Rusland plant vergeldingstarief van 200% op Europese wijnimport

De Russische regering heeft gedreigd een tarief van 200% in te stellen op wijnimport uit Frankrijk, Spanje en Duitsland als reactie op Westerse sancties.

Maxim Chmora, van de Federale Douanedienst van Rusland, waarschuwde dat er een beschermingstarief van 200% zou kunnen worden toegepast op wijnimport uit NAVO-staten. Moskou is volgens Chmora ook van plan een tarief van 50% in te voeren op wijnen uit andere zogenaamde ‘onvriendelijke’ staten.

Europese wijnen domineren momenteel de Russische markt, maar zullen feitelijk verboden worden als Rusland zijn dreigement waarmaakt. Westerse landen hebben de Russische buitenlandse valutareserves bevroren, en sommige Russische banken zijn uitgesloten van het Swift-betalingssysteem. Oligarchen zijn bestraft, jachten zijn in beslag genomen en een hele reeks Westerse bedrijven heeft Rusland verlaten. EU-landen zijn ook gestopt met de export van diverse goederen naar Rusland, terwijl de import van goud, diamanten en andere producten uit Rusland verboden is.

Moskou is nu van plan wraak te nemen door hoge heffingen op te leggen op de wijnimport uit Europese landen. De voorgestelde tarieven zijn ook bedoeld om binnenlandse wijnproducenten een impuls te geven. Hoewel het grootste deel van Rusland niet geschikt is voor de druiventeelt, produceren sommige regio's, waaronder Krasnodar en Rostov, wijn. In totaal heeft Rusland nu 85.000 hectare wijnstokken. Rkatsiteli is de meest aangeplante druif, maar er worden ook cabernet sauvignon, merlot, riesling en diverse andere internationale variëteiten verbouwd.

Russische wijnmakers hebben ook om aanvullende steun van de overheid gevraagd. Eén voorstel zou vereisen dat 20% van de wijnen die in Russische supermarkten in voorraad zijn lokaal geproduceerd moeten zijn, terwijl de helft van de flessen in bars en restaurants binnenlandse wijnen zouden moeten zijn.

De rkatsiteli, de meest aangeplante druif in Rusland.