Parijse sterrestaurant La Tour d’Argent is anderhalf miljoen euro wijn ‘kwijt’

Nadat het personeel van het Parijse sterrestaurant La Tour d’Argent onlangs een inventaris uitvoerde, blijkt dat voor anderhalf miljoen euro wijn ‘onvindbaar’ is.

La Tour d’Argent, dat de inspiratie vormde voor de film Ratatouille, ligt aan de oevers van de Seine en biedt een prachtig uitzicht op de Seine en de Notre-Dame. Het staat bekend vanwege het feit dat het een van 's werelds grootste wijnkelders heeft. De streng bewaakte collectie herbergt meer dan 300.000 flessen en de waarde ervan wordt geschat op een slordige 28 miljoen euro.

Het personeel voerde onlangs hun eerste inventarisatie sinds januari 2020 uit en ontdekte dat 83 flessen verdwenen waren. Volgens de sommelier ontbreken onder meer prestigieuze wijnen van Domaine de la Romanée-Conti. La Tour d’Argent heeft klacht ingediend bij de Franse politie. Er werd trouwens geen bewijs van een inbraak ontdekt.

De wijnkaart is een enorm boek, dat zo zwaar is dat het op een karretje naar elke tafel moet worden gereden. Het is gespecialiseerd in oude wijnen, met jaargangen die teruggaan tot het einde van de 19e eeuw, en herbergt oude jaargangen van bijna elke topwijn uit de Bourgogne, Bordeaux, de Rhône, de Elzas en de Loire.

La Tour d'Argent staat ook bekend om het snelle denken van wijlen eigenaar Claude Terrail in 1940, toen hij zijn meest gewaardeerde flessen achter een nepmuur verborg toen de nazi's zich voorbereidden om het restaurant in beslag te nemen.

Vanuit de zaal van La Tour d'Argent kijk je uit op de Seine / foto La Tour d'Argent