Wijnhuis Guigal verwerft Château d’Aqueria in Tavel

Guigal heeft het wijndomein Château d’Aqueria verworven voor een niet nader genoemd bedrag. Een en ander kadert in een nieuwe dynamiek rond de historische wijngaarden van Tavel, een appellatie die enkel rosé produceert, op de westelijke oever van de Rhône in Zuid-Frankrijk.

Het Maison E. Guigal is een wijngoed met een grote reputatie. Het bedrijf werd in 1946 opgericht en is nu drie generaties oud. Oprichter Etienne Guigal bepaalde sterk de huidige identiteit. 
"Onze familie is verheugd om zich bij de Tavel-appellatie aan te sluiten en deel te nemen aan de promotie van deze geweldige gastronomische rosé", zegt Marcel Guigal, zoon oprichter Etienne.

Het Château D'Aqueria heeft "uitzonderlijke wijngaarden" met 68 hectare wijnstokken op een landgoed van 98 hectare, aldus de familie Guigal.
"Ons eerste project, in samenwerking met het team in situ, zal erin bestaan om de wijnbouwmethoden om te zetten in biologische wijnbouw", voegt Philippe Guigal, zoon van Marcel, er aan toe.

Het verhaal van Château d'Aqueria begon in 1595, toen Louis Joseph d'Aqueria een gebied van Tavel kocht dat bekend staat als 'Puy Sablonneux' van de monniken van de abdij van Villeneuve-les-Avignon.

Fast-forward naar de 20ste eeuw: het landgoed werd in 1919 gekocht door Jean Olivier, die het aan zijn dochters doorgaf. Zijn schoonzoon, Paul de Bastier de Bez, nam het beheer van het pand op zich en tot voor kort stond de operatie onder toezicht van zijn kleinzonen, Vincent en Bruno.

De komst van Guigal vergroot het bereik van het huis in de zuidelijke Rhône, nadat het vijf jaar geleden Château de Nalys in Châteauneuf-du-Pape kocht.

Foto Château D'Aqueria