Vegan rugzak voor fles wijn is gemaakt van… druiven

De Antwerpse handtassenontwerper Lies Mertens ontwierp een ‘wijnflesrugzak’ waarin perfect een fles wijn past. De tas werd gemaakt van pitjes, velletjes en takjes uit de wijnproductie, meteen het eerste veganistische ontwerp van Mertens.

Sinds het prille begin zijn Lies Mertens en haar team op zoek naar de meest duurzame oplossingen en innovatieve materialen, zo meldt Het Laatste Nieuws vandaag. "Zowel binnen het ondernemerschap als in de productie wordt er nooit stilgestaan, maar constant gefocust op nieuwe en relevante alternatieven. De afgelopen jaren is er hard gezocht naar een natuurlijke variant van het huidige leder. Dat hebben we gevonden, dus produceren we nu een eerste veganistisch ontwerp", aldus Lies Mertens. 

In de zoektocht trok het Italiaanse bedrijf VEGEA onmiddellijk de aandacht van de ontwerpster. "Vanwege de aangename 'touch & feel' van het materiaal, maar ook de gesofisticeerde look en de directe link met de wijnindustrie maakten van Vegea het perfecte startpunt voor de eerste vegan prototypes. Het Italiaanse bedrijf verwerkt de achtergebleven pitjes, velletjes en takjes uit de wijnproductie tot een volwaardig alternatief voor dierlijk leer. Op deze manier ontstaat er een circulair proces waarbij een afvalstof opnieuw tot grondstof gemaakt wordt."
Het materiaal was meteen de inspiratie voor het ontwerp van de tas. "De tas is een verwijzing naar de vorm van een wijnfles. De subtiele en organische vorm van het ontwerp maken het makkelijk om de tas crossbody te dragen op de rug. Zowel op een festival als op de fiets met je eigen favoriete fles wijn, de ruime inhoud van de tas maakt het allemaal mogelijk".
De naam van de tas, 'Schmitt', werd ontleend aan een Duits wijnkoppel dat wijnliefhebber Lies Mertens al enkele jaren met veel bewondering volgt. Sinds 2012 maken Daniel en Bianka Schmitt wijn waarbij ze een eigenzinnige en duurzame strategie hanteren.​ Voor het perfectioneren van de tas werd een fles uit hun assortiment wijnen 'Frei Körper Kultur' gebruikt om de vorm en de hoogte te bepalen.
De Schmitt-tas is verkrijgbaar in beperkte oplage, online en in de winkel (Steenhouwersvest 6 in Antwerpen). De prijs bedraagt 380 euro. 

De Schmitt-tas / foto Lies Mertens