Wijnbouwers in Roussillon planten stokken onder zonnepanelen

Als antwoord op de negatieve gevolgen van klimaatverandering, voeren de wijnboeren van de Franse regio Roussillon verschillende experimenten uit, waaronder de exploitatie van wijngaarden onder fotovoltaïsche panelen.

De aanplant van wijnstokken onder fotovoltaïsche panelen is een nieuwe aanpak. De wereldprimeur komt toe aan Het Domaine de Nidolères in Tresserre in de Rousillon. Naast de productie van elektriciteit, zorgt dit, dankzij de schaduwwerking, voor een langzamere rijping van de druiven, een verlaging van het alcoholgehalte van de wijnen en een betere bescherming van de druiven tegen de zonnestralen.
Net als in andere wijnregio's bestaan ​​de maatregelen ook uit het herplanten van hoge bomen of heggen in de wijngaard.

Op een persconferentie in Brussel legde Eric Aracil van het Interprofessioneel Roussilloncomité tevens de klemtoon dat België het tweede invoerland in volume is van Roussillon-wijnen, zowel wat betreft droge wijnen als Vins Doux Naturels. Met zijn 6.892 hectoliter droge BOB-wijn (beschermde oorsprongsbenaming) geïmporteerd uit Roussillon (Côtes du Roussillon, Collioure, enz.), blijft België echter ver achter op China, de belangrijkste importeur, met 10.644 hectoliter. Maar het loopt voor op grote landen als Duitsland, Canada of de Verenigde Staten. Voor Vins Doux Naturels (Maury, Muscat de Rivesaltes, Banyuls, enz.) wordt België (335 hecto) ingehaald door Zwitserland (395 hecto) maar overtreft het het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Nederland.
Ondanks deze knappe cijfers hebben de producenten van de Roussillon besloten om in België een communicatiecampagne te lanceren om de bekendheid van hun wijnen te versterken. Ze beweren met name dat hun BOB en BGA (beschermde geografische aanduiding) een echte upmarket-beweging hebben doorgemaakt.

Op het Domaine de Nidolères in de Roussillon worden druivenstokken aangeplant onder zonnepanelen.