Wijnmaakster Ann Vermeersch: “Volgende oogst rosé in groen glas?”

Vorig jaar worstelde het familiebedrijf van wijnmaakster Ann Vermeersch met een schaarste aan glas, en al helemaal aan de doorschijnende flessen waarin de rosé doorgaans gebotteld wordt. De vraag rijst of de volgende oogst in groen glas zal gebotteld worden.

Het is al een moeilijke periode voor wijnbouwers, want mensen houden de hand op de knip. Maar als je geen flessen hebt om je wijn in te steken, wordt het helemaal onmogelijk', aldus de Vlaamse Ann Vermeersch, wijnbouwster in Suze La Rousse, aan de voet van de Mont Ventoux. 

"Het glas voor bier, wijn of confituurpotten wordt allemaal in dezelfde hoogovens geproduceerd", zegt Vermeersch in een reportage in De Tijd. "In Frankrijk zijn er een twaalftal, wat niet veel is. Tijdens covid zijn een paar ovens stilgelegd en nu vinden ze niet genoeg personeel om die weer op te starten".

De ovens die wel draaien, werken bovendien op gas. Door de hoge gasprijzen produceren ze vooral het basisgamma, zoals de gewone groene wijnflessen, die intussen in prijs verdubbeld zijn. "Magnumflessen zijn niet meer te krijgen en transparante flessen veel moeilijker", zegt Vermeersch. "Om die laatste te produceren heb je ook zand nodig, maar een groot deel daarvan komt uit Oekraïne. De oorlog leidt tot leveringsproblemen".

Omdat de ovens ook een pak minder produceren dan vroeger, slaan wijnbouwers aan het hamsteren zodra een beetje stock op de markt komt. Vermeersch heeft stock aan leeg glas voor vier of vijf maanden voorzien, terwijl dat vroeger voor twee tot drie weken was. "We voelen de impact zowel financieel als logistiek. Het glas neemt veel plaats in en we moeten het voorfinancieren".

Bij gebrek aan transparant glas overweegt Vermeersch nu haar rosé in groene flessen te bottelen, ook al is dat minder elegant. "Een alternatief is niet bottelen, maar dat zou zonde zijn. We bekijken ook of we deze lente een alternatieve verpakking, zoals een pouch (een plastic zak met kraantje, red.) kunnen aanbieden".

Voorlopig is er geen omzetverlies, maar wat volgend jaar brengt, weet ze niet. "Tot nu toe hebben we onze prijzen niet verhoogd, en we proberen dat vol te houden’, zegt ze. "Het is nog niet gedaan. De inflatie stijgt, we zitten met het technische probleem dat we niet genoeg glas hebben en je voelt dat mensen op hun centen letten".

Ann Vermeersch / foto Le Plan - Vermeersch