Slecht weer vergalt Belgische wijnoogst

Vorig jaar maakten de Belgische wijnboeren 25 procent minder wijn. Het vriesweer dat voor deze week aangekondigd is, bedreigt het huidige wijnjaar.

De Belgische wijnboeren hebben vorig jaar 25 procent minder wijngemaakt. Dat schrijft de krant De Tijd vandaag. Samen produceerden ze volgens de eerste ramingen van de federale overheidsdienst Economie 775.000 liter, terwijl ze een jaar voordien voor het eerst de kaap van 1 miljoen liter rondden. 2015 was dankzij het mooie weer het absolute recordjaar van de Belgische sector (zie grafiek).

Dat 2016 tegenviel, is te wijten aan slecht weer. 'Het voorjaar was uitzonderlijk nat. In de traditionele bloeimaand juni regende het dagen aan een stuk. Daardoor werden minder bloesems bevrucht', zegt Ghislain Houben, een wijnprofessor van de Universiteit Hasselt. Ook voorjaarsvorst speelde de sector parten. 'Ik herinner me een nacht eind april waarin het zes graden vroor. Daardoor stierven veel bloesems af', zegt wijnexpert Gido Van Imschoot.

Voor dit jaar houden de wijnexperts hun hart vast. 'Voor de komende dagen wordt vriesweer voorspeld', zegt Houben. 'Dat kan een grote impact hebben op de productie van 2017. Zeker omdat de wijnranken dit jaar twee weken vroeger zijn beginnen te bloeien dan in andere jaren. Daardoor zijn ze nu extra kwetsbaar.'

Het wisselvallige weer is de grote zwakte van de Belgische wijnsector. Ons land ligt te noordelijk om een goede, stabiele wijnregio te zijn. 'Voorjaarsvorst blijft een uitdaging. De wijngaarden met vuurkorven verwarmen, zoals de grote buitenlandse wijngaarden doen, is onbetaalbaar voor de kleine Belgische wijnboeren', zegt Van Imschoot. 'Toch ben ik ervan overtuigd dat we de kaap van 1 miljoen liter nog vaak zullen evenaren en zelfs overtreffen.'

Dat komt omdat wijnbouw in België steeds populairder wordt. Vorig jaar stonden in heel het land 250 hectare wijnranken, 6 procent meer dan een jaar voordien. Vorig jaar waren er volgens Houben voor het eerst meer dan 100 professionele wijnboeren actief in België. 'Die houden zich aan alle regels, waardoor ze hun wijn aan het grote publiek mogen verkopen.'

Het aantal wijnboeren groeit, omdat geïnteresseerden op steeds meer plaatsen een opleiding tot wijnteler kunnen volgen. 'Bij het opleidingscentrum Syntra zijn er zelfs wachtlijsten', zegt Van Imschoot. 'Ondernemers starten ermee, maar ook ambtenaren of leraren beginnen kleinschalig als hobby wijn te produceren.'

Toch blijft België met 250 hectare wijngaarden een klein wijnland. Wijnlanden zoals Frankrijk en Spanje zitten aan respectievelijk 803.000 en 941.000 hectare, berekende het Europese 

statistische bureau Eurostat. En zelfs dwergjes zoals Cyprus (7.800 ha), Luxemburg (1.300 ha) en Malta (618 ha) hebben veel meer wijngaarden. 'Eén Spaanse wijngaard is even groot als alle Belgische wijngaarden samen', relativeert Jiri Peijffers, de medezaakvoerder van de wijnwebwinkel Belgianwines.com.

'Belgische wijn is een nicheproduct. Dat zal zo blijven', zegt hij. 'De export is marginaal, al zullen we binnenkort wijn beginnen te verkopen in Nederland. Enkele grotere Belgische wijnhuizen doen ook aarzelende stappen in het buitenland.'

Vooral wijnkenners drinken Belgische wijn. Die doet qua prijs niet onder voor de goede flessen uit bekende wijnlanden. Voor een fles Belgische schuimwijn betaal je makkelijk 15 tot 20 euro. 'De interesse voor Bel- gische wijnen groeit, omdat steeds meer horecazaken Belgische wijn op de kaart zetten.'

De Belgische mousserende schuimwijn blijft goed voor bijna de helft van de productie. De druiven worden vrij vroeg geoogst, waardoor er minder kans is dat de oogst mislukt. 'Rode wijnen zijn dan weer niet populair bij Belgische wijntelers', zegt Houben. 'De productie brengt te veel risico met zich mee.'