Verkoop van Engelse en Welshe wijnen steeg in 2021 met bijna één derde

De verkoop van Engelse en Welshe wijnen steeg in 2021 ten opzichte van het vorige jaar met 31% tot 9,3 miljoen flessen.Ten opzichte van 2019 is er zelfs een stijging van 69%, wat de exponentiële groei benadrukt die de industrie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

De cijfers komen van WineGB, de Engelse beroepsvereniging van wijnmakerijen. Britten zijn goed voor 96% van de omzet, maar ook op de exportmarkten neemt de vraag toe. Engelse en Welshe wijnen zijn bijzonder populair gebleken in Scandinavië, met een export naar Noorwegen die in 2021 met 85% op jaarbasis toenam.
In het VK is meer dan de helft van de verkoop direct aan de consument, letterlijk op de winery. Ook de verkopen in supermarkten en speciaalzaken nemen toe.

De viering van het platina jubileum van koningin Elizabeth II, die begin juni plaatsvond, gaf de sector een boost. Sainsbury's meldde dat de verkoop van Engelse mousserende wijnen met 370% steeg toen de Britten besloten om op de gelegenheid te proosten met bruisende wijn van eigen bodem.
WineGB-topman Simon Thorpe MW: "Het is echt hoogtij voor de Engelse wijnsector. Onze wijnen trekken steeds meer liefhebbers, getuige de fantastische groei van de wijnverkoop op de thuismarkt".
Volgens het rapport van mei 2022 van de Wine Standards Branch of Food Standards Agency tellen Engeland en Wales 3.758 hectare wijnstokken. Dit jaar zijn er meer wijnstokken aangeplant. Het areaal is de afgelopen acht jaar meer dan verdubbeld en sinds 2000 meer dan verviervoudigd.
Vorige week vierden wijnmakers in Sussex feest nadat ze eindelijk waren geslaagd in een zevenjarige campagne om de BOB-status te verdienen voor wijnen die in de regio werden geproduceerd.
 

Chapel Down Winery in Tenterden / foto SG