Waste Warriors verwerkt teveel aan druiven van Tiense wijnboeren
Het wijnbedrijf Jerom Winery uit Tienen gaat in zee met het voedselcollectief Waste Warriors. Bedoeling is om meer afnemers te vinden voor de uitzonderlijk grote druivenoogst dit jaar. De druiven van 65.000 ranken dreigen anders verloren te gaan.
Door de uitzonderlijk goede weersomstandigheden van de afgelopen periode, zonder harde vorst en met voldoende warmte en regen op de goede momenten, kampen de wijnmakers uit de Tiense regio met een grote overproductie. Dit jaar verwacht Jerom Winery een oogst van bijna het dubbele van een normaal jaar. De druiven zijn zelf ook van uitzonderlijk hoge kwaliteit.
De wij makerij heeft zelf niet genoeg afnemers om al die druiven aan te verkopen en dus dreigen de vruchten verloren te gaan. Om dat niet te laten gebeuren, is een samenwerking met voedselcollectief Waste Warriors op poten gezet. Van een deel van de overtollige druiven zal druivensap gemaakt worden. Elke vier maanden levert Waste Warriors een foodbox met producten die gemaakt zijn van geredde groenten en fruit: in december is het druivensap uit Tienen één van die producten.
Met het andere deel van de overtollige wijnstokken lanceren de twee partners een 'adoptieactie': geïnteresseerden kunnen een minimum van zes wijnranken adopteren, waarvan flessen wijn gemaakt zal worden. Er is keuze tussen witte druiven, rode druiven of druiven die bestemd zijn voor mousserende wijnen. Per geadopteerde rank wordt één fles wijn geproduceerd. De druiven worden in september en oktober geoogst, vanaf april zijn de flessen klaar.
