Vino publiceert eerste ‘Gids van de Belgische Wijnen’

Voor deze eerste editie van de Gids van de Belgische Wijnen 2021 werden 162 wijnen afkomstig van 61 domeinen geselecteerd door een professionele jury bestaande uit gerenommeerde journalisten, sommeliers, wijninvoerders en wijnhandelaren.

"Deze eerste uitgave van de Gids van de Belgische Wijn is een eerbetoon aan de Belgische wijnbouwers en aan de pioniers die met euvele moed de Belgische wijnbouw letterlijk uit de grond hebben gestampt", aldus de auteurs van de gids. "In feite gaat het om een nieuwe economische activiteit waarop België trots mag zijn".
De auteurs van deze gids en de juryleden die de wijnen voor deze gids hebben geselecteerd, hebben met deze uitgave tot doel onze nationale wijnproductie te promoten en de consument wegwijs te maken doorheen de wijngaarden en de wijngebieden die ons land rijk is.

Slechts 3 wijnen haalden de maximumscore van 5 sterren: Chant d'Eole Cuvée Reserve Brut, Genoels-Elderen Zilveren Parel Brut 2014 en Ruffus Chardonnay Brut Sauvage.
Deze wijnen worden door de jury beschouwd als de beste ambassadeurs van het jaar voor de Belgische wijnbouw. Zij figureren voortaan in de benijdenswaardige club van de 5 sterren. De bekroning van drie mousserende wijnen kan gezien worden als het bewijs dat de Belgen uitmunten in deze specialiteit. Daarmee wordt bevestigd wat eerder al mocht blijken uit internationale concours.

Welgeteld 14 Belgische wijnen behaalden de op één na hoogste score van 4 en een halve ster: Aldeneyck Pinot Blanc 2018, Aldeneyck Chardonnay Heerenlaak 2018, Château de Bioul Terre Charlot 2019, Chant d'Eole Brut Rosé, Chapitre Pinot Noir Brut Nature 2019, Genoels-Elderen Chardonnay Blauw ’Kiezelingenbos’, Glabais Brut 2018, Haksberg Rocopo 2019, Pietershof Chardonnay 2020, Ruffus Brut Rosé, Schorpion Zwart Brut 2015, Schorpion Fibonacci, Septem Triones Romorantin 2019 en Waes Rood 2019. De jurering vond plaats op 14 juni 2021.

De gids ligt vanaf 19 september in de boekhandel en kost 19,90 euro.