Wijnmaker in Frankrijk Dirk Vermeersch wordt bierbrouwer in België

Met de nieuwe generatie aan het roer van de wijnmakerij LePlan-Vermeersch wist Dirk Vermeersch reeds enige tijd dat zijn wijnzaak in goede handen was en dat het tijd was om over een ander plan na te denken. Dirk keerde terug naar België en begon zich al snel te vervelen. “Wat is er te doen in België? Bier maken natuurlijk”, besloot de ondernemer. Zopas lanceerde hij drie nieuwe craftbieren.

Over autocoureurs wordt vaak gezegd dat ze meerdere levens hebben. De Belg Dirk Vermeersch, zelf een voormalig coureur, is er het levende bewijs van. Als voormalig taxichauffeur koos Dirk al snel voor een carrière op het circuit. Door een ernstig ongeval kwam zijn carrière abrupt tot stilstand.

In 2000 verliet Dirk definitief de auto-industrie en zijn vaderland en trok hij naar Zuid-Frankrijk. Hij startte een B&B in het Rhônedal en nam wat rust. "Maar als je je hele leven met je voet op het gas hebt gezeten, is het moeilijk genoegen te nemen met het dolce vita in de zon", vertelt Dirk.
Dirk Vermeersch kocht dus een halve hectare carignanstokken van rond de veertig jaar oud en zo begon zijn wijnverhaal. Sinds 2005 zijn zijn dochter Ann en schoonzoon Sébastien op het toneel verschenen en in 2010 werd een gloednieuwe wijnmakerij opgetrokken in Suze-la-Rousse.

Maar nu is er dus het nieuwe hoofdstuk met een nieuw bierproject. De bierindustrie was niet geheel onbekend terrein voor iemand die de kleuren van Carling Black Label Beer op zijn allereerste podium op 24 uur Spa-Francorchamps en het logo van Westmalle Trappisten op zijn racepak in 24 Hours of Daytona had. Tot zijn vriendenkring behoort ook voormalig brouwer van Witkap (Brasschaat), Gunther Luyten. "Maar zelf brouwer worden is een heel ander gegeven", weet Dirk. Na zes maanden zelfstudie, een online brouwcursus - vanwege Covid - en wat experimenten, was hij klaar om zijn LePlan Triple uit te brengen. Inmiddels liggen er ook een LePlan Extra en een LePlan IPA in de rekken.