Pio Boffa (Pio Cesare) overleden aan Covid-19

Pio Boffa, de grote man van de wijnmakerij Pio Cesare in Piemonte in Italië, stierf dit weekend na een gevecht van twee weken met COVID-19. Hij was 66. Day meldt de website van Wine Spectator.

Boffa, een wijnmaker van de vierde generatie, bracht vier decennia door met het ombouwen van Pio Cesare van een veelgeprezen négociant tot een high-end landgoedwijnmakerij met meer dan 173 hectare wijngaarden in Barolo en Barbaresco. Hij was het best bekend als een onvermoeibare wereldwijde ambassadeur voor Piemonte-wijnen.
Boffa's dood kwam na meerdere pandemische lockdowns in Italië, waarbij hij worstelde over het feit dat hij niet kon reizen en klanten kon bezoeken. "Hij was als een leeuw in een kooi. Hij was echt boos omdat hij op kantoor moest blijven", vertelde zijn dochter en enig kind, Federica Boffa aan Wine Spectator. "Hij was gewend om 200 dagen per jaar te reizen."

Federica (23), die het bedrijf zal overnemen met de hulp van haar neef, Cesare Benvenuto, 47, zei dat haar vader bang was dat hij door COVID ziek zou worden vanwege longcomplicaties in het verleden, en dat dit hem ertoe aanzette de overgang naar de vijfde te versnellen.
"'Dus hij heeft me dit jaar veel geleerd. Hij leerde me hoe je een wijnmakerij runt, hoe je een bedrijf runt en hoe je een familie-erfenis voortzet. Ik zal zijn nalatenschap met nog meer kracht, energie en toewijding voortzetten", voegde ze eraan toe.

Het wijnhuis werd in 1881 opgericht door Pio Boffa's ondernemende overgrootvader van moeders kant, Cesare Pio, in een oude kelder in het centrum van Alba - tussen Barolo en Barbaresco. In de loop van de volgende eeuw won het wijnhuis medailles op internationale wedstrijden en hield het vast aan een filosofie van kwaliteit boven kwantiteit.