Wijnlegende Jean-Michel Cazes overleden op 88-jarige leeftijd

Jean-Michel Cazes, sleutelfiguur in de wijnwereld van Bordeaux, is op 28 juni op 88-jarige leeftijd overleden. Cazes was al enkele maanden verzwakt.

Geboren in 1935 en gewapend met een stevige wetenschappelijke achtergrond, bracht Jean-Michel Cazes twintig jaar in Parijs door, met name bij IBM. Het was zijn vader André, ook een verzekeraar in Pauillac (en burgemeester), die hem in 1973 aanbood om terug te keren om zorg te dragen voor Château Lynch-Bages dat sinds 1939 in de familie was.

Er is ongetwijfeld geen grotere ambassadeur voor Bordeaux en zijn wijnen geweest dan Jean-Michel Cazes (1935-2023), die op 88-jarige leeftijd na een langdurige ziekte is overleden. Hij geloofde nooit dat de regio, hoe prestigieus ook, op zijn lauweren zou rusten, en hij was de belangrijkste van degenen die de wereld rondzwierven om zijn wijnen en zijn cultuur te promoten.

Thuisbasis voor Cazes was zijn Château Lynch-Bages, vijfde geklasseerde cru in Pauillac. Het domein was in 1939 door de familie aangekocht. De familie Cazes bezat ook Ormes de Pez in St-Estèphe en jarenlang ook Villa Bel-Air in the Graves.

Jean-Michel Cazes / foto Cazes