limburg bericht er vandaag over.

De grond die de stad Bilzen in de aanbieding zet, ligt minder dan een steenworp van het domein Alden Biesen vandaan. Zowat tegenover het Apostelhuis - oostelijke én ook de historische toegangspoort van Alden Biesen met majestatisch hoog uitzicht over de rest van Limburg - ligt vier hectaren vette, Haspengouwse grond. Bovendien geaccrediteerd met een positief bodemgeschiktheidsonderzoek.

Tegen 12 juli moet elke geïnteresseerde een dossier ingediend hebben bij de stad. Bilzen wil voor alle duidelijkheid niet in zee gaan met beginners, wil een kwaliteitswijn helpen ontwikkelen. Geïnteresseerden moeten minstens één sterke referentie kunnen voorleggen, een visienota, een bieding en een businessplan. De overeenkomst zal lopen voor een periode van 40 jaar.

Wel is het niet de bedoeling dat de verwerking van de druiven zal gebeuren op het veld. "Daar mag geen loods of zo komen", zegt schepen Steegen. "We gaan ervan uit dat de toekomstige wijnbouwer de feitelijke wijn zal produceren op een andere plek. Wel zou het mooi zijn als de toerist in de wijngaard de wijn zou kunnen degusteren."