Château Phélan Ségur van havenbaas Van de Vyvere is 105 miljoen waard

Het bekende Franse wijndomein Château Phélan Ségur krijgt een kapitaalinjectie van de Vlaamse havenondernemer Philippe Van de Vyvere. De akte van de operatie legt ook de waarde van het domein bloot.  Dat meldt zakenkrant De Tijd.

Château Phélan Ségur in de gemeente Saint-Estèphe in de Franse Bordeaux-streek veranderde begin 2018 van eigenaar: de Franse zakenfamilie Gardinier verkocht het wijndomein toen aan Van de Vyvere, die fortuin maakte met de Gentse havengroep Sea-Invest. In de onlangs gepubliceerde jaarrekening van 2022 van Sea-Invest staat de kapitaalverhoging van Phélan Ségur vermeld.

De operatie blijkt ook de officiële akte van de buitengewone aandeelhoudersvergadering van de vennootschap achter het wijnkasteel. Die dateert van vlak voor Kerstmis 2022. Volgens de akte gaat het om een injectie van net geen 2 miljoen euro, waardoor het kapitaal van Phélan Ségur wordt opgetrokken naar 13,9 miljoen euro. 100 procent
Het document leert ook dat Van de Vyvere via twee vennootschappen van de groep Sea-Invest en een Belgisch vehikel het Franse wijnbedrijf intussen voor 100 procent in handen heeft. Na de eerste instap in 2018 kocht hij enkele keren aandelen bij. In 2021 legde de zakenman overigens nog een bijkomend overnamebedrag op tafel.

De akte geeft voorts een zekere indicatie van de waarde van Phélan Ségur. Er is immers ook sprake van een verschuiving binnen Sea-Invest van aandelen van de wijnvennootschap van drie groepsfirma's naar de holding Sea-Invest Corporation. Daarbij wordt Phélan Ségur gewaardeerd op iets meer dan 105 miljoen euro. Het is niet duidelijk hoe dat bedrag zich verhoudt tegenover de marktwaarde van het winstgevende château.
 

Château Phélan-Ségur / foto website