Regelgeving van Sherry D.O. grondig gewijzigd

De Consejo Regulador van de D.O. Jerez-Xérès-Sherry heeft zopas een aantal nieuwe regels goedgekeurd. Nieuwe druivenrassen en het einde van de iconische Sherry Driehoek behoren tot de belangrijkste veranderingen.

Vier maanden na de ondertekening van een eerste overeenkomst heeft de Consejo Regulador van D.O. Jerez-Xérès-Sherry heeft nu een document gevalideerd waarin een aantal belangrijke wijzigingen in de kernregels worden goedgekeurd. Het gaat vaak ronduit om historische ontwikkelingen in de 86 jaar van de appellatie.
De beslissing zijn te kaderen tegen de achtergrond van een aanhoudend conflict tussen Jerez en Sanlúcar de Barrameda rond kwesties van productie en vertegenwoordiging van Fino en Manzanilla. De overeenkomst gaat echter veel verder dan het beslechten van de aanhoudende vete en zet belangrijke stappen in de richting van meer diversiteit en commercieel concurrentievermogen.

Nieuwe (oude) druivenrassen

Verschillende inheemse witte variëteiten, op grote schaal aangeplant in Jerez voordat phylloxera de wijngaarden in de regio verwoestte, zullen nu worden toegestaan ​​in de Sherry DO naast palomino, moscatel en pedro ximenez. Het gaat over mantúo castellano, mantúo de pilas, vejeriego, perruno, cañocazo en beba. Sommige producenten zijn al begonnen te experimenteren met deze vergeten druiven zonder de wijnen onder het DO-stempel te kunnen labelen.

Onversterkte wijnen

Wijnen kunnen nu worden bestempeld als Fino en Manzanilla, zelfs als ze niet zijn versterkt. De overige eisen van het productieproces – namelijk minimaal twee jaar rijping onder de flor – blijven ongewijzigd, evenals de eis van een minimaal alcoholgehalte van 15º. Een indirect gevolg van deze beslissing is dat Sherry niet langer algemeen kan worden geclassificeerd als een versterkte wijn.

Productie- en rijpingszones

Misschien wel de meest ontwrichtende van de nieuwe regels: het einde van de iconische Sherry Triangle. De sherry-driehoek is een gebied in de provincie Cádiz in het zuidwesten van Spanje. De steden Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa María bevinden zich op de hoekpunten van de driehoek.
Tot nu toe konden jonge basiswijnen worden geproduceerd in de bredere productiezone van Jerez, maar de rijping van sherry was beperkt tot die drie steden Jerez de la Frontera, Sanlúcar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria. In de toekomst kan sherry in de hele productiezone worden gerijpt, waarbij een veel groter aantal bodega's nu hun wijnen kunnen etiketteren met het DO-stempel.

Fino de Sanlúcar: einde aan dubbelzinnigheid

Sommige Sanlúcar-producenten, zoals Barbadillo, produceerden historisch gezien een volle, biologisch gerijpte wijn die ze als Fino bestempelden vanwege zijn structurele kenmerken, in plaats van de verwachte Manzanilla. Dit was de kern van het conflict tussen Jerez en Sanlúcar en werd ook in twijfel getrokken door de Europese Commissie (d.w.z. het gebruik van de term Fino voor een wijn met dezelfde technische specificaties als Manzanilla, in het Manzanilla-gebied). De nieuwe overeenkomst bepaalt dat Fino enkel in Jerez en El Puerto kan worden geproduceerd. En alle biologisch gerijpte wijnen die in Sanlúcar worden geproduceerd, kunnen alleen Manzanilla worden genoemd. Er komt een overgangsperiode van 10 jaar om de bestaande Fino de Sanlúcar-voorraden geleidelijk af te bouwen.
 

Foto Vinos de Jerez