Peter Doomen en Tom Ieven verkennen champagne en kaas in nieuw boek
Wijnmeester Peter Doomen en sommelier Tom Ieven beginnen hun reis bij de productie van champagne en kaas: twee verschillende producten, maar ze blijken heel wat gemeen te hebben.
‘Artisanaal’ zijn beide zeker, en afhankelijk van topingrediënten ook. Vakmanschap komt er eveneens aan te pas. Maar passen ze ook bij elkaar? Dat onderzoeken de auteurs aan de hand van verschillende thema’s.
Vier thema’s vormen de basis: fruitige champagnes, roséchampagnes, champagne met hogere dosage en champagnes van het type ‘blanc de blancs’ of ‘blanc de noirs’. Daarna graven Peter en Tom dieper met vier specifiekere stijlen champagne: champagnes met veel reservewijnen, vintage champagne (millésime), champagnes met houtrijping en luxecuvées.
Voor elk thema bespreken ze acht champagnes en acht kazen. Het expertenpanel proeft, slurpt en spuwt. Kritische commentaren volgen. Beide kenners beschrijven vervolgens de beste combinaties, maar ook de meest controversiële. De lezer kan zo zelf op ontdekkingsreis door de wondere wereld van champagne en kaas, en vooral: the match made in heaven.
Het boek Champagne & Kaas is een uitgave van Borgerhoff en Lamberigts, telt 192 bladzijden en kost 29,99 euro.