Vlaams technologisch bedrijf Frolight beschermt wijngaarden tegen vorst

Het bedrijf Frolight, opgericht in 2021 door Laurens De Vos (35) en Alexander Schmidt (37), sloot zopas een strategische samenwerking met Bekaert. Frolight ontwikkelt milieuvriendelijke én efficiënte manieren om wijngaarden tegen vorst te beschermen. Dat bericht de zakenkrant De Tijd.

"Met Frolight hebben we een ­innovatieve oplossing ontwikkeld die wijngaarden en andere gewassen beschermt tegen vorst. Vorst wordt nog heel vaak bestreden met archaïsche middelen zoals vuurpotten, ventilatoren en vooral heel veel mankracht. Onze technologie is niet enkel efficiënt en geautomatiseerd, ze is ook milieuvriendelijk omdat ze kostbare gewassen beschermt met behulp van infraroodstralingstechnologie", omschrijft Laurens De Vos de aanpak van Frolight?.

Frolight heeft een wereldwijd gepatenteerd systeem, wat een aanzienlijk concurrentievoordeel biedt. "We blijven ook investeren in onderzoek en ontwikkeling. Nu breiden we onze technologie uit met big data om de telers nog meer inzicht en kennis te bieden. Zo ­kunnen ze niet enkel de opbrengst, maar ook de wijnkwaliteit ­verder verbeteren", aldus De Vos

"Het recentste hoogtepunt in onze jonge bedrijfsgeschiedenis is de strategische samenwerking met Bekaert, de wereldleider in staaldraadtransformatie en coatingtechnologieën. Dat betekent een belangrijke stap voorwaarts in de strategie om wereldwijd te groeien".

De ondernemers hopen dat Frolight uitgroeit tot een wereldwijd erkend merk in de agro-industrie. "Net zoals de groen-gele tractor met John Deere wordt geassocieerd, streven wij ernaar dat Frolight-producten ­hetzelfde niveau van herkenning bereiken, maar dan met onze ­kenmerkende groen-oranje ­kleuren. Daarnaast zou het fantastisch zijn te weten dat we aan elk glas wijn dat we drinken hebben meegewerkt", aldus nog Laurens De Vos.

Frolight boekte in het boekjaar 2023 een omzet van 1,5 miljoen euro en haalde een positieve bedrijfskasstroom. Het voorbije jaar ging de omzet maal twaalf.

Bij de klanten zijn ­onder meer de wijnhuizen Taittinger, J.M. Gobillard & Fils en ­Domaine Leflaive.

Laurens De Vos, een van de oprichters van Frolight