Topzomer van 2022 tekent voor recordjaar Belgische wijnbouw

Na het rampjaar 2021 is de Belgische wijnproductie vorig jaar verdubbeld tot 3 miljoen liter. Een record, dankzij de topzomer van 2022. Dat blijkt uit cijfers via de FOD Economie.

De wijnboeren in ons land hebben een recordjaar achter de rug. Terwijl in 2021 amper 1.350.000 liter wijn geproduceerd werd, klokte de productie het voorbije jaar af op 3.050.906 liter. Dat is een stijging van 124 procent, meldt de federale overheidsdienst Economie woensdag. "De ideale weersomstandigheden en een groeiend aantal wijnbouwers en bebouwde hectaren hebben tot die spectaculaire groei geleid", klinkt het in een reportage die De Tijd maakte.

De Belgische wijnproductie zit al jaren in de lift. Het vorige record dateerde van 2018, toen 1,9 miljoen liter uit een oppervlakte van 383 hectare gepuurd werd. Intussen bedraagt het areaal iets meer dan 800 hectare. Vooral de Waalse productie (+140%) steeg sterk, waardoor beide landsdelen nu ongeveer evenveel produceren. Langs beide zijden van de taalgrens wordt ruwweg 1,5 miljoen liter wijn gemaakt.

Koplopers zijn de provincies Henegouwen en Limburg, terwijl Luik en West-Vlaanderen op een afstande volgen. "De Maasvallei is een ideale locatie om wijngaarden aan te planten. In de zomer is het er iets warmer dan aan de kust en de bodem leent zich ertoe', zegt Bram Lemmens, de voorzitter van de Vereniging van Vlaamse Sommeliers. 'Door zijn ligging aan zee heeft West-Vlaanderen als voordeel dat de winters minder koud zijn, waardoor er minder kans op voorjaarsvorst is."

Traditioneel staat ons land bekend om zijn schuimwijn, waarvan bijna 1,5 miljoen liter gemaakt wordt. Witte wijn volgt op de tweede plaats met 1 miljoen liter, maar rode wijn is onmiskenbaar in opmars: de productie steeg met 220 procent tot bijna 371.000 liter. "2022 was een perfect jaar voor rode wijn door de warme zomer", zegt Lemmens. "Boeren die blauwe druiven oogsten, hebben de flexibiliteit dat ze kunnen kiezen tussen schuimwijn en rode wijn. Is het een koele zomer, dan kiezen ze voor mousserende wijnen. In warmere jaren kunnen ze zich toeleggen op rode wijn."

België telt almaar meer wijnboeren. Vorig jaar waren 259 Belgen in de sector actief, professioneel of als amateur, tegenover 198 in 2020. De meesten werken in Limburg, de meeste starters waren in Wallonië te vinden. Alleen al in Luik kwamen er in een jaar zeven wijnboeren bij. Een belangrijke nuance is wel dat slechts een kleine minderheid volledig van de wijnbouw kan leven.

Wijnmaker Martin Bacquaert in zijn wijngaard Entre-)Deux-Moànts / foto S.G.