Recordoogst voor Nederlandse wijnboeren in 2022

Nederlandse wijnboeren hebben vorig jaar een recordhoeveelheid druiven geoogst, met dank aan de warme, zonnige zomer. Dat meldt de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP).

Afgelopen jaar werd in Nederland ruim 9.800 hectoliter wijn geproduceerd, goed voor zo'n 1,3 miljoen flessen. Bijna driekwart daarvan is witte wijn. Nederland telt 165 commerciële wijngaarden, vooral in de provincies Gelderland en Limburg.

De Nederlandse wijngaarden brachten in 2022 een recordhoeveelheid wijn op. Dat meldt de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. In totaal produceerden de circa 165 Nederlandse wijnboeren bijna een miljoen liter wijn. De oppervlakte wijnbouwgrond bleef met 275 hectare gelijk, elke hectare leverde 3.600 liter meer wijn op dan het jaar ervoor. 

Het was inderdaad een heel goed wijnjaar voor Nederland, klinkt het bij VNWP-woordvoerder Manon de Boer. Dat komt in de eerste plaats door de droge, warme en zonnige zomer waardoor de druiven langer en beter rijpten. 2022 was met 2.233 zonuren het zonnigste jaar ooit in Nederland, berekende het KNMI. Het past in een trend: sinds 2002 is het gemiddelde aantal zonuren per jaar niet meer onder het langjarig gemiddelde van 1.639 uren gedaald. Het snel veranderende Nederlandse klimaat kent veel verliezers, maar de wijnbouw profiteert er vooralsnog van.

In gesprek met wijnboer Johan van de Velde op Wijnhoeve De Kleine Schorre in Zeeland b/ foto K.V.