Topsommelier Tom Ieven van Hof van Cleve naar Colette-De Vijvers

Dit is de eerste toptransfer van 2024 in de Belgische gastronomie. De bekroonde sommelier Tom Ieven ruilt Hof van Cleve in voor tweesterrenrestaurant Colette-De Vijvers. Dat schrijft zakenkrant De Tijd.

Sommelier Tom Ieven verlaat het legendarische restaurant in Kruisem. Ieven begint op zaterdag 6 januari aan zijn eerste werkdag bij het tweesterrenrestaurant Colette-De Vijvers in Averbode. Hij zal er zowel de rol van sommelier als die van zaaldirecteur opnemen, waardoor hij het gezicht van de zaak wordt, naast chef-eigenaar Thijs Vervloet en zijn vrouw Lore Leys.

Tom Ieven begon bij Hof van Cleve begin 2019. Hij had zich voorgenomen minstens vijf jaar bij Hof van Cleve te blijven. Het einde van die periode blijkt precies samen te vallen met het afscheid van Peter en Lieve Goossens. De sommelier noemt de voormalige eigenaars nog altijd met veel respect chef en mevrouw.

Zijn nieuwe job aan de vijvers van Averbode lijkt op het eerste gezicht op die in Hof van Cleve. Ieven zal er wijn voorstellen op dezelfde diplomatische en deskundige manier als in Kruisem. Toch schuilen onder die oppervlakkige gelijkenis grote verschillen. "In Hof van Cleve voelde ik mij de bewaker van een immense erfenis. De chef en mevrouw hadden over de jaren een prachtige kelder opgebouwd. Die mocht ik mee beheren, en ik mocht er een eigen toets aan geven. Hier, in Colette-De Vijvers, ga ik zelf mee bouwen". Dat betekent niet dat de kaart van Colette-De Vijvers nu al niet indrukwekkend is", zegt Ieven. Liefhebbers vinden er ronkende namen als Mouton Rothschild uit Pauillac en de chablis van het domein Dauvissat. "Maar ik denk dat we hem nog kunnen uitbreiden en verfijnen. Een goede wijnkaart bestaat niet alleen uit grote namen. Je kan ook het verschil maken met kleinere domeinen, betere jaargangen of meer typische cuvées."

In gesprek met Tom Ieven in de kelder van het Hof van Cleve / foto Jonas Lampens