Robot Zora serveert wijn in The Bistronomy in Vilvoorde
Een robot die de wijnkaart voorleest, bij ‘The Bistronomy’ van chef Marc Clement kan het. Eten bestel je dan weer met een digitale menukaart. Living Tomorrow in de Indringingslaan wil de bezoekers laten ervaren hoe er in de toekomst geleefd én gegeten wordt.
Met The Bistronomy heeft de voormalige chef van De Folliez in Mechelen Marc Clement hét restaurant van de toekomst in handen. "The Bistronomy biedt een toekomstgerichte visie op de Belgische horeca", vertelt hij in een reportage in Het Laatste Nieuws vandaag.
De échte ster van het restaurant is Zora, de robot. "Die komt langs aan de tafels en geeft informatie bij de wijnkaart", legt directeur Patrick Aertsen uit. "Het hoeft niet altijd serieus te zijn. De robot kan ook een 'Lang zal ze leven' aanheffen als er iemand verjaart, of zelfs dansen op de tonen van Gangnam Style. Uiteraard heeft zij heel wat bekijks. Iedereen wil er ook mee op de foto."
"Uiteraard zijn er nog andere snufjes zoals knoppen op de tafel waarmee je de rekening kan vragen of de ober roepen op een discrete en snelle manier. Er is ook een digitaal touchscreen waar je alles kan te weten komen over de oorsprong van elke fles wijn. Ook minder in het oog springende applicaties zoals een tapis plein die tot 70 procent minder stof op adem hoogte voortbrengt zijn in het restaurant geïntegreerd."
Terug naar het eten. "De kerngedachte is 'back to basics' en die basics zijn sterke, verse en gezonde producten. In deze visie horen uiteraard biologisch- en zelf geteelde groenten", vertelt chef Clement. "Zo worden kruiden en salades voor eigen gebruik in het restaurant zelf geteeld in een zogenaamde 'Urban Cultivator', een soort klimaatkast. Onze groenten komen van dezelfde leverancier als die van sterrenchefs Peter Goossens en Sergio Herman."
"Wat wij hier doen komt neer op betaalbare gastronomie. Ik heb altijd als sterrenchef gewerkt. We werken hier op dezelfde manier maar met goedkopere en toch superlekkere producten. In plaats van tarbot of langoustines gebruiken we schelvis, makreel of tongscharren."
"Mensen die een verwachtingspatroon hebben dat ze in Star Wars gaan terechtkomen zullen teleurgesteld zijn", vervolgt Aertsen. "We proberen innovaties te laten zien die haalbaar zijn. Het is onze bedoeling om de toekomst te onderzoeken, nieuwe concepten te introduceren en feedback te ontvangen, dit zowel van professionelen uit de horeca als van de culinaire genieter. Het is een lange termijnsproject. Elke twee maanden zullen ook nieuwe toepassingen worden geïntegreerd."
