Sommelier Gianluca Di Taranto mag naar Master of Wine-instituut

Sommelier Gianluca Di Taranto werd toegelaten tot het prestigieuze Londense ‘Institute of Masters of Wine’. Dat zegt hij in een interview met Het Laatste Nieuws.

De vier jaar durende opleiding geldt als het summum in het wereldje om internationaal door te breken. "Er komt héél veel theorie bij kijken. Wijn proeven is bijna geen ontspanning meer", aldus Di Taranto.
Het palmares van de Mechelaar oogt op zijn 32 jaar al redelijk indrukwekkend. Hij liep ooit stage bij het beste restaurant ter wereld en na een passage bij sterrenzaak 't Zilte is hij ondertussen een vaste waarde als maître-sommelier bij The Jane van Sergio Herman, ook goed voor twee sterren. In 2019 werd Di Taranto gekroond tot sommelier van het jaar.

En zeggen dat alles begonnen is in het restaurant van je vader, Spiga d'Oro in Boortmeerbeek?
"Hij heeft mij destijds naar die studies geduwd. Ik ben op mijn zestiende begonnen op leercontract en in avondschool heb ik mijn diploma restaurateur behaald. Van mijn vader moest ik daarna voor sommelier gaan. En dat was zeer stevig tegen mijn zin. Het heeft anderhalf jaar geduurd vooraleer ik echt mijn draai vond".

Hoe verliep de inschrijving bij The Institute of Masters of Wine?
"Een keer per jaar kan je inschrijven in mei. Je moet een stapel papieren invullen en kunnen bewijzen dat je een aantal jaren actief bent in de wijnwereld. Daarna moest ik op een overtuigende manier kunnen aantonen dat er genoeg tijd en energie in die opleiding zou gestoken worden. Je moet weten dat de opleiding minimaal vier jaar duurt, maar dat kan makkelijk zes of acht jaar worden. Ze vragen een enorm engagement. In de zomer slaagde ik dan voor een online proefexamen. Om vervolgens nog een theoretisch en praktisch examen af te leggen en een online seminarie te volgen. In september kreeg ik de bevestiging dat ik werd toegelaten".

Hoe exclusief is deze opleiding?
"Sinds 1953 hebben 450 mensen wereldwijd de titel Master of Wine behaald. Er zijn slechts twee Belgen die 'MW' achter hun naam mogen schrijven. Als ik het goed heb, zijn er nu nog twee in de running om die titel binnen te rijven. In Amerika heb je ook nog de Masters Sommelier, maar dat is vooral voor mensen die actief zijn in de restaurantwereld. Master of Wine heeft toch nog dat tikkeltje extra. Deze opleiding is voor mij altijd een droom geweest. Langs de ene kant is het hoog gegrepen, het is echt een berg die ik moet beklimmen. Het laatste jaar bijvoorbeeld, wordt helemaal uitgetrokken om een essay te schrijven in het Engels. Het vergt heel veel theoretische kennis. Wijn drinken is bijna geen ontspanning meer voor mij. (lacht) En financieel vraagt het ook een enorme inspanning".

In welke grootorde moeten we dan denken?
"Heel de opleiding kost toch makkelijk een mooie wagen. Je moet zelf de wijnen aankopen om te degusteren. Voor mijn toelatingsproef ben ik naar Londen moeten afreizen en ook voor mijn eerste examen moet ik terug het kanaal oversteken. Daarnaast moeten we ook nog eens op studiereis naar Australië, Californië en Oostenrijk. Die tripjes zitten niet in de prijs. Reken daar dan nog eens het lidgeld bij. Als ik ooit afstudeer, zal ik toch tussen de 20.000 en 30.000 euro armer zijn".