Vietti verliest met Luca Currado wijnmaker van vijfde generatie

Vijfde generatie wijnmaker Luca Currado en zijn vrouw Elena Penna hebben hun ontslag ingediend bij het prestigieuze landgoed van Vietti in Barolo, dat in 2016 werd gekocht door de Amerikaanse zakenman Kyle Krause.

Op woensdag 25 januari 2023 kondigden Luca Currado en Elena Penna hun ontslag aan bij Vietti. De vijfde generatie wijnmaker Currado begon in 1991 te werken op het voormalige landgoed van zijn familie. Zijn vrouw Penna trad een paar jaar later toe en tekende voor verkoop en gastvrijheid op zich.

In juli 2016 verrasten ze collega's en klanten met de verkoop van Vietti aan de Amerikaanse zakenmagnaat Kyle Krause. Currado en Penna hebben altijd volgehouden dat het niet de bedoeling was om geld in te zamelen. De eigendom van het bedrijf omvatte andere familieleden die niet geïnteresseerd waren in voortzetting van de winery. "We zochten naar een oplossing waarmee we het merk intact konden houden", zei Currado destijds tegen het wijn magazine Decanter.

Currado bleef aan als CEO en tot nu toe runde het paar het landgoed zoals gewoonlijk: ze maakten de wijn, bezochten markten over de hele wereld en hielden stand in de wijnmakerij. Achter de schermen was er een aanzienlijke groei, met aankopen van uitstekende wijngaardgrond in gerenommeerde MGA's (Menzione Geografica Aggiuntiva) zoals Roncaglie, Rabajà, Cerequio en Monvigliero.

"Het is nu tijd om de navelstreng door te knippen", klinkt het vandaag bij Currado, die eraan toevoegt dat hij de wijnmakerij in ‘bekwame handen’ achterlaat. Met de verkoop en de daaropvolgende groei van het landgoed, werd zijn rol minder gericht op de wijnen en wijngaarden, en meer op rapporten en bedrijfsplanning.

Ondertussen is Currado, al consultant bij het Toscaanse Querciabella, van plan zijn advieswerk uit te breiden met landgoederen in heel Italië.

Luca Currado en zijn vrouw Elena Penna / foto Vietti