Primeur in Bordeaux: wijnmaker valt handelaars aan voor te lage prijzen

Een wijnboer uit Bordeaux dagvaardt twee grote handelaars uit de regio voor de rechtbank van koophandel, die hij ervan beschuldigt de Egalim-wet op de landbouwprijzen te hebben overtreden door wijn in bulk van hem te kopen tegen een “beledigend lage” prijs.

Rémi Lacombe, wijnbouwer in de Médoc, verkocht in 2021 en 2022 bijna 8.500 hectoliter aan de bedrijven Cordier en Maison Ginestet, tegen prijzen van 1.150 of 1.200 euro per vat (900 liter), afhankelijk van het wijnjaar. Of rond de één euro per fles, een prijs die de producent "onredelijk laag" vindt omdat deze veel lager is dan de kostprijs.

Volgens het Aquitaine Agricultural and Rural Management Centre bereikten ze in de periode 2019-2021 gemiddeld 2.000 tot 2.500 euro per vat. Die van de betrokken wijnboer, schommelend tussen de 1.500 en 2.000 euro, zijn lager maar blijven hoger dan de aankoopprijzen van de twee handelaren.
De advocaat van de verzoeker beschouwt dit als een schending van de Egalim-wet die in 2018 werd aangenomen om de commerciële relaties tussen producenten en kopers in de voedselsector in evenwicht te brengen, de race om lage prijzen te stoppen en boeren een inkomen te garanderen waarmee ze kunnen leven van hun werk.

Hij bekritiseert met name handelaren omdat ze hun verplichting hebben geschonden om de verkoper een eerste prijsvoorstel te laten formuleren, "een van de pijlers" van de wet.
"Uit deze zaak blijkt dat een aantal kopers in de wijnsector hun praktijken op geen enkele manier hebben veranderd na de inwerkingtreding van de Egalim-wet”, schat de advocaat die hoopt op "een krachtig signaal” van de rechtbank.
De situatie van zijn cliënt “die geen andere keuze heeft dan deze niet-rendabele prijzen te aanvaarden als hij zijn wijn wil verkopen, is die van veel wijnbouwers in de Médoc”, aldus nog de advcocaat.

Foto website Vignobles Lacombe