Topwijnmaker Abrie Beeslaar verlaat Kanonkop en gaat solo

Dit jaar is het de 23ste oogst van wijnmaker Abrie Beeslaar op het beroemde landgoed Kanonkop in Zuid-Afrika. Het zal ook zijn laatste zijn, Beeslaar vertrekt er om zijn eigen project waar te maken.

In de voorbije jaren hebben slechts een paar wijnmakers aan het roer gestaan van Kanonkop. En net als zijn beroemde voorgangers Jan ‘Boland’ Coetzee en Beyers Truter vertrekt ook Abrie Beeslaar om zich te concentreren op zijn eigen label: Beeslaar Wines. Het is niet verrassend dat de focus van Beeslaar Wines ligt op premium pinotage van één wijngaard.

"Het was en is nog steeds heel lastig", zei Beeslaar toen hem werd gevraagd naar het besluit om te vertrekken. "Het is alsof je een navelstreng doorknipt. Al was het gewoon niet meer mogelijk om bij Kanonkop te blijven en Beeslaar Wines verder te laten groeien".

De impact tijdens zijn ambtstermijn was aanzienlijk. Hoewel de lofbetuigingen talrijk zijn, vallen sommige meer op dan andere. Waaronder het behalen van Zuid-Afrika's eerste score van 100 punten van Tim Atkin MW voor de Kanonkop Paul Sauer 2015.

"Het zijn er te veel om op te noemen", zei Beeslaar toen hem werd gevraagd naar zijn hoogtepunten door de jaren heen. "Het grootste succes is de groei van het merk van 300.000 flessen naar drie miljoen flessen. Het was een uitdaging om deze serieuze volumes te produceren en de kwaliteit nog steeds naar een hoger niveau te tillen".

Op Kanonkop blijft het team verder werken, met o.a. wijnmakers Francois Van Zyl, Christelle Van Niekerk en Ruan Van Schalkwyk.

Abrie Beeslaar / foto Kanonkop