Wijndomein Monteberg viert kwarteeuw

Vijfentwintig jaar geleden, op 1 april 1996, plantte Jean-Pierre Six de eerste druivenrank op de weide van zijn woning aan de Smijterstraat in Dranouter. Op 1 april 2021 werd deze verjaardag gevierd met een fles ‘25 jaar Montebergwijn’. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen.

"Er komen van die wijn een beperkt aantal wijnflessen op de markt, tegen de zomer. Het is voor mij een verrassing over welke druivensoort het gaat. Dat weten voorlopig alleen de kinderen". Het zijn Ward en Katrien die nu de dagelijkse werking van hun vader hebben overgenomen.

De eerste druivensoort die werd geplant, was dornfelder. Ondertussen verbouwt het wijndomein liefst elf druivensoorten, goed voor 48.000 wijnstokken en tot 50.000 wijnflessen per jaar.
Jean-Pierre, die op 2 april 73 werd, herinnert zich nog goed hoe de mensen in Heuvelland 25 jaar geleden reageerden. "Ik had me goed voorbereid. Wijn maken was voor mij een hobby. Persoonlijk heb ik altijd geloofd in de Heuvellandse wijn. Ik ben best trots op wat ik gepresteerd heb. Misschien was het goed dat ik toen een beetje gestoord was. Dat leert me alvast de waardering die ik mag ontvangen van de vele klanten."

Wijngoed Monteberg vinifieert vandaag druiven van zo’n tien hectaren oppervlakte, waarvan zeven in eigen beheer. Heel wat van de wijnstokken bevinden zich op het provinciedomein Kemmelberg. Toenmalig gedeputeerde Jan Durnez zorgde daarvoor. Een uitbreiding van het domein is niet meer aan de orde.
Wel denkt Ward verder aan nieuwe initiatieven. "Nu wandelen onze nationale sport is geworden, zie ik hier wel een Montebergwandeling starten, met onderweg in bevriende horecazaken een rustpauze met een goed glas wijn."
Eerder al was Monteberg een schroefdop-trendsetter en werd gin uitgebracht op basis van rode wijn. En straks komt er ook wijn in blik op de markt.