Wijncoöperatieve Vin de Liège zoekt druivenplukkers tegen eind augustus

De uitzonderlijke weersomstandigheden van de jongste weken leiden tot vroege oogsten, in Luik waarschijnlijk vanaf 25 augustus. Dit is vier weken vroeger dan vorig jaar. De vintage van 2022 belooft in ieder geval uitzonderlijk te worden…

Dat legt Alec Bol uit, gedelegeerd bestuurder bij Vin de Liège: "We zijn hier op het perceel 'Le Couvent', in Eben Emael; dit is het laatste perceel dat door Vin de Liège is aangeplant. De wijnstokken werden vijf jaar geleden geplant, in 2018. De wortels zijn nog jong en ondiep. Het is het onderhoud van de bodem en de wijnstokken die het mogelijk zullen maken om deze hitte optimaal te benutten."

Het perceel beslaat 3 hectare, met zeer kalkrijke grond, beplant met joaniter en souvigné gris, de druivensoorten die zijn geselecteerd om crémant te maken. Het snoeien van de wijnstokken gebeurt dan ook op een heel bijzondere manier: er is veel gebladerte achtergebleven dat de druiventrossen zal beschermen tegen de zon. De oogstperiode zal eerder beginnen dan vorig jaar, rond 25 augustus.

Vin de Liège is op zoek naar een vijftig vrijwilligers. Er zijn naar schatting twintig oogstdagen gepland, die in de tijd worden gespreid, afhankelijk van de druivensoorten en de rijpheid van de druiven.

Wie zich geroepen voelt om de druivenpluk mee te maken, kan een e-mail sturen naar vendanges@vindeliege.be. 

Foto Vin de Liège