Wereldwijde wijnproductie 2022 wellicht naar historisch laag niveau

De wereldwijde wijnproductie ligt dit jaar naar verwachting lager dan het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar. Dat blijkt uit de eerste ramingen die de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) heeft gepubliceerd. De grote boosdoener is de klimaatverandering.

Wijnbouwers zullen dit jaar ongeveer 260 miljoen hectoliter wijn produceren, schat de OIV op basis van informatie uit 29 landen die samen 91% van de wereldproductie vertegenwoordigen. Dat totale volume ligt iets lager dan 270 miljoen hectoliter, het gemiddelde van de laatste twintig jaar, en 1% lager ten opzichte van 2021 (262 miljoen hectoliter).
De organisatie stipt wel aan dat het uiteindelijke totaal voor 2022 kan verschillen van de eerste raming, met name door het ontbreken van gegevens uit China, maar ook "bij uitzondering" uit Rusland.
De wijnproductie wordt wereldwijd bedreigd door de klimaatopwarming. Opeenvolgende hittegolven en droogtes gooiden roet in het eten voor de Europese oogst. Uiteindelijk bleek die echter wel "beter dan verwacht", omdat de wijnstokken door het warme weer ook beschermd waren tegen schimmels zoals meeldauw.

Griekenland heeft het zwaar

Italië en Frankrijk, respectievelijk de eerste en tweede grootste producenten ter wereld, zullen naar verwachting meer wijn verbouwen dan hun gemiddelde van de afgelopen vijf jaar (2017-2021). Nummer drie Spanje kent voor diezelfde periode een productiedaling van 12% als gevolg van "droogte en beperkte toegang tot water in sommige regio’s". Het land dat het meest te lijden heeft onder de hitte is Griekenland, waar de wijnproductie met 29% is gekelderd.
Aan de andere kant van de oceaan prijken de Verenigde Staten qua wijnproductie op de vierde plek. De productie in 2022 ligt er 6% lager ten opzichte van de voorbije jaren. De voornaamste reden daarvoor is een vroege vorst, gevolgd door droogte.

Foto S.G.