Steeds meer wijnen komen zonder capsule in het rek

Het is een opvallende trend: steeds meer wijnflessen krijgen geen capsules meer mee. Zo willen wijnhandelaren de impact op het milieu reduceren.

Eertijds werd de toen vaak loden folie rond de hals van de fles, de ‘capsule’ dus, gebruikt om de flessen te beschermen tegen insecten en ander ongedierte dat aan de kurken zou kunnen knabbelen. Vandaag is de capsule een onderdeel van de verpakking van de wijn.
De grote Britse wijnhandelaar Berry Bros & Rudd meldt vandaag dat hij van plan is om capsules te gaan verwijderen bij verschillende wijnen in zijn 'Own Selection'-assortiment, als onderdeel van een bredere doelstelling om de milieu-impact van de handelaar te verminderen.
Het Britse Berry Bros & Rudd zegt dat het deze maand begint met de verkoop van capsulevrije wijn, te beginnen met zijn 'Own Selection' Châteauneuf-du-Pape 2019, voor het bedrijf geproduceerd door Château La Nerthe.
De handelaar in fijne wijn en gedistilleerde dranken zei dat het ook van plan is om capsules te verwijderen uit andere Eigen Selectie-producten in een gefaseerd initiatief dat gericht is op het verminderen van de verpakking, het behoud van materialen en het vermijden van afval.

Berry Bros stelt dat er een mogelijkheid is om capsules te schrappen voor een aantal wijnen die bedoeld zijn om binnen een periode van drie jaar te worden gedronken.

Verpakkingen vormen een belangrijk probleem voor de wijnwereld als het gaat om de impact op het klimaat.

Foto SG