Vandalen vernietigen massa Italiaanse schuimwijn

Op het historisch wijngoed Conta Vistarino in zuidelijk Lombardije (Noord-ItaliĆ«) lieten vandalen de tanks met een hoeveelheid van zo’n 400.000 flessen schuimwijn leeglopen. De schade wordt op een slordige 500.000 euro geschat. Dat meldt de Telegraph.

Het gaat om ongeveer 10% van de wijn waarvoor de druiven (o.a. Riesling, Pinot Grigio en Chardonnay) nog geen week eerder aangekocht waren bij lokale boeren. De wijn lag te rijpen in inox vaten en zou later worden verkocht aan eindproducenten van Italiaanse schuimwijn. Het eeuwenoude domein, dat momenteel beheerd wordt door gravin Ottavia Giorgi di Vistarino, omvat een 1000-tal hectare en ontving reeds gasten zoals de hertog van Edinburgh en princes Margaret. Het team is geschokt, maar laat weten het werk verder te zetten.
Dat er geen verdere schade is toegebracht, wijst erop dat het een daad is uit afgunst. Het is het laatste van vele gevallen van vandalisme in deze sector gekarakteriseerd door sterke competitie. Momenteel loopt in de regio een onderzoek naar fraude t.w.v. 20 miljoen euro in verband met het aanlengen van wijn met inferieure druivenrassen. Een gelijkaardig fraudeonderzoek liep in 2012, toen 62.000 liter Brunello di Montalcino van Case Basse in Toscane, t.w.v. 13 miljoen euro, verloren ging.