Wijndomein Choupette uit Westrozebeke stelt eerste wijn voor

Na drie jaar van zorgvuldige voorbereiding kunnen Mieke Decherf en Quincy Coeck voor het eerst de vruchten plukken van hun eigen wijngaard: 3.000 flessen liggen klaar. Vanaf 15 augustus kan iedereen van de drie witte wijnen van wijngoed Choupette proeven.

Mieke (37) en Quincy (40) ruilden twaalf jaar geleden Kortrijk in voor het rustige Westrozebeke. Vier jaar geleden kregen ze de kans om een stuk landbouwgrond van 7.500 vierkante meter achter hun woonst in de Drevestraat te kopen en het is op die grond dat er vandaag 3.200 wijnranken staan. Dat bericht Het Laatste Nieuws vandaag.
"Niet dat een eigen wijngaard een grote droom van ons was, maar wijn heeft me altijd wel geïnteresseerd", zegt Mieke. "In 2019 hadden we ook al enkele fruitbomen en ik had net een cursus fruitwijn maken achter de rug toen de grond van de buurman te koop kwam.” Quincy startte in 2019 met een wijnbouwcursus.
Het koppel geeft meteen mee dat een wijngaard opstarten en onderhouden keihard werken is. "We werken allebei fulltime en hebben ook een zoontje van tien. Voor veel mensen waren de voorbije twee coronajaren lastig, maar ik kan je verzekeren dat die twee jaar bij ons echt wel voorbijgevlogen zijn", gaat Mieke verder.  
Daar houdt het werk niet op, want Quincy en Mieke bouwden tegelijk ook een oude loods om tot een moderne wijnmakerij en degustatieruimte, inclusief wijnkelder. Daar liggen sinds vorige week 3.000 flessen Choupette klaar voor de opening op 15 augustus. "We hebben drie soorten witte wijn. De eerste is een droge instapwijn, terwijl de tweede soort gemaakt is met wat restsuiker. Onze derde wijn is een geval apart, met heel unieke smaak. Met welke methode we die gemaakt hebben gaan we niet verklappen. De wijn heet niet voor niets 'En secret'. Verder hebben we ook net een nieuwe kersenwijn klaar, terwijl er ook nog witte wijn ligt te rusten voor hergisting op de fles. Daar hopen we mousserende wijn van te maken volgens de méthode traditionelle."
Wijngoed Choupette opent officieel de deuren op 15 augustus. Nog in augustus is de wijngaard geopend tijdens de laatste twee weekends van de maand, telkens op vrijdag, zaterdag en zondag. Meer info op www.wijngoedchoupette.be.

Foto Wijndomein Choupette