Wetenschap kan wijndruiven zich laten aanpassen aan klimaatverandering
Recente technologische ontwikkelingen maken het mogelijk om het kweekproces te versnellen om wijndruiven te helpen zich aan te passen aan klimaatverandering, de ziekteresistentie of trosgrootte te vergroten, het suikergehalte te verlagen, de smaak, het aroma of het mondgevoel te verbeteren — en de noodzaak van sulfieten te elimineren.
GreenVenus, LLC, een gespecialiseerd landbouwtechnologiebedrijf, heeft een innovatieve kweektechniek ontwikkeld die de tijd die nodig is om gewassen zoals druiven te verbeteren aanzienlijk kan versnellen.
Deze aanpak heeft met succes verbeterde groenten en fruit gekweekt. GreenVenus brengt deze baanbrekende sprong voorwaarts in de kweek nu naar de wijnindustrie. Dat meldt het Wine Industry Network.
"Toen we keken naar de uitdagingen in de wijnindustrie, realiseerden we ons dat een manier om GreenVenus zinvol te maken, zou zijn om de noodzaak om sulfiet te gebruiken bij het maken van wijn te elimineren", zegt CEO Dr. Shiv Tiwari. "We ontdekten dat een van de belangrijkste redenen waarom wijnmakers sulfiet toevoegen, is om de oxidatie veroorzaakt door polyfenoloxidase te blokkeren. Dus dachten we: "Laten we alle polyfenoloxidasegenen in de wijnstok doden."
De biotechnologie die GreenVenus gebruikt om het polyfenoloxidase (PPO)-gen te elimineren, wordt genbewerking genoemd. Deze techniek bewerkt de intrinsieke genen van de wijnstok om gewenste eigenschappen te selecteren en ongewenste te elimineren, wat ook het doel is van conventionele veredelingsprogramma's. Er worden geen externe genmaterialen toegevoegd, dus het proces blijft net zo natuurlijk als een boer die de zaden van zijn beste fruit voor het volgende jaar selecteert, wat uiteindelijk een verbeterde variëteit ontwikkelt.
"Onze technologie kan de genetica van druiven in minder dan een jaar veranderen, in plaats van de zes of zeven jaar die het duurt in een traditioneel veredelingsprogramma", legt Tiwari uit. "Mensen gebruiken nog steeds een wijndruif die 100 jaar oud is, van toen ze kiemplasma uit Spanje, Italië en andere Europese landen naar Napa en Sonoma brachten. Kwekerijen snijden en telen deze wijndruiven nog steeds."
Kiemplasma is het genetische materiaal dat erfelijke eigenschappen bepaalt, waaronder smaak, kleur, resistentie tegen plagen en ziekten, opbrengst en aanpassingsvermogen aan het klimaat. Het voortdurende gebruik van kiemplasma's van druivenranken van deze oorspronkelijke gedomesticeerde variëteiten heeft geresulteerd in een slechte genomische diversiteit. Deze homogeniteit vormt nu een bedreiging voor de wijnindustrie, omdat veel wijnstokken niet zijn gefokt om zich aan te passen aan klimaatverandering en nieuwere ziekten. Hoewel conventionele veredelingsinspanningen gaande zijn, kan het tientallen jaren duren om eigenschappen van een meer diverse set wereldwijde cultivars te verkrijgen, vergeleken met het jaar dat nodig is voor een GreenVenus-variëteit.
Polyfenolen laten gedijen
De basisprincipes van wijnmaken van vandaag de dag, zoals de druiven zelf, zijn nauw verbonden met een eeuwenoud vinificatieproces, en zwaveldioxide (SO2) blijft een van de meest gebruikte chemicaliën bij het maken van wijn om oxidatie te remmen en wijn te conserveren. Volgens de Amerikaanse en EU-regelgeving moeten wijnmakerijen alle wijnen voorzien van 10 mg/liter zwaveldioxide (SO2) of meer. Omdat consumenten steeds meer bezorgd zijn over additieven in voedsel en dranken, kan het zien van 'bevat sulfieten' op een wijnetiket zorgen oproepen over de gezondheid ervan.
Het versnelde kweekprogramma van GreenVenus kan de zorgen van consumenten over de gezondheid wegnemen, waardoor wijnmakerijen consumenten kunnen vertellen dat hun wijnen 'helemaal natuurlijk' zijn. Het verwijderen van PPO's en het verminderen van het gebruik van SO2 biedt echter extra voordelen voor wijnmakers, omdat de andere polyfenolen van de druif intact blijven. Omdat PPO niet langer eigenschappen als geur, aroma, smaak en mondgevoel aantast, kan de wijn het volledige potentieel van de druiven benutten. Als gevolg hiervan kunnen wijnmakerijen een standaard goedkope wijn drastisch verbeteren om te verkopen tegen een veel hogere premiumwijnprijs, zonder dat ze duurdere druiven hoeven te mengen. Wijnmakerijen kunnen de 'bevat sulfieten' op het etiket achterwege laten en hun wijnen promoten als 'met alle smaak en geen sulfieten'.
De nieuwe colombard- en malbec-druivenrassen van GreenVenus zijn momenteel beschikbaar voor telers en wijnmakers via licentieovereenkomsten. Daarnaast zal het bedrijf later dit jaar de genbewerking van chardonnay, sauvignon blanc, grenache en grüner veltliner voltooien en cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir en zinfandel tegen volgend jaar.
"Deze innovaties zijn nog maar het begin", voegt Dr. Tiwari toe. "Onze technologieën beloven enorm veel om de weerstand van wijndruiven tegen destructieve ziekten te verbeteren, de afhankelijkheid van chemische interventies te verminderen en milieuvriendelijke vinificatiepraktijken te promoten."