Verkoop van Engelse mousserende wijnen stijgt spectaculair

De Britse wijnproducent Chapel Down rapporteert een sterke omzetgroei in 2023 en haalt cijfers aan die duiden op een bijzonder voorspoedig jaar voor de detailhandelsverkopen van mousserende wijn van eigen bodem.

De netto omzet van Chapel Down steeg in 2023 met ongeveer 14%, grotendeels dankzij de grotere vraag naar Engelse mousserende wijnen van de ‘traditionele methode’ in binnen- en buitenland.

De nieuwste cijfers dragen bij aan de optimistische stemming rond zowel Engelse als Welshe wijnen, na een geweldige oogst in 2023 in veel Britse wijngaarden. Andrew Carter, CEO van Chapel Down, omschreef 2023 als ‘een mijlpaaljaar’ voor het bedrijf en de bredere sector.

De verkoop van mousserende wijn volgens de traditionele methode van de groep steeg met 25% ten opzichte van 2022. De verkoop van stille wijnen daalde echter met zeven procent.

Recordoogst in 2023 voor Britse wijnhuizen

Een enorme oogst in 2023 in Groot-Brittannië zal naar verwachting een recordproductie van 20 tot 22 miljoen flessen opleveren, aldus handelsorganisatie WineGB in een recent rapport.

Om te vergelijken: in 2022 ging het over 12,2 miljoen flessen en in 2018, het vorige recordjaar, over 13,1 miljoen flessen. De stijging van vorig jaar weerspiegelt deels een sterke stijging van de aanplantingen van wijngaarden in Groot-Brittannië in de afgelopen tien jaar, maar ook gunstige weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen van 2023.

Chapel Down / foto S.G.