Patrick Nijs stelt ‘Kontreir V’ voor op Orange Winefestival in Wenen

Op maandag 24 oktober vindt in Wenen het Orange Wine Festival plaats, de jaarlijkse hoogmis voor oranjewijnen. De Vlaamse wijnmaker Patrick Nijs van de Wijnfaktorij stelt er zijn ‘Kontreir V’ voor. Wijnfaktorij neemt als eerste Belgisch wijnhuis deel aan het festival.

Reeds in 2019 maakte wijnbouwer Patrick Nijs zijn eerste orange wijn. Zelf is hij helemaal ondersteboven van orange. "Het is een unieke sensatie van tropisch fruit, structuur, complexiteit en een lange afdronk. Het is een geheel andere wereld", aldus Nijs.

Patrick Nijs: "In 2019 lieten we voor het eerst onze witte solaris op de schillen macereren, een wilde vergisting, op de lie gerijpt in niet getoaste vaten, oxidatief... Het resultaat was verbluffend".

"In 2020 deden we hetzelfde, dit keer met maar liefst 9 verschillende variëteiten", verduidelijkt Nijs. In de Kontreir V gaat het over solaris, riesling, pinot blanc, pinot gris, chardonnay, sirius, bacchus, phoenix en orion. Kontreir V werd een complexe oranjewijn met een neus van lychee, abrikozenchutney, gekarameliseerde ananas, geroosterde hazelnootjes, rijk en complex in de afdronk.
"We zijn er heel fier op", besluit Patrick Nijs. Momenteel rijpt de wijn nog wat verder op de fles, maar in januari zal Kontreir V gelanceerd worden. Volgende week kan je de wijn reeds proeven op het Orange Wine Festival in Wenen.

Patrick Nijs stelt zijn Kontreir V 'Orange' voor op 24 oktober op het Orange WineFestival in Wenen. / foto S.G.