Rhône wil komend decennium productie witte wijnen verdubbelen

De regionale wijnvereniging Inter Rhône ontvouwde haar plannen voor het komende decennium:  er wordt zwaar ingezet op het volume en de kwaliteit aan witte wijnen. Dat bleek op een persconferentie in Avignon.

De voorzitter van Inter Rhône, Philippe Pellaton, presenteerde de ambitieuze commerciële strategie van de organisatie van nu tot 2035.
De Rhône-vallei blijft aanzienlijk meer rode wijn maken dan witte en rosé, maar Pellaton legde uit dat het herwegen van de verdeling van verschillende kleuren een van de belangrijkste beleidsmaatregelen zal zijn. Bedoeling is om de productie van witte wijnen te verhogen met het oog op een verdubbeling tussen nu en 2031.

"Historisch gezien hebben de wijngaarden van de Rhône-vallei altijd geweldige witte wijnen geproduceerd, maar ze zijn niet erg bekend en verdienen meer erkenning", aldus Pellaton. "Er zijn veel echte pareltjes die de aandacht van de media, van de consument en de handel verdienen. Net zoals onze appellaties een verscheidenheid aan verschillende ervaringen bieden, hebben we drie hoofdstijlen van wit: van frisse en levendige wijnen, over meer vlezige en fruitige wijnen, tot wijnen om te bewaren".

De focus zal liggen op stille wijnen, maar er zijn ook plannen om de productie en verkoop van sprankelende witte wijnen uit de Rhône-vallei, zoals Clairette de Die en Crémant de Die, te verhogen.

In hun plannen stond ook een toename van de verkoop van roséwijnen, zij het in mindere mate, op de agenda. De focus hiervoor zal liggen op de regionale appellations AOC Côtes-du-Rhône en AOC Côtes-du-Rhône Villages in plaats van crus. Wat de rode wijnen betreft, is het de bedoeling om de volumes op het huidige niveau van 1,9 miljoen hectoliter per jaar te houden.

De productieverhoging zal vooral het gevolg zijn van hogere opbrengsten en het gebruik van productievere druivenrassen in plaats van meer wijngaarden aan te planten.

Foto S.G.